První dojmy z Windows 8

Václav Dajbych       17.08.2012             11083 zobrazení

Předplatitelé MSDN začali nedávno stahovat Windows 8 RTM. Vývoj tohoto systému doprovázelo mimořádné informační embargo, které u vývoje předešlých verzí nebylo zvykem. Hlavní rysy systému jsou sice známé téměř rok, podstatné maličkosti se však vynořují na povrch až v těchto dnech. Windows 8 se dá označit jako operační systém pro tablety, který jde používat i na desktopu.

Instalace

Instalace Windows 8 z média se nijak neliší od předchozích verzí. Prvotní nastavení systému je zrádné. Málem jsem pojmenoval svůj počítač „pc-obyvak“. Boot manager, který nainstaluje Windows 8, vypadá hezky. Má ale ten problém, že pokud v něm zvolíte spuštění Windows 7, počítač se nejprve restartuje. Pokus zvolíte jako výchozí systém Windows 7, přepne se zpět na původní boot manager z Windows 7. Pokud spustíte Windows 8, nový boot manager je zpět.

Internet Explorer

Ve výchozím nastavení IE posílá Do Not Track hlavičku, což je stejně naivní jako posílat heslo v otevřeném textu. Naštěstí dostatečně efektivně umí blokovat stránky třetích stran už IE 9. Stačí jen stisknout Alt a z nabídky Nástroje vybrat Ochranu před sledováním. Pak už je potřeba jen zvolit Váš individuální seznam a kliknout na tlačítko Povolit. Další filtry jdou přidat online z téhož okna.

Internet Explorer má předinstalovaný jeden doplněk – Shockwave Flash Object. Jedná se o upravenou verzi Flashe, kterou Microsoft zbavil těch nejpalčivějších výkonnostních problémů. Internet Explorer má už 4 úložiště – cookies, Flash Player, úložiště DOM a IndexedDB. Výchozí velikost úložiště pro dočasné soubory internetu je 250 MB.

Pokud se přihlásíte v Internet Exploreru ve Startovací obrazovce, nečekejte, že budete přihlášeni když tutéž stránku otevřete v Internet Exploreru na desktopu. Úložiště cookies je totiž oddělené.

Správce stahování je odolnější vůči špatně uvedené délce stahovaného souboru. Zdrojový kód stránky si nyní prohlédnete klávesovou zkratkou CTRL+U. Mírnější filtrování ActiveX dovoluje brouzdání webem bez toho, aby byla degradována funkčnost některých stránek.

Terminologie

Protože jsem ještě nikdy po terminologii netápal více, než při psaní tohoto článku, rozhodl jsem se věnovat část článku také jí. Metro je kódové označení pro styl uživatelského rozhraní, ve kterém je kladen důraz na text, který je hlavním navigačním prvkem. Inspirací byly informační tabule na letištích a v metru, odkud se název vzal. Uplatnění našel ve Windows Media Center, Zune, Windows Phone a Windows Runtime. Protože Metro však v Evropě znamená obchod Makro s patřičnými právními důsledky, rozhodl se Microsoft Metro-style aplikacím říkat prostě Windows Store aplikace a normálním desktopovým aplikacím desktopové aplikace. Uživatelské rozhraní Metro se ve Windows 8 nazývá Startovací obrazovka.

Bývalý .NET Passport, dnes ještě často nazývaný Windows Live ID se přejmenoval na Microsoft Account, v češtině pak Účet Microsoft.

Hotmail dříve psaný jako HoTMaiL (přístup k mailu přes HTML) se přejmenoval na Outlook.com, který konečně v okně prohlížeče vypadá jako Windows Store aplikace.

Uživatelské rozhraní

Windows 8 je pro Tablet PC a tak je na něj potřeba nahlížet jako na systém, který se ovládá dotykovým displejem. Na malém displeji sice nevypadá Aero moc dobře, to ale není důvod, proč ho ze systému dávat pryč. Tendence je dnes ale taková, že aplikace v oknech nebudou mít rám, ale pouze stín okolo, jako je tomu u Office 2013 a Visual Studia 2012. Na chybějící nabídku Start už jsem si z testovacích verzí zvykl. Je důležité klikat do levého dolního roku sekundárním tlačítkem myši (nebo stisknout Win+X), protože pak se zobrazí nabídka se vším potřebným. Pro připnutí aplikace na hlavní panel je však potřeba znát velmi neintuitivní postup. Na startovací obrazovce je potřeba označit patřičnou dlaždici a z aplikační nabídky stisknout tlačítko Připnout na hlavní panel.

Dvojklikem na název záložky se dá v Průzkumníku souborů docílit toho, že v něm není pás karet zobrazen trvale. Stane se z něj jen taková bohatší nabídka položek. Říkám si, že takto už to mělo být dávno. Je to přehlednější a zabere to méně místa, než sestava panel s příkazy a skrytá hlavní nabídka.

Systém

Ochrana systému, dříve známá pod názvem Obnovení systému, je ve výchozím nastavení zapnuta. Uživatele často mate, proč na jejich disku pořád mizí volné místo, a když se něco stane, stejně o existenci tohoto nástroje netuší. Já jsem tento nástroj nikdy nevyužil. Proto ho vždy vypínám.

První spuštění Správce úloh je šok, ale po nalezení příkazu Více informací je vše tak, jak má být.

Indexace obsahu souborů je na systémové jednotce ve výchozím nastavení zapnuta. Její vypnutí chvilku trvá, protože se nastavuje atribut pro všechny soubory.

Co na první pohled zarazí, je zdánlivě zapnutá defragmentace pro SSD. Nástroj Optimalizace jednotek se nachází v záložce Správa průzkumníka souborů. Po pozornějším zkoumání však vidíte, že je u každého média uveden jeho typ – jestli se jedná o pevný disk, nebo o SSD. V případě pevného disku je uvedena jeho fragmentace a nástroj disk defragmentuje. Pokud je jedná o SSD, uvádí se, jestli je nebo není potřeba ho optimalizovat. Nástroj pak pošle příkaz Trim celému svazku. Příkaz Trim je posílán konkrétním oblastem vždy, když se maže nebo přesouvá soubor. Proces Reclaim se pak provádí na pozadí, pokud však není svazek zaneprázdněný. Proto je dobré čas od času poslat příkaz Trim znovu pro všechny oblasti.

ISO obraz jde připojit jako svazek. K tomuto dnes už banálnímu úkonu již není potřeba zvláštní aplikace.

ReFS

Windows 8 zformátoval oddíl na SSD na NTFS – žádná radost z ReFS se nekoná. Na ReFS totiž nemůže být databáze SQL Serveru, což by na desktopu bylo celkem nepříjemné. Ve výběru systému souborů při formátování disku je pouze NTFS, Storage Spaces pracují jen s NTFS. ReFS je zatím záležitostí pouze Windows Serveru 2012.

CheckDisk

Nástroj CHKDSK doznal ve Windows 8 značných změn k lepšímu. Dříve bylo nutné svazek odpojit, než ho byl tento nástroj schopen opravit. Nově se snaží udělat co nejvíce operací, když je disk připojený. Dokáže vzniklou chybu izolovat a se souborovým systémem dále bez problému pracovat. Nástroj dokáže takto pracovat se souborovým systémem NTFS, v případě ReFS dokáže zajistit ještě vyšší dostupnost svazku. ReFS nevyžaduje periodické spouštění CHKDSK, ale využívá ho spíše jako službu, která na pozadí opravuje chyby.

Historie souborů

Ve vlastnostech souboru zmizela záložka Předchozí verze. Funkce v systému i nadále je. Přesunula se do Průzkumníka souborů do záložky Domů. Historie souborů se oddělila od Ochrany systému, a jak se zdá, jedná se o náhradu nástroje Zálohování a obnovení. Po důkladnějším prohledání systému se však tento nástroj v ovládacích panelech vynoří pod novým názvem Obnovení souborů systému Windows 7. Nejedná se však jen o obnovení zálohy, pravidelné zálohování jde nastavit stále.

Nástroj Historie souborů vypadá skutečně velmi použitelně. Je možné vybrat si adresáře, které si zálohovat nepřejete. Můžete si zvolit, kam chcete zálohu ukládat a dokonce i doporučit toto umístění dalším uživatelům z domácí skupiny. Jednotlivé verze je možné ukládat navždy (výchozí), na zvolenou dobu, nebo dokud nebude potřeba místo. Kopie souborů se ukládají v intervalu od 10 minut do 24 hodin (výchozí je 1 hodina).

Historie souborů však hledá jen v rámci svého nástroje. Neprohledává předešlé verze souborů ze SkyDrive ani z Obnovení souborů systému Windows 7.

.NET

Systém obsahuje pouze .NET Framework 4.5, takže v případně potřeby je nutné 3.5, 3.0 a 2.0 doinstalovat. Aplikace psané pro .NET 4.0 běží na .NET 4.5 normálně.

Windows Media Player

Windows Media Player je stejný jako ve Windows 7. Kdo čekal splynutí Media Playeru a Zune do jednoho programu, musí čekat dál. Je ovšem k dispozici Windows Store aplikace Hudba Xbox. Na hlavní panel jí však neminimalizujete, takže nedosáhnete mini režimu, který měl Media Player 11. Aktuálně přehrávaná skladba nejde hodnotit ani přidat do jiného seznamu stop. Pro Tablet PC použitelné, pro Desktop PC nikoliv.

SkyDrive

SkyDrive funguje stejně jako na Windows 7. Výhoda je ta, že jde složka pro soubory přesunout na úplně jiný disk, než je ten systémový. Když přepínáte mezi Windows 8 a Windows 7, stačí si nastavit SkyDrive na obou systémech na shodnou složku a neduplikovat zbytečně soubory. Protože SkyDrive je také úložiště fotografií, není dobré si na systémový disk zbytečně ukládat velké množství dat, ke kterému se přistupuje ve srovnání se systémovými soubory jen velmi zřídka.

Zdá se, že je Office 2013 se SkyDrive nějak integrovaný. Ještě jsem tomu nepřišel úplně na kloub, ale když otevřu textový dokument ze složky SkyDrive, upravím ho a uložím, ve stavovém panelu vidím Uploading to SkyDrive, ač by měl Office přistupovat k souboru jako ke každému jinému souboru na disku a synchronizaci nechat na SkyDrive klientovi.

Miniaplikace

Desktopové gadgety jsou nadobro fuč. Tato platforma vydržela něco málo přes pět let. Do určité míry je nahrazují Windows Store aplikace. Ty mají svůj živý náhled, ale přepínání z desktopu na startovací obrazovku je ale velice nepohodlné. Pokud máte v ECMAscriptu pro svůj gadget napsáno spousta kódu, je možné ho použít také pro Windows Store aplikaci, protože i ty se dají psát v HTML5.

Zprávy

Windows 8 obsahuje dvě aplikace nazvané Zprávy. Jedna je messanger a druhá je čtečka informačních kanálů. Nicméně messanger podporuje pouze MSN a Facebook. Skype tam nehledejte a XMPP už vůbec ne. Pokud si tuto aplikaci připnete na stranu, messangera vám to nahradí do chvíle, než si uvědomíte, že když přetáhnete do okna soubor s úmyslem ho někomu poslat, nejde to. Potom si uvědomíte, že jste ve Windows 8, řeknete si „Dobrá“ a označíte v Průzkumníku souborů soubor, vyberete ze systémového panelu Sdílet a vyskočí na vás hláška Z plochy se nedá nic sdílet – jak pravdivé. Odkaz pro sdílení složky na SkyDrive vygenerujete jen z webového rozhraní.

Windows Store aplikace

Aplikace pro Windows Runtime zprostředkovávají konzumaci obsahu. Není to platforma pro grafické editory nebo kancelářské balíky překypující funkcemi, ale platforma, která může dobře konkurovat webu. Optimalizovat web pro zařízení s malými displeji znamená napsat celý front-end znovu. Napsat aplikaci pro Windows Store je mnohem jednodušší. Navíc se dá využít sdílení a vyhledávání platformy a aplikaci tak do systému integrovat. Není nutné dělat RSS kanál a rozesílat bulletiny, stačí aplikaci opatřit živým náhledem. Windows Runtime je zjednodušeně řečeno platforma pro čtení, prohlížení i poslech obsahu a pro jeho sdílení s ostatními. Většina lidí u PC stejně nic jiného nedělá. Až na hráče – ti si ale Tablet PC pro hraní nekoupí – koupí si Xbox nebo budou hrát desktopové hry a simulátory na PC.

Závěrem

Windows 8 je operační systém navržení nekompromisně pro Tablet PC. Je zde platforma pro aplikace, které dovedou mnohem lépe spolupracovat, než ty webové. A Office 2013 bude i pro zařízení s procesory architektury ARM. Mnoho desktopových aplikací však pro Windows RT nečekejte. Na jejich vývoj totiž musí bedlivě dohlížet Microsoft. Jeden dokument na SkyDrive jde snadno prohlížet i upravovat z Windows Phone, Tablet PC i desktopového PC a navíc se zachovává historie verzí. Maily se ze všech těchto zařízení synchronizují s Exchange serverem či Outlook.com. Windows Store nutí vývojáře k tomu, aby jejich aplikace byly kvalitní, takže uživatel Tablet PC by se neměl položit otázku, zdali by si k tabletu raději neměl připojit myš.

Pro desktop je však stále hlavní hardware velký monitor, klávesnice a myš. Windows Store aplikace jsou navržené pro dotykové ovládání, takže jejich používání na desktopu není efektivní. Pokud máte Windows účet provázaný s účtem Microsoft, musíte vždy zadat heslo, abyste se přihlásili (nebo si zvyknout na to dělat gesta myší). Nepřítomnost Aera ve mně pořád vyvolává dojem, že bych si měl naistalovat ovladač grafické karty. Znám ale i lidi, kteří si na Aero ještě nezvykli a raději používají starý dobrý šedý vzhled z dob Windows 95. Ti si budou podobu Windows 8 desktopu jistě pochvalovat. Lidé, kteří na druhou stranu oceňují skleněný dojem Aera jako prvek, který zpřehledňuje rozložení oken, si těžko budou chtít zvykat zpět na tlusté zašedlé rámy oken.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

 

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback