Visual Studio 11 Consumer Preview

Jan Holan       05.04.2012       Visual Studio       10008 zobrazení

Normálně nedělám, že bych pro produkční vývoj používal nástroje nebo technologie v dřívějších než RTM (nebo RTW) verzích. Nová verze nadcházejícího Visual Studia je ale výjimka, tu už pár týdnu používám k produkčnímu vývoji. Zde jsou popsány moje postřehy k této preview verzi.

Ještě na úvod uvedu, že používám pouze studio samotné pro vývoj pod FW 4.0, nebudu tedy řešit vývoj pod FW 4.5, C# 5, nebo vývoj metro aplikací pod Windows 8.

A protože bysme toto téma stejně probírali, tak si ho odbydeme hned na začátku. Jsou tam černé icony! Osobně vůbec nechápu důvody, a navíc mi na tom vadí provedení. Pokud smyslem mělo být, aby barvy okolo neodtahovali zrak od editoru kódu, tak ale nechápu dvě věci:

  1. proč jsou nebarevné icony i např. při výběru nového typů projektu nebo položek v dialogu Add New Item, vždyť tam je to naopak to nejdůležitější (a to už nemluvím o tom jak to změní icony projektů i u asociací souborů, a jsou tak černé i ve Windows Exploreru).
  2. proč ty icony nejsou černobílé od slova Grayscale – tedy plná paleta šedé. Místo toho jsou icony pouze dvojbarevné – černá a podkladová barva. Důsledkem toho mají icony změněný tvar a my tak musíme zapomenou na známe icony a učit se vzhled jiných (to mi osobně vadí víc než to že nejsou barevné).

Ale jinak nové studio přináší spoustu novinek a cool funkcí, a hlavně není vůbec pomalé. Soubory solution a projektů jsou mezi verzemi 10 a 11 kompatibilní, takže je možný i souběh.

A co přinutilo mě preview verzi používat? Ve firmě pracuji na větší Silverlight aplikaci (celkem okolo 12 projektů v solution). Stávající oficiální RTM studio má s touto solution problém, kompilace poprvé trvá tak do 20 sec, ale při dalších spouštění a kompilací se tento proces zpomaluje. Mluvíme o zpomalení po pár buildů na hodnoty okolo 4-6 min na zkompilování (přitom je úplně jedno, jestli v projektu byla provedena změna nebo ne). Po restartu studia je kompilace zase rychlá. Zkoušel jsem všechno možné, od změny hardwaru, nejrůznější optimalizace, až po ruční spouštění GC ve Visual Studiu (Ctrl-Alt-Shift F12 2x) a nic nepomohlo. Až hle jsem vyzkoušel to samé v novém Visual Studio 11, a výsledek naprosto úžasný, kompilace je stabilně rychlá. Studio nemusím vypínat vůbec (bez problému pracuji se studiem spuštěným před týdnem).

Největší vinu tomu divnému chování ve Visual Studio 2010 připisuji XAML desineru. Ten je v novém studiu kompletně nahrazen. Došlo zde totiž k sjednocení s Blendem. Nové studio nyní pro tento designer totiž používá stejný engine jako je v Blendu. Ve verzi Consumer Preview je přitom již normálně použitelný (ve verzi Developer Preview byl ještě pomalý). Také Intellisense XAMLu zde funguje lépe. Jediný trochu problém, na který jsem narazil je, že někdy, pokud nelze designer zobrazit, tak se ukáže poněkud divná hláška “Design view is unavailable for x64 and ARM target platforms because the document contains custom elements” (ale pořád lepší než hláška oops, která bývala v CTP verzích minulého designera).

Z těch jiných novinek bych zdůraznil asi tyto funkce, které používám:

  • Hledání všeho a všude.
  • Nový panel Team Exploreru pro ovládání TFS, ve kterém je nyní i např. okno Pending Changes, podpora pro Code Review a další. (Chce si to ale na něj zvyknout.)
  • Nové porovnávání změn souborů s možností editace kódu přímo v tomto okně.
  • Preview okno dokumentů.
  • Značně vylepšen ASP.NET editor kódu a designer.

Samozřejmě se pár chybiček ve studiu 11 najde, přece jenom je potřeba si trochu uvědomit, že je to beta release. Já jsem narazil na tyto:

  • Označení textu v editoru není moc dobře viditelné, pokud je řádek označen breakpointem a je červený. Podobně pokud je na něm při debug žlutě ukázán aktuální kód.
  • Nefungují tooltipy žádných záložek oken (jsou prázdné).
  • Pří hledání není na statusbaru zvýrazněno, že hledání došlo na konec a hledá znovu od začátku. To samé platí i u navigace mezi provedenými změnami při porovnávání souborů.

Také jste možná již slyšeli na různých přednáškách, že jsou do nového studia přímo zaintegrovány funkce z doplňku Productivity Power Tools. Nikde se ale Microsoft již nezmiňuje o tom, že zde jsou pouze některé funkce (nové hledání v okně editoru - Quick Find, nový Solution Navigator, Reference Dialog, Highlight Current Line) a některé funkce se do studia nedostaly. Já nejvíce postrádám Auto Brace Completion, na které jsem si dost zvykl, Enhanced Scrollbar a barevné rozlišování otevřených tabíků kódů z různých projektů součástí Tab Well.

Také ve studiu není nijak vylepšeno okno Source Controlu Exploreru, takže náš doplněk TFSSCExplorerExtension zůstává pořád ve hře.

Přestože jsem se v článku více věnoval chybám, rozhodně se jedná o hodně dobrý release Visual Studia, který není problém používat již nyní (a to ještě ani neznáme jak se studio bude jmenovat). Také navíc předpokládám, že většina popsaných chyb bude do finálky ještě odstraněna.

 

hodnocení článku

1 bodů / 1 hlasů       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

RE: Visual Studio 11 Consumer Preview

Naprostej souhlas

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback