Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Tomáš Herceg       28.06.2007       VB.NET, Visual Studio       13371 zobrazení

Na základě několika žádostí jsem napsal článek o vývojovém prostředí Visual Studio 2005 resp. Visual Basic .NET 2005 Express Edition. Najdete zde nejpoužívanější klávesové zkratky, něco o code snippets, o přidávání souborů do projektu a podobně.

Jelikož se vyskytly žádosti o obecný článek o vývojovém prostředí samotném, rozhodl jsem se, že těmto žádostem vyhovím a něco napíšu.

Vývojové prostředí je základní aplikace, kterou při programování využíváme. Je sice možné programovat i bez něj, ale přijdeme o veškeré výhody a vymoženosti. Naštěstí neexistuje jediný racionální argument pro jeho nepoužívání.

Abychom mohli psát aplikace v jazyce Visual Basic .NET 2005, můžeme využít vývojové prostředí Microsoft Visual Studio 2005, které je placené, a které kromě jazyka Visual Basic podporuje i další jazyky - C#, C++ a J#. Navíc umí vyvíjet aplikace pro mobilní zařízení a také webové aplikace s použitím technologie ASP.NET.

Pokud za vývojové prostředí nechceme platit, můžeme využít Microsoft Visual Basic .NET 2005 Express Edition. Je to podmnožina velkého Visual Studia, prostředí vypadá téměř identicky, chybí mu akorát pokročilé funkce. Podporovány jsou stejné jazyky jako ve velkém Visual Studiu, ale pro každý z nich si musíte nainstalovat samostatnou aplikaci.

Výhodou je, že tyto Express edice jsou určeny k volnému použití (a to i ke komerčnímu, své aplikace tedy můžete prodávat). Prostředí není nabízeno v češtině, ale v angličtině, což ale vůbec nevadí, protože názvy komponent, tříd a zkrátka všeho jsou výhradně v angličtině a přeložit se nedají.

Pro programování je potřeba umět ovládat počítač an uživatelské úrovni, nebudu zde rozepisovat vytváření projektu, otevírání a ukládání. To zvládne každý sám. Většinou budete vytvářet Windows Application, což je standardní aplikace používající okna, nebo Console Application, což je aplikace v příkazovém řádku. Ostatní typy projektů snad jako začátečníci používat nebudeme. Pokud projekt uložíte a nezměníte umístění, najdete jej ve složce Dokumenty\Visual Studio 2005\Projects\<název projektu>.

Pokud se podíváme na vývojové prostředí, uvidíme několik částí. Rozložení může být jiné, pokud jste si jej přenastavili, standardně by mělo vypadat takto:

image

V části Solution Explorer (Průzkumník projektu) najdeme seznam souborů, které do projektu patří. Když poklepeme na položku My project, otevřou se nám vlastnosti projektu. Zde můžeme nastavit pokročilé volby naší aplikace - vkládání obrázků, textů ve více jazycích, možnosti kompilace, nastavení atd.

Toolbox (Souprava nástrojů) obsahuje komponenty. Jsou rozděleny do sekcí, které můžeme rozbalit a sbalit, pokud tedy komponentu nemůžete najít, je zcela jistě schovaná v zabalené sekci.

Formulář netřeba popisovat a okno vlastností také ne - známe je velmi dobře.

Klávesové zkratky

Aby byla práce v prostředí opravdu efektivní, máme k dispozici mnoho klávesových zkratek. Zde v tabulce uvádím ty nejpoužívanější. Vše je samozřejmě nastavitelné. Neuvádím běžné zkratky, které fungují všude (Ctrl-C, Ctrl-V, Ctrl-S atd.). Zde jsou alespoň ty základní:

F5 Spuštění projektu
F7 Přejít z formuláře do okna kódu
Shift-F7 Přejít z okna kódu na příslušný formulář
Ctrl-Shift-S Uložení všech souborů projektu
F2 Zobrazení Object Browseru (pokročilý nástroj pro prohledávání tříd .NETu)
Ctrl-F Okno pro prohledávání
Ctrl-H Okno pro nahrazení v textu
Ctrl-PageUp, Ctrl-PageDown Skákání v okně kódu po procedurách
Ctrl-K a pak Ctrl-X Zobrazení okna pro vložení snippetu, viz sekce Code Snippets
Ctrl-Shift-F2 Nalezení objektu, na kterém je kurzor, v nápovědě

Code Snippets

Code Snippets jsou kusy často se opakujícího kódu. Visual Basic .NET umožňuje jejich rychlé vkládání. Buď do okna kódu kliknete pravým tlačítkem a vyberete Insert Snippet anebo stisknete Ctrl-K a ihned poté Ctrl-X. Objeví se nabídka pro výběr snippetu. Z kategorií si vyberete to, co potřebujete, a klávesou Enter snippet vložíte. Snippety však mají svoje zkratky. Pokud napíšete zkratku a zmáčknete klávesu Tab, vloží se celý snippet.

Jako velmi užitečné považuji tyto zkratky: for (standardní For cyklus), tryc (struktura Try...Catch...End Try pro ošetření chyb a výjimek), while (cyklus While), if (jednoduchá podmínka If...End If) a ifelse (podmínka s částí Else). Stačí pouze napsat zkratku a stisknout tabulátor. Snippety mají navíc zelená místa, kam doplníte svůj vlastní kód. Mezi těmito místy se opět můžete přepínat klávesou tabulátor. 

Snippety si můžete vytvořit i sami. Na našem serveru vbnet.cz se před pár dny objevila sekce Snippety, kam můžete vkládat své oblíbené kousky kódu. Velmi brzy tam doplním i tlačítko pro vygenerování snippetu.

 Přidávání souborů do projektu

Další úkon, který provádíme poměrně často, je přidávání vlastních souborů do projektu. Stačí na název projektu v Solution exploreru kliknout pravým tlačítkem a z nabídky vybrat Add / New Item .... V dialogu vyberete typ souboru (nejčastěji asi Form - formulář, Dialog - formulář s naprogramovanými tlačítky OK a Cancel, User Control - vlastní komponenta a Class - třída). Můžeme také přidávat existující typy souborů, jako třeba obrázky, XML soubory, textové soubory atd. Protože EXE soubor je v jiné složce než náš projekt, musíme každý takto přidaný soubor vybrat a nastavit mu vlastnost Copy To Output Directory na Copy If Newer. Při kompilaci se zkopíruje do složky EXE souboru, pokud tam není anebo jsme jej nezměnili ručně (pokud jej změnila spuštěná aplikace, kopírovat se nebude).

Zabalení souborů jako součásti aplikace

Pokud potřebujeme nějaké obrázky, zvuky a další soubory zakomponovat do EXE souboru, můžeme použít Application Resources. Otevřeme dvojklikem na položku My Project v Solution Exploreru okno vlastností projektu a na záložce Resources můžeme s těmito součástmi pracovat. Nahoře máme tlačítko pro přepínání skupin souborů podle typu a je tam také položka Add Existing File..., pomocí které přidáme existující soubor z disku.

Visual Basic .NET na pozadí vygeneruje kód, takže pokud chceme tyto součásti použít, můžeme pouze napsat My.Resources.<název souboru bez přípony>. Máme v něm např. daný obrázek (silně typovaný na typ Image).

Tímto způsobem docílíme toho, že se nám obrázky a podobné věci nebudou "povalovat" ve složce s EXE souborem. Neznamená to ale, že je z finálního EXE souboru nelze nijak "vydolovat". Navíc tyto soubory již nemůžeme měnit.

Vygenerování výstupních EXE souborů a rychlé publikování

Jistě vás zajímá, kde najdeme EXE soubory programu. Ještě před jejich publikováním vyberte z nabídky Build položku Rebuild All nebo Rebuild Solution. Tím se celý kód zkompiluje znovu a vytvoří se výsledné soubory. Najdeme je ve složce projektu v podsložkách Bin\Release. Soubory se stejnými názvy jsou i ve složce Bin\Debug, ale ty nejsou určeny k publikování, protože obsahují kód upravený pro ladění a hledání chyb.

Pokud chceme snadno a rychle vytvořit instalaci, vybereme ze stejného menu Publish <název projektu>. Na výběr nemáme mnoho možností, musíme zadat adresu, kam se má aplikace publikovat. Instalace se vygeneruje a vše je hotovo.

Závěrem

To by tak byly základní funkce ohledně programovacího prostředí Visual Studio 2005 nebo Visual Basic .NET 2005 Express Edition. Jakékoliv další dotazy pište do diskusního fóra.

 

hodnocení článku

1 bodů / 1 hlasů       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Mohlo by vás také zajímat

Windows Presentation Foundation (WPF) - díl 6.: Základy pozicování

Pozicování je velká přednost technologie WPF. Dovoluje připravovat dynamické rozložení prvků s předvídatelným chováním při změně nejen velikosti okna, ale i elementů uvnitř něj. V tomto díle se věnuji základním principům pozicování.

Windows Presentation Foundation (WPF) - díl 9.: ContentControl, Button a TextBlock

Článěk se věnuje základům důležité komponenty ContentControl a dvěma vizuálním komponentám: Button (tlačítko) a TextBlock (textový blok).

Co je to .NET Framework 4.5?

V tomto článku se snažím nastínit rozdíl mezi .NET 4 a .NET 4.5 z pohledu zpětné kompatibility.

 

 

Nový příspěvek

 

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Zdar, potřeboval bych poradit, učím se teprve a nějak v tom Visual studiu nemůžu najít ovládací prvek InputBox, abych ho přidal do aplikace. Asi ho tam mám ale jinak pojmenovaný - nevím, používám visual studio 2008 - není v tomto problém? Dík za každou odpověď.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

InputBox je funkce. Tu v toolboxu nijak nepřidáte.

Ukázka kódu:

Dim a As String
a = InputBox("Zadaný text v okýnku", "Titulek", "Výchozí hodnota")

Doufám že jsem ty vlastnosti nepopletl.

Ondryáš Ondřej

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Já se v tom moc nevyznám ale to je asi jasné už jen z toho na co se ptám. Šlo mě o to že tak jak si do nového programku/aplikace kterou chci vytvořit dám textbox, button a inputbox který v nabídce soupravy nástrojů nemám. jak nebo co s tím, dík za každou pomoc.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

neni to v nastrojich..

ale kdyz kliknes treba na tlacitko tak se ti ma objevit tanulka (pokud si to tam nastavis samozrejme)

InputBox("Zadaný text v okýnku", "Titulek", "Výchozí hodnota")

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Prosím lze přenést připojovací řetězce v server exploreru ve VS 2008? Reinstaloval jsem PC a rád bych přenesl připojení na jednotlivé databáze do nové instalace. Lze to? Např. v SQL Management Studiu jsem požadovany ini soubor nalezl.

Díky Josy

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Ked skusam pracovat s Visual Studiom VB.NET , tak zistujem, ze vytvara niekolko suborov v pracovnych adresaroch. 2 z nich maju priponu ".vb" v hlavnom adresari projektu, okrem toho som este nejake objavil v podadresari ".\My Project". Ostatne udaje ma to Visual Studio poukladane do dalsich suborov, pripominajucich XML.

Neuvidel som ale ziaden uceleny kod, ani nevidim v ponukach nejaku moznost, ako kompletny "zdrojak" vygenerovat.

Ked vytvaram pokusnu "Form"- aplikaciu v Jave pomocou nastroja Eclipse (s vhodnymi "pluginmi" funguje dost podobne, ako toto Visual Studio - teda mozem vytvorit okno, donho pridavat prvky - tzv. "beans"), tak vidim v okne kodu CELY vygenerovany Java-zdrojak, nie len obsluhu udalosti a mnou doplnene funkcie (takze ten zdrojak potom mozem normalne predhodit standardnemu javac - kompilatoru na skompilovanie) ...

Dalo by sa prinutit Visual Studio, aby taky zdrojak tiez vygenerovalo ? A cim by sme ho potom skompilovali ?

Ahojte

Vlado ([email protected])

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Visual Studio tohle samozřejmě dělá taky, akorát ten vygenerovaný zdroják je v jiném souboru než obsluha událostí. Obsluha událostí je v souboru "Form1.vb" a kód vygenerovaný návrhářem formulářů je v souboru "Form1.Designer.vb".

Samozřejmě můžete vzít ze složky projektu všechny soubory a zkompilovat je, nebo ještě lépe použít msbuild a předhodit mu soubor .sln, on si už najde, které soubory do projektu patří. Pokud chcete kompilovat samostatně soubory .vb, pak je na to program vbc, najdete ho ve složce C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v2.něco\. MSBuild bude tamtéž nebo v Program Files, teď nevím.

Osobně ale nechápu, k čemu potřebujete kompilovat z řádkového překladače.

nahlásit spamnahlásit spam 5 / 5 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Jak by se dal seřadit pomocí "vbnet" seznam osob s RČ tak, aby byl výstupem seznam osob seřazených podle data narození ?

Díky

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Já bych si RČ rozsekal do pomocných proměnných na rok, měsíc a den a potom bych podle nich celou databázi setřídil.

yy = mid(rc,1,2)

mm = mid(rc,3,2)

mm = mid(rc,5,2)

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Lze u VB2005, u prvků Controls(TextBox, ComboBox, CheckBox,.....)

přednastavit jiný výchozí font a velikost??

Výchozí nastavení je (Microsoft Sans Serif; 8,25pt) což mi příliš nevyhovuje, a výchozí nastavení jsem nenašel.

Díky.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Používám Expres verze(zdarma) a rád bych věděl,

a) jaké výhody přináší "plná" verze VS (stručně)

b) kolik VS vlastně stojí a kde je dobré ho koupit

Díky moc.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

http://www.edisk.cz/stahni/28406/tabulka...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Ahoj, nevíš náhodou, jak vytvořit data source s odbc připojením ve VB expressu 2005 ? Průvodce to nepodporuje.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Diskuse: Vývojové prostředí VB.NET - seznámení

Proc pouzivas visual basic a ne C#, ktery ma rozumnou syntaxi?

nahlásit spamnahlásit spam -15 / 15 odpovědětodpovědět

Trochu blbá otázka, pokud jsme na serveru o jazyce Visual Basic .NET, ne?

Občas píši i v C#, tyto jazyky jsou takřka stejné, ale syntaxe VB mi vyhovuje víc a je jednodušší pro začátečníky.

nahlásit spamnahlásit spam 12 / 12 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback