VB 2008 Express II.   zodpovězená otázka

VB.NET, Visual Studio, WPF

Zdravím, a předem se omlouvám, že se vracím k problému, který je řešen o pár vláken níže (vlákno je již vyřešeno, proto jsem si dovolil zeptat se ve vlákně jiném).

Setkal jsem se s podobným problémem. Protože jsem se chtěl kouknout na WPF, nainstaloval jsem si poslední verze programovacích prostředí.

Přesněji řečeno, něco jsem instaloval, něco přeinstalovával (měl jsem VB 2008 z dřívějška, ještě bez SP1).

A a najednou jsem zjistil, že ve VB 2008 mi přestal chodit .xaml designer.

Zkoušel jsem C# 2008 - tam se nový WPF projekt otevře bez potíží (v designeru 2 okna s kódem a vizualizací), ve VB 2008 se otevře jenom soubor .xaml ve kterém je kód - navíc bez jakéhokoliv barevného rozlišení (na rozdíl od C#) a pokud chci otevřít "Designer", hodí mi to hlášku There is no editor available for c:\documents.......xaml"

Make sure the application for the file type (.xaml) is instaled.

Zkoušel jsem VB odinstalovat a znovu nainstalovat - bez jakéhokoliv efektu.

Poté jsem nalezl dotaz podobně postiženého kolegy a dle jeho návodu zkusil spustit VB pod jiným uživatelem, chvíli to chroustalo ("první spuštění") a naběhlo to k plné spokojenosti a zcela funkční.

Nemáte někdo ideu, jak donutit systém, aby si VB 200 "znovu" nainstaloval a dostal ho tak do výchozího (funkčního) stavu?

P.S. nevím, kolega nepsal nic o WPF, tak jsem zkoušel WinForm a ta mi funguje normálně.

Jinak jsem v průběhu toho, co mi to přestalo pracovat instaloval VB 2008 EE, C# 2008 EE a Web Developer + Silverlight tools (připravoval jsem se na další díly článku Tomáše Jecha). V které fázi se to ale odmlčelo, bohužel, nevím.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Otevřete ve VB 2008 svůj projekt a v Solution Exploreru vyberte jakýkoliv soubor XAML, klikněte na něj pravým tlačítkem a v kontextovém menu vyberte "Open with...". Zkoušejte vybírat různé možnosti... Pokud se vám v některé zobrazí XAML soubor správně, klikněte na "Set as default". Podle toho, co jste popsal, asi nemáte přidruženou příponu XAML k specializovanému editoru...

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji Vám za snahu pomoci. Máte plnou pravdu, že se systém chová, jako kdyby příslušnou aplikaci neměl navázánu k danému typu.

Problémem ale je, že se mi prozatím ve VB 2008 EE nepodařilo najít možnost, jak systému nějaký vhodný editor vnutit.

Vámi popsaný postup funguje v C# 2008 EE a dokonce i ve VB z balíku VS 2005, ale ve VB 2008 EE v kontextovém menu položka "Open With..." chybí.

V C# 2008 EE mám v solution exploreru, mimo jiné, po založení prázdného projektu uzel "Window1.xaml".

Kliknu-li na něj pravým tlačítkem myši, obdržím kontextové menu: Open / Open With... / view code / View Designer / atd.

Při volbě View code se mi otevře záložka s obsahem souboru Window1.xaml.cs, při volbě View designer se mi otevře ono "dvojokno" s Windov1.xaml kódem (vč. barevného zvýraznění) a k tomu záložka design s obrazovou reprezentací .xaml kódu.

Téhož výsledku dosáhnu volbou Open.

Oproti tomu při stejném postupu (nový WPF projekt) ve VB 2008 EE také v Solution exploreru najdu, mimo jiné, stejný uzel Window1.xaml, ovšem kontextová nabídka na tomto uzlu je chudší právě o položku "Open with..." (to ale chybou asi nebude, protože stejné kontextové menu mám i ve VB 2008 EE spuštěným pod jiným účtem, který chodí včetně XAML).

Potud ale veškerá podobnost končí.

Pokud zvolím položku Open, pak se mi otevře okno sice označené jako Window1.xaml s výpisem obsahu .xaml souboru, ale po "design" záložce ani vidu ani slechu.

Obsah tohoto souboru se od stejného, který se vygeneroval v C#, liší pouze ve dvou detailech:

- v úplně prvním tagu (pojmenování třídy) je součástí názvu třídy u C# i název jmenného prostoru, a hlavně, text u VB je celý černý (evidentně VS tomu nerozumí, proto barevně nezvýraznil syntaxi).

No a pokud u VB z kontextové nabídky nad uzlem Window1.xaml zvolím možnost View code nebo View designer , obdržím chybovou hlášku, kterou jsem popisoval v tom úvodním příspěvku.

Ještě tedy zkusím pohledat jinde, jestli nenajdu, kde by se ten WPF Designer dal ve VB asociovat s příponou .xaml, pokud neuspěju, budu se muset vzdáti nových výdobytků VB 9, nebo budu muset přejít na C# (pokud mi to tedy i tam nějak záhadně nezmizne, protože na začátku mi to i v tom VB (pod mým účtem) fungovalo. :-(

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Možná byste mohl zkusit reset veškerých lokálních nastavení a tedy obnovení "továrního nastavení" (pokud toto VB 2008 EE obsahuje) - v menu Tools > Import and Export settings... a kliknout na Reset All Settings. Pokud to express verze opravdu umí a nezabere to, jediné, co mě napadá, je probírání se možnostmi (nezaručuji, že tam vůbec něco takového bude)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ano, umí to i EE. Bohužel ani volba "Reset all settings" a ani volba "Imports settings" ze souboru, který jsem si před tím nahrál z funkčního VB nepomohly.

Dále jsem při "probírání se zákoutími SW" zjistil, že i v nastavení tools -> Options -> texteditor -> XAML mi funguje pouze záložka General a Tabs, zbývající hážou chybu "An error occurred loading this property page".

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

VYŘEŠENO!

Po delším bloumání na různých fórech jsem narazil na stejný problém. A POZOR, může se vyskytnout i u profi verzí a jiných jazyků.

Nastavení VS do výchozího stavu (obnovení všech package) se provede spuštěním VS (v mém případě to fungovalo i u VBExpress) s parametrem

/resetskippkgs

P.S. i tak děkuji Petrovi za snahu pomoci.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji za jasný návod k řešení, ale nedaří se mi spustit (dělám to asi špatně) vbexpress.exe /ResetSkipPkgs, v příslušném direktoráři. Ke spuštění používm Cmd (Spustit)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Já to udělal tak, že jsem si na plochu přetáhnul (zkopíroval) zástupce z menu, kterým normálně VS spouštím, no a když si otevřete "Vlastnosti" tohoto zástupce, tak na záložce "Zástupce" máte jako první textbox "Cíl". V něm byste měl mít spouštěcí příkaz pro VBexpress.exe (včetně úplné cesty).

ZA tento příkaz (s nejvyšší pravděpodobností bude vložen v uvozovkách, protože v cestě jsou mezery), tedy až ZA tu uzavírací uvozovku doplňte mezeru a za ni klíč ( /resetskippkgs ).

Pak to tlačítkem OK uzavřete a zkuste VB tímto zástupcem spustit.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ani to nepomohlo, ale program mi pracuje na témže počítači, když se přihlásím v jiném účtu.

Děkuji za nápovědu

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback