Soutěž VbNet.cz o nejlepší článek

Tomáš Jecha, MVP, MCSD       21.11.2007       Offtopic       11499 zobrazení

Informace o soutěži pořádané na serveru VbNet.cz | stav soutěže: Skončena | uzávěrka: 11. 1. 2008

Jsem rád, že mohu vyhlásit na našem serveru soutěž o nejlépe zpracovaný ukázkový příklad na libovolné téma týkající se programování ve Visual Basicu. Cena bude velmi atraktivní - a to balíček Ready to launch obsahující plnou verzi Visual Studia 2005, SQL Serveru 2005 a BizTalk serveru 2006.

Popis úkolu

Konkrétně půjde o naprogramování aplikace ve Visual Basicu 2005 / 2008 demonstrující použití nějaké technologie nebo algoritmu (technologie by měla být zdarma a obecně známá). Další podmínkou je okomentovaný kód a hlavně srozumitelně napsaný popis celého příkladu (formou článku - proto prosím o pečlivou stylistickou a gramatickou kontrolu před odesláním). Jako příklad mohu uvést například RSS čtečku, ukázky třídících algoritmů nebo optimalizace vyhledávání cest.

Podmínky účasti

Do soutěže se mohou přihlásit všechny osoby žijící v České republice nebo na Slovensku. Dále musí mít každý soutěžící účet na VbNet.cz (registrace je zdarma).

Uzávěrka a způsob odeslání

Své výtvory (zabalené v jednom zip nebo rar archivu) můžete posílat na adresu jechtom [uzenáč] seznam.cz do 11. 1. 2008 označené předmětem VbNet soutěž. Do mailu nezapomeňte připsat své jméno, příjmení a hlavně uživatelské jméno se kterým jste se registrovali na VbNet.cz. Pokud Vám do týdne nepřijde odpověď, pravděpodobně se mail někde ztratil po cestě a zkuste ho napsat znovu.

Cíl soutěže

Všechny uznané soutěžní práce budou vystaveny zde na webu. Doufáme, že se tu objeví řada zajímavých témat i jejich řešení. Cílem projektu je totiž popularizace Visual Basic a programování obecně.

Vyhodnocování

Vyhodnocení provedou administrátoři serveru VbNet.cz (Tomáš Jecha a Tomáš Herceg). Zásadními kritérii obodování bude: výběr tématu, zpracování, komentáře programu, srozumitelnost a přínosnost výkladu a v neposlední řadě i originalita. Body za články se od obou porotců zprůměrují a sestaví se žebříček, který vyvěsíme zde na webu po uzávěrce soutěže. Prosím o důkladnou  Ke stažení budou i jednotlivé soutěžní práce včetně zdrojových kódů.

Hlavní cena

Cena za první místo je software v krabicové verzi, který zašleme vítězi poštou. Jedná se o balíček Ready to launch obsahují plné verze těchto produktů: Visual Studio 2005 Professional, SQL Server 2005, BizTalk server 2006.

Výsledky druhé soutěže o nejlépe ohodnoceného přispěvatele do diskuzí

Rádi bychom ocenili i snahu uživatelů pomáhat ostatním při řešení jejich problémů a proto jsme se rozhodli ocenit uživatele, který má nejvyšší hodnocení svých příspěvků v diskusních fórech. A to také balíčkem Ready to launch. Tuto soutěž jsme nechtěli zveřejnit před její uzávěrkou, kvůli možnosti ovlivňovat hodnocení diskuzí.

Výhercem se stal pan Viktor Langer, kterému tímto gratulujeme a zasíláme zaslouženou výhru!

 

Jakékoliv dotazy na soutěž pište do diskuze pod tento příspěvek.

 

hodnocení článku

1 bodů / 1 hlasů       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Mohlo by vás také zajímat

Visual Studio 2010 a .NET Framework 4.0

Co skrýva připravované Visual Studio 2010 a .NET Framework 4.0 za novinky?

Základy pro vytváření instalátoru aplikace

Tento článek má za úkol obecně informovat o účelech instalátoru, naznačí co je nutné požadovat od instalátoru, seznámí se základy instalátoru Inno Setup a uvede praktický příklad vytvoření instalátoru.

Spouštíme dotNETportal.cz

dotNETportal.cz je webový magazín a komunitní fórum zaměřené na vývoj aplikací v .NETu a Microsoft technologie. Najdete zde desítky článků, seriálů pro začátečníky a poměrně rozsáhlé diskusní fórum. Byl spuštěn v srpnu 2013.

 

 

Nový příspěvek

 

Diskuse: Soutěž VbNet.cz o nejlepší článek

Pánové, zajímavý počin, myslím, že se silně zvýší atraktivita Webu. Jenom bych měl ještě jeden námět.

Sami píšete, že nejlépší práce budou zde vystaveny, nevím, jak to máte vymyšlené, možná s tím počítáte, ale myslím, že by bylo dobré a zajímavé k takto vystaveným soutěžním pracem připojit i možnosti diskuse, abychom se mohli ptát či dávat autorovi další podněty, chválit či kárat... A taky byste, možná, mohli svou soutěž rozšířit o kategorii nejlepší "divácký" program, aby i návštěvníci webu mohli ohodnotit jak se jim který program líbí (třeba aspoň ti registrovaní, aby to mělo nějakou vypovídací schopnost). Myslím, že o ceny ani tak nejde (aby někdo něco vyhrál), ale nebylo by nezajímavé - a jsem přesvědčen, že i z Vašeho pogledu, zjistit, co nejvíce zajímá komunitu nás, pravidelných návštěvníků Vašeho webu. Mohli byste tak i směřovat další témata článků.

Jinak bych chtěl i touto cestou poděkovat za Vaše ohodnocení mých amatérských snah. Můj úspěch je de facto v převážné míře úspěchem Vaším, protože, než jsem nalezl Váš Web, o VB jsem nevěděl téměř nic.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Přijaté práce budou mít vlastní blog a tím pádem bude možné mimo soutěž hodnotit i přispívat do diskuze.

A nemáte za co děkovat. Jde hlavně o Vaši snahu se něco naučit a zdokonalovat se v tom co již umíte. Ale samozřejmě nás těší, že jsme Vám (a snad i ostatním) s tím pomohli.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Zdravím,

vzheledem k nedávnému uvolnění VS 2008 bych se chtěl zeptat, zda by bylo možné soutěžní práci odevzdat právě z VS'08?

Děkuji

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Dobrý den,

ano, je to možné. Aby bylo vše jasné, dopsal jsem to i do pravidel.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Zřejmě se nemá cenu ptát, ale zpětná kompatibilita projektů 2008->2005 asi nebude co? Ptám se hlavně za nás, co jsme vyhráli plnou 2005 :-)), jestli budeme schopni výsledky snažení našich přátel ze serveru nějak hodnotit.

Nebo lze mít běz vlivu na stabilitu na jedné mašině nainstalovánu plnou 2005 a express 2008?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Plnou verze 2005 a express 2008 určitě půjde. Nemůžu to říct na 100%, ale já mám už asi půl roku EE 2005 a BETA EE 2008 bez problému.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tak to je dobrý - ale to byste se mohl s námi podělit o praktické zkušenosti, v čem vidíte největší přínos a pokrok té 2008 oproti 2005 (jinak řečeno jak moc má smysl s přechodem spěchat - když jsme se ještě ani tu 2005 nenaučili řádně zkrotit)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Visual Studio 2008 přichází především s podporou nových technologií. Změny při standardním programování jsou jen kosmetické. Já sám budu na komereční věci používat ještě nějakou dobu Visual Studio 2005 a na 2008 přejdu až když mi bude v něčem 2005 nestačit.

V jedné větě: Naučit se programovat jde stejně dobře jak s Visual Studiem 2005 tak 2008.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Dík za info - nejsem totiž příznivcem honby za "posledním číslem verze", pokud to nemá technologické opodstatnění.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Já jsem jí tu BETU stáhl jen ze zvědavosti.

Hodně se mi na ní líbí podpora LINQu a taky to, že IntelliSence nabízí i normální klíčová slovy, to se hodí především pro začátečníky, kterří tím spíše nespletou syntaxe cyklů, nebo SELECT apod.

Jinak se změnila visuální podoba studia, a ta mi dosti vyhovuje. Mění se podle bareného nastavení XP (možná i Vist) což ve výsledku vypadá velmi dobře.

Pak další dobrá věc je velmi snadná tvorba XML souborů. Já osobně technologii XML využívám témeř všude, nahrazuje mi i databáze.

Koneckonců to popsal pan Jecha ve svém článku na blogu.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

To je pravda, IntelliSense je o dost lepší, ale jinak to moc výhod pro začátečníky nepřináší. Já jsem si nové express edice nainstaloval, s velkým Visual Studiem verze 2005 ani s jeho express edicemi to nijak nekoliduje, ale stejně zatím používám VS 2005. LINQ je technologie moc pěkná, ale zatím jsem si s ní jen hrál. Není čas.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tak mě napadá: v čem je PROFI verze jiná oproti EE, protže mě na Express nic nechybí, takže by mě zajímalo, co může profi nabízet navíc. Asi toho moc být nemůže, protože Express už má snad všechno :-)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Srovnání verzí by mne taky zajímalo, protože není jen "Profi", ale pod ní je ještě Standard a nad ní ještě nějaká týmová (teď nevím přesné jméno). No a jedinými zásadními rozdíly, o kterých jsem se dočetl je pro Standard jednotné prostředí (už se neinstalují samostatně VB, C++,..., ale vše se dá nainstalovat naráz (pro ty, kteří programujeme (nebo se snažíme) v jednom jazyku spíše kosmetická úprava), pak by mělo být možno programovat mobilní aplikace (pro nás, kteří sice vlastníme něco trošičku inteligentnějšího v kapse, jenomže, bohužel, se Symbianem - taky sporný přínos) no a ještě by tam měla být podpora přístupu k externím databázím - to nejsem schopen posoudit, jak moc to v Expresu nejde). Je pravdou, že tyto rozdíly placené (a ne zas až tak úplně levné) verze oproti neplacené mi taky připadají dost málo, takže tam bude asi někde ještě nějaký pes zakopán???

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Největší rozdíl pro začínajícího programátora je taková, že Visual Studio dokáže pracovat s projekty všech typů najednou. Narozdíl od toho Express Edition stahujete jen pro konkrétní technologii nebo programovací jazyk (VB, C#, ASP.NET). Zároveň je tu absence velkého množství nástrojů. Ale máte pravdu, že i Express nástroje jsou plnohodnotné pro vývoj menších aplikací (i VbNet.cz byl zprvu vyvíjen v EE).

Bližší srovnání je zde:

http://msdn2.microsoft.com/en-us/library...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pro zajímavost rozepíšu pár vychytávek, které najdete až ve vyšších edicích:

- možnost více programovacích jazyků v jednom projektu

- plná knihovna MSDN pro nápovědu

- vizuální editor tříd (class designer)

- lepší editace XML

- možnost navrhovat instalace (v EE jen ClickOnce)

- server explorer (kontrola nad vzdáleným počítačem přímo z VS)

- vzdálené debugování

- podpora 64bit kompilace

Ale to je jen část seznamu pro verzi Professional. Je pravda, že v nejlepší a nejdražší edici Team Suite je toho ještě víc, ale to je trochu jiná liga.

Ještě bych rád reagoval na názor, že jsou Visual Studia drahá. Podle mě to není ještě tak hrozné. Sice za ně dáte celkem dost, ale na druhou stranu si můžete vybrat jakou edici potřebujete a hlavně Vás to může dost slušně živit. V opačném případě většinou opravdu stačí jen EE.

A pro porovnání - Visual Studio Professional nebo Standart je pořád levnější záležitostí než třeba Photoshop.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

A můžete jen tak odhadem znalce nastínit, kde se cena pohybuje? V čechách bude určitě jiná, než americká cena převedená na koruny.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Doporučuji přečíst si tento článek, je sice trochu starší, ale ceny se zas až tolik nemění. http://www.aspnet.cz/Articles/71-licenco...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Přesně tak, pokud se programování neživíe, stačí Vám Express edice. Pokud se programováním živit chcete a myslíte to vážně, není to tak drahé (u nás je to drahé, protože cena se přepočítává z dolarů, akorát že pro američany je dolar jako pro nás koruna).

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

To s tím dolarem a korunou jste myslel vazne? To snad ne.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

S trochou nadsázky.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback