Problémy s vývojem pro WP8 na Win8.1

Miroslav Holec       10.10.2013       Windows Phone       10840 zobrazení

Pokud jste zaznamenali problémy s vývojem aplikací pro Windows Phone 8 při nainstalovaném Windows 8.1, náprava je relativně jednoduchá (když nemusíte hodiny pátrat a zkoušet).

Příznaky

  • Kompilace aplikace ve Visual Studiu ukončena výjimkou: Microsoft.SmartDevice.Connectivity.DeviceNotFoundException
  • Při spuštění Windows Phone Emulatoru se vrací zpráva Internal error
  • Při spuštění nástroje Application Deployment aplikace ukončena výjimkou: Microsoft.SmartDevice.Connectivity.DeviceNotFoundException
  • Máte nainstalovaný Windows 8.1 (Pro (Preview))
  • Nainstalované Windows Phone 8 SDK (během instalace mohlo dojít i k chybě)
  • Nainstalované Visual Studio 2012 (Update 3 – není podmínkou jak jsem zjistil)

versionW8

err5

err2

Řešení

  1. Instalace Visual Studio 2012 Update 3 – řeší celou řadu problémů, pokud přecházíte na Win8.1
  2. Instalace Windows Phone 7.1 SDK
  3. Instalace Windows Phone SDK Update for Windows Phone 7.8
  4. Instalace Windows Phone SDK 8.0

Pokud máte starší SDK instalovaná, je klíčový krok 3, tedy doinstalovat Update pro WP 7.8. Poté znovu přeinstalovat Windows Phone SDK 8.0 (krok 4) – jinak může docházet k potížím při deploy na zařízení (rozuměj ne emulátor).

Soutěž

Všechno funguje? Pak svoji Windows Phone aplikaci registrujte do nově probíhající soutěže Vývojářům okna dokořán.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

Windows Phone

Zaměřuji se na vývoj webových aplikací, WCP a vývoj aplikací pro Windows Phone

Jakožto vývojáře na této platformě by mne velmi zajímal váš názor na to, jaký smysl má vyvíjet cokoliv pro odepsaný, mrtvý systém, o který je téměř nulový zájem.

Vidíte snad nějakou budoucnost ve Windows Phone, nebo Windows 8.x s přihlédnutím k aktuálnímu stavu věcí?

Děkuji

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Zdravím. Z mého pohledu je to stejné jako když budete prodávat příslušenství ke gramofonům. Nelze říct, že odepsané je něco, co používá menšina. Ta menšina tu existuje, z různých důvodů tuto platformu podporuje a konečně je ochotná za příslušenství, resp. aplikace zaplatit.

Mnoho aplikací na WP není dost kvalitních na to, abych nemohl vytvořit lepší a prodávat je jako placenou alternativu pro náročnější uživatele. Oproti tomu například Android má přeplněný Marketplace a uživatelskou základnu, která je zvyklá mít "vše" zdarma. Leadů pro WP je méně ale jejich ochota platit je podstatně vyšší.

Lumie z mého pohledu mají potenciál být "módní" záležitostí se spolehlivým systémem. Opouští se od některých metro guidelines a aplikace mají osobitý styl. Záleží na Microsoftu jak tuto příležitost využije a ano, hrají zde také roli třetí faktory (mj. postoj Google aj.).

Nakonec jsou tu i jiné trhy, ne pouze ten český, kde má WP podíl kolem 2%. Například na UK trhu se podíl blíží k 10% a stabilně roste. Stejně tak Francie a další. Mně jako vývojáři nic nebrání zaměřit se na tyto trhy.

Budoucnost v těchto systémech vidím. MS Windows používá stále většina uživatelů, doba je přinutí přejít na Windows 8.1, kde je Metro ui v podstatě doplňkem, ne nutností. A pokud by měl mít byť pouze 50% podíl trhu OS Windows 8.x, nemyslíte, že pro uživatele může být zajímavé používat i mobilní telefon a tablety se "stejným" systémem? To je ale vše spekulace na příznivý vývoj a netvrdím, že vše může být jinak.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

A na rovinu. Myslíte si, že má cenu vyvíjet pro zařízení, které používají v ideálním případě dva ze sta lidí a to ještě není vůbec jasné, zda si tu aplikaci koupí?

Postoje firem jsou další důležitá věc. Microsoft se svým přístupem brzo přijde i o ty zanedbatelná 2%, kdežto otevřený Google je schopen rozdrtit i veličiny jako Apple. Co se týče desktopových systémů, stále vede Windows (XP a 7) a to převážně kvůli hrám a podnikovým věcem. Pokud někdy Google vydá Android pro desktopy, Microsoftu odzvonilo i v tomto segmentu.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Na rovinu si myslím, že má. Z vlastní zkušenosti vidím, že uživatelé aplikace pro WP kupují a naopak nevěřím, že je ještě pro vývojáře - jednotlivce prostor na trhu aplikací pro Android.

Microsoft měl a stále má relativně těžkou pozici a s nadsázkou ať udělá cokoliv, budou jeho kroky veřejností považovány za špatné. Proč má Windows Phone nízký podíl na trhu?

Kvůli drtivé původní převaze Androidu - pozice je to neskutečně těžká, protože veřejnost a poptávka půjde za úspěšným a atraktivním produktem a úspěšnost produktu je zase závislá na veřejnosti a poptávce. Nákup mobilního telefonu je pro většinu lidí událostí, která nastane za 1-2 roky. I kdyby došlo k osvícení / evangelizaci lidí skrze OS Win8.x, stále to znamená čekání další 2 roky na důsledek. To je mj. zřejmě i důvod pro MS koupil divizi Nokie, která by zřejmě takovou dobu čekat nedokázala.

Nedostatek aplikací? - dnes zavádějící tvrzení "rádoby odborníků" za prodejními pulty, kteří chtějí prodávat, musí prodávat ale v případě Windows Phone neví jak. Když se zeptáte na to, co Vám obchodník doporučí, většinou odpoví Android. Na otázku proč ne Windows Phone odpovídají koktavě nesmysly "nemá budoucnost, je pro něj málo aplikací, apod.". Dejte obchodníkovi Windows Phone do ruky a zeptejte se na jakoukoliv trivialitu - zřejmě se odpovědi nedočkáte. Jak někdo takový může potom produkt prodávat, když jej ani nezná?

Pro většinu aplikací již existuje propracovaná verze i na Windows Phone. Je to velký úspěch, když si uvědomíte, že aplikace se píší v .NET, C#, což jsou na většině vysokých škol okrajové jazyky oproti Javě. Potenciální vývojářská základna pro Windows Phone je výrazně menší než pro Javu.

Microsoft udělal dvě chyby. Přišel s operačním systémem Windows Phone (7) pozdě. A když už s ním přišel, zabil ho zcela novou verzí (8).

Pokud já spekuluju na příznivý vývoj pro Windows Phone, vycházím z faktů. Vy spekulujete o operačním systému pro desktopy ale uvědomte si, že budoucnost patří mobilním zařízením (nejen telefonům). Mimochodem jak chce konkurovat podle Vás Google na desktopu Microsoftu? Skutečně věříte, že na Androidu půjdou spouštět "průmyslové standardy" jako Adobe Photoshop / Illustrator, různé CAD systémy, vývojářské nástroje aj? Bude to cloudový operační systém, který bude uživatele nutit k používání nativních aplikací z dílny Google. Obávám se, že pokud Google skutečně vydá Android pro desktopy, čeká ho analogický osud k Windows Phone.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Za to co jste napsal vás buď musí Microsoft královsky platit, nebo si žijete naprosto uzavřeně ve svém vlastním idealizovaném světě.

Již 3 roky se bavím tím ubohým divadlem s oživováním dávno tlející mrtvoly a přes všechno co se událo v M$ za několik posledních let se neustále objevují noví a noví evangelisti, student partneři, huláni a další ubožáci, kteří naplno hlásají z potápějící se lodi.

S nástupem Elopa na vedoucí pozici v M$ ale bude všemu rychlý konec.

Podotýkám, že jsem býval velkým nadšencem Microsoftu, ale to co se děje v současné době, nemá obdoby.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Já se zase poslední 3 roky bavím, jak za každou cenu plivete na vše novější než WinForms a .NET Framework 3.5. To taky zavání uzavřeným vlastním světem.

Platící zákazníci jsou i na Windows Phone, jsme malá firma, ale zakázek pro tuhle platformu jsme už pár měli a pokud to mám srovnat co do pohodlnosti vývoje a kvality vývojářských nástrojů, tak WP hravě strčí Android do kapsy. Pokud někdo čekal, že MS uvede novou platformu a do půl roku ji bude mít 50% uživatelů, tak je blázen - takové věci se prosazují 5 let a více, a co si budeme povídat, MS nikdy neuměl prodávat koncovým zákazníkům, ale sakra dobře uměl prodávat firmám, takže se o jejich budoucnost vůbec nebojím.

Nehledě na to, že i ten multiplatformní vývoj jde dneska dělat v .NETu, díky Xamarinu.

Pokud víte o platformě, která je na tom dnes lépe než .NET, rád se nechám poučit. Java je 10 let pozadu, HTML a Javascript jsou stále pro smích, a spoléhat na nějaké open source projekty typu Python, Ruby, které nejsou zpětně kompatibilní napříč svými vlastními verzemi? Díky, to si radši prostřelím nohu a odjedu do Honolulu.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Již nějakou dobu jsem na .NET Frameworku 4.0, do té chvíle nebyl žádný důvod k přechodu. Windows Forms používám dál, pro WPF nemám jediné využití.

Ohledně vývojářských nástrojů zcela souhlasím, v tom byl Microsoft vždy nejlepší. Obávám se, že lepší platforma než .NET v současné době není, to ovšem není nejmenší důvod se v něm věnovat vývoji pro zkrachovalé, odepsané zařízení Windows Phone, které nikoho nezajímá a nikdo ho nechce.

Naštěstí je tu ten Xamarin, takže se lze věnovat vývoji pro nejrozšířenější zařízení Android se zajištěnou budoucností za plného využití stávajících znalostí na platformě .NET.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Problém při instalaci SDK

Ještě se může občas vyskytnout problém při instalaci SDK, hláška o zapnutém módu kompatibility. V takovém případě stačí stažený soubor (WPexpress_full (x).exe) přejmenovat na wp_express_full.exe a instalace se spustí.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:  
Heslo:  

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback