Lumia Black Update a Nokia apps

Miroslav Holec       24.01.2014       Windows Phone       10781 zobrazení

Od 9. ledna začala být postupně uvolňována nová aktualizace Lumia Black, která rozšiřuje možnosti telefonů o některé zajímavé funkce. Aktualizace ve své podstatě zpřístupňuje nové aplikace od vydavatele Nokia (na zařízeních Nokia Lumia). Novinky shrnu v tomto článku od té nejzajímavější a rovnou je doplním o subjektivní názor, protože se tentokrát podle mého názoru zdaleka ne všechno povedlo. Jednotlivé aplikace od Nokia jsou instalovatelné z WP Store poté, co provedete update na Lumia Black update.

Dostupnost

Aktualizaci si mohou nainstalovat vlastníci zařízení Lumia 520, 620, 625, 720, 820, 920, 925, 1020. Aktualizace je postupně (v závislosti na zařízení / zemi / operátorovi) nabízena přímo telefonem, případně můžete manuálně zkontrolovat dostupnost v Nastavení => aktualizace telefonu. Aplikace Nokia Refocus a Nokia Beamer jsou pak dostupné jen za předpokladu, že Vaše zařízení disponuje alespoň 1 GB RAM.Nyní už k novinkám:

Nokia Storyteller (BETA)

Aplikace Storyteller sdružuje pořízené fotografie podle toho kdy a kde byly fotografie pořízené a snaží se z nich (jak název napovídá) vytvořit příběhy. Uživatel nemusí udělat prakticky vůbec nic, protože při pořizování fotografií se typicky ukládá GPS pozice, kde byly fotografie pořízené a samozřejmě i datum. Aplikace Vás tak pouze vyzve k zadání místa polohy domova.

Subjektivně: Storyteller je nejzajímavější a nejužitečnější aplikací (přestože se jedná o beta verzi). Její předností je fakt, že dělá svou práci dobře, je užitečná a staví na jedné ze silně používaných funkcí mobilního telefonu – fotoaparátu, který je v případě nových Lumií bezkonkurenčně nejlepší. Aplikace pracuje se dvěma rozměry: tím prvním je čas, kterým se posouváte zpět a na této ose máte dlaždice s místy, která jste navštívili s počtem fotografií.

Další možností je zobrazení samotné mapy, která zobrazuje počet pořízených fotografií dle místa. Místa je pak dále možné přidávat mezi svá oblíbená (pokud se na ně například vracíte). Skvělé je, že místa také můžete přejmenovat a libovolné místo, například “Hradec Králové” si můžete přejmenovat na příhodnější “Univerzita Hradec Králové”. Pokud pořídíte v Hradci Králové dvě série fotografií na dvou místech, můžete je pak samozřejmě rozdělit. Máte pak “UHK” a “Terminál HD”.

Nokia Camera

Nokia Camera není zase tak zásadní novinkou. Dostupná byla i v případě aktualizace Amber a v případě Lumia Black přináší podle zdroje phonearena vylepšení obrazové kvality, dále se pak tato aplikace objevuje nově na některých zařízeních na kterých dosud nebyla dostupná a sdružuje některé původně osamocené miniaplikace do jedné.

Subjektivně: Nokia Camera je zaměřovač na odstřelovací pušce. Je to povinná výbava a je vhodné vědět, že v nastavení telefonu ji lze zvolit jako výchozí aplikaci po stisknutí HW tlačítka (stejně jako Smart Cam). Umožňuje snadno nastavit základní hodnoty, které zajistí dobré snímky, zamzuje rozostření fotografií a za dobrých světelných podmínek je schopná konkurovat běžným kompaktním fotoaparátům. Byť na první pohled to zřejmě nepoznáte, nová aktualizace přispěla k lepší kvalitě, a každý kvalitativní posun na této aplikaci osobně cením.

Aplikace App Folder

Aplikace App Folder umožňuje sdružit oblíbené aplikace do jedné dlaždice, se kterou lze standardně pohybovat, nebo ji zmenšovat / zvětšovat. Funguje to tak, že se nejprve vytvoří aplikační složka, označí se aplikace a poté se tato složka připne na start screen. Autorem této miniaplikace je také přímo Nokia.

Subjektivně: Absence podobné funkce na WP byla handicapem především pro zařízení s rozlišením okolo 1280x768px. Tato zařízení mají velký displej ale nebyla pro ně dostupná možnost nastavení 6 miniikon v řadě (funkce uvolněná s aktualizací GDR 3 – dostupná jen pro 1920x1080). Dá se tedy říci, že uživatelé s jedním z nejrozšířenějších smartphonů (Lumia 920) tímto získávají sympatickou alternativu.

Oproti konkurenčním platformám se bohužel stále jedná o velmi nepřívětivý (pomalý) způsob sdružování aplikací pomocí miniaplikace namísto přímé integrace funkce do operačního systému. Nutnost instalace aplikace App Folder je nepříjemná a vzhledem k rostoucímu počtu použitelných aplikací uživatelé doplácí na jeden z mála zatím nedořešených architektonických nedostatků systému WP. Tapnout na ikonu se sdruženými aplikacemi a čekat na otevření složky s aplikacemi není rychlé ani pěkné (vzhledem ke konkurenci ani k roku 2014)

Glance Screen 2.0

Glance Screen, která byla představena v updatu GDR 2 v roce 2013 byla především notifikací o stavu baterie a aktuálního času. Nyní se rozšiřuje o další notifikace, díky kterým budete mít přehled o nových zprávách, voláních, kalendáři aj.

Subjektivně: Glance Screen potřebuje především otevřít vývojářům. Fakt, že existuje jediný nástroj vydávaný Nokií výrazně snižuje použitelnost této funkce, která je oproti konkurenci velkou výhodou. Doplnění o notifikace je vítaná změna, která zlepšuje použitelnost, nicméně samotný editor obrázků pro Glance Screen stále přešlapuje na místě. Možnost volby tří barev je příjemná ale zároveň nepochopitelná (proč jen tři, když většina Lumií se dodává ve více než 5 barvách)? Příjemně působí menší font s časem, který byl původně neskutečně velký, občas až rušivý.

Nokia Beamer

Aplikace Nokia Beamer umožňuje přenést obrazovku telefonu buď na blízké zařízení nebo na jakékoliv jiné zařízení, na které si odešlete odkaz například emailem nebo pomocí SMS. Například tedy odešlete odkaz pro sdílení na email svého kolegy v práci a ze zasedačky mu můžete odesílat fotografie co si promítáte nebo něco podobného. Využití je celá řada.

Subjektivně: Nokia zavraždila potenciál aplikace tím, že se nepřenáší obraz kontinuálně, ale formou snímku. To by nebylo ještě nic špatného, kdyby vyvolávací akcí nebyl shake. V momentě, kdy tak například chcete přenést z mobilu fotografii, provedete shake a přenesete rozmazaný obraz. Aplikace se tak omezuje skutečně na svůj popis “ukažte rodině a přátelům obrazovku vašeho telefonu”. Otázkou pak zůstává, k čemu je něco takového dobré. Chcete-li tedy sdílet s kýmkolim to, co aktuálně vidíte, musíte nejprve pořídit fotografii a tu teprve “shakovat”, rozumějte “sharovat”.

Nokia refocus

Další novinkou je Nokia Refocus, další z řady aplikací, kterou si musíte ručně nainstalovat. Nokia Refocus umožňuje po pořízení snímku vybrat oblast, kterou si zaostříte. Myšlenka je tedy taková, že nejprve pořídíte kompozičně složitější snímek a teprve poté se rozhodnete, kterou část zaostříte.

Subjektivně: Nové zařízení Nokia Lumia s WP8 nabízí velmi kvalitní fotoaparáty, které bez debat zasuplují většinu low-end kompaktních fotoaparátů. Implementace jakéhokoliv software, který je schopen i méně zkušeným uživatelům přinést kvalitní snímek je pak oproti “konzervativním monofunkčním fotoaparátům” příjemná výhoda. Nokia Refocus nabízí funkci rozostření, která dokáže snímky příjemně zdynamičtit. I když se nejedná o plnohodnotnou náhradu clonění, výsledný efekt je líbivý a pro snímky z běžného života dostačující. Problém je, že aplikace si ne zcela vždy poradí při horších světelných nebo kompozičních podmínkách a slíbeného wow efektu se tak uživatel dočká spíše jen výjimečně nebo pokud jasně fotoaparátu oddělí popředí od pozadí. V exteriéru aplikace funguje spolehlivěji, v interiéru naopak najde minimální využití pro slabý efekt.

Závěr

Aktualizace Lumia Black jsou v podstatě jen dveřmi k aplikacím od Nokie (s výjimkou Glance Screen). Většina z těchto aplikací stále ještě pokulhává a z mého pohledu nejužitečnější aplikací je právě Storyteller (která je paradoxně beta). App Folder je oproti konkurenci fiasko, glance screen zbytečně stále nevyužívá svůj potenciál, beamer je uživatelsky nepřívětivý a refocus najde jen malé využití.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback