Visual Studio – Auto History

Ondřej Janáček       03.03.2014       Visual Studio       10597 zobrazení

Tento článek, nebo spíše recenze, je o novém rozšíření pro Visual Studio, které se snaží vyplnit prostor mezi současnou verzí Vašeho zdrojového kódu a verzí v repozitáři. Stalo se Vám někdy, že jste napsali kus kódu, dostali se do slepé uličky a chtěli se vrátit na původní cestu? Pak možná najdete uplatnění v tomto nástroji.

Lokální repozitář

Abychom si to ujasnili hned na začátku, nejedná se o plnohodnotný verzovací systém a neměli byste se k tomu také tak chovat, protože jinak hrozí i ztráta dat. Taktéž to není spása pro ty, kteří zapomínají ukládat svoje soubory během práce, protože co není uloženo na disku, to se nepočítá.

Instalace

Rozšíření si buď můžete stáhnout z Visual Studio Gallery a ručně nainstalovat, anebo snáze přímo z VS v menu Tools-Extensions and Updates pod jménem AutoHistory. Při instalaci z VS je nutný jeho restart. Od této chvíle, bez jakéhokoliv nastavování, na pozadí tiše hlídá Vaše zdrojové soubory. Pro přístup stačí otevřít rozhraní z menu View-Other Windows-Auto History.

Jak na to

Celé to funguje na bázi snapshotů - záznamů stavu projektu z jisté doby. Tyto snapshoty se vytvářejí automaticky jako reakce na několik událostí IDE, jako je otevření souboru, uložení, zavření, atd. Kromě toho také každých 5 minut. V rámci rozhraní nástroje máte možnost si snapshot udělat ručně kdykoliv uznáte za vhodné, což uvítáte například při dokončení části aplikace, kterou nechcete z různých důvodů zaznamenat do historie Vašeho verzovacího systému.

Upozorňuji, že snapshoty nejsou persistentní. Autoři garantují minimálně 3 dny pro automatické a týden pro vlastní.

AutoHistory window

V levé části okna žlutým rámečkem ohraničíte verze, které se mají porovnat. V pravé části se zobrazí seznam změn, který lze ovlivnit pomocí tří radio buttonů a textového filtru. Dvojklikem na soubor v této oblasti se zobrazí diff, který znáte třeba z TFS.

Diff window 

Fajn, máte k dispozici starou verzi, jak se do ní ale vrátit? Bohužel v tuto chvíli ještě není součásti nástroje žádná rollback funkce, ale je v plánu. Vývojáři pouze čekají na návrhy uživatelů. Takže jediná možnost je pouhé kopírování kusů kódu. Taktéž zatím není verzovaný solution jako celek, takže pokud děláte změny v projektech, projeví se pouze na úrovni jednotlivých souborů.

I přes nedostupnost některých klíčových funkcí si myslím, že je to povedený nástroj, který si u mě našel využití velmi rychle, protože necommituju moc často. Pokud jste ale zvyklí na nějaký důkladnější workflow než já, doporučuji u něj zůstat. Jak jsem psal v úvodu, tento nástroj si neklade za cíl nahradit verzovací systém.

Zdroj: http://blogs.msdn.com/b/visualstudio/archive/2014/01/23/auto-history-extension-in-visual-studio-2013.aspx

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

Názor

Pokud v tom neexistuje žádná funkce jak se jednoduše vrátit k předchozím verzím zdrojových souborů, pak tento nástroj postrádá jakýkoliv smysl i v případě, že někdo nepoužívá systém pro správu zdrojového kódu. Tím spíše že jsou dnes k dispozici profesionální systémy pro správu zdrojového kódu zcela zdarma.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Já osobně bych takový nástroj také nepoužíval, protože před každou zásadnější změnou se ujišťuji, že mám vše commitnuté. A trochu by mě tady mátlo, že mi dává tento nástroj falešný pocit, že mám vše uchované. Nicméně pro začátečníky nebo jako doplňkový nástroj to může být užitečné.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback