Design aplikace   zodpovězená otázka

Offtopic, Architektura

Zdravím, nainternetu je možné nalézt spoustu stránek o programování a řešení různých problémů. Většinou se ale zabývají funkční stránkou aplikace a tak to je taky správně. Aplikace musí především fungovat. Ale také bych chtěl aby moje aplikace něják vypadaly a byly userFriendly. Bohužel ne vždy se mi to povede (neznám některé zavedené postupy získané na základě zkušeností apod.) Proto bych chtěl poprosit zda má někdo tip na nějákou zajímavou stránku a nebo publikaci o které si myslí že se dostatečně věnuje tomuto tématu, zda by sem na ní nemohl dát odkaz nebo napsat její název.

Jde mi především o desktopové aplikace(o webu toho je napsáno přeci jen o něco více)

Díky:)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Vím o čem píšeš, jedním hlavním problémem je, že standardní komponenty dodané se studiem jsou každá jinak designovaná, nemají stejné property atd. U nás ve firmě jsme to pořešili tak že jsme koupily ucelený balík komponent od Developerexpresu a máme po problémech, všechny komponenty naprosto stejný design, stejné property a vneposlední řadě i balíček skinů.

Vím že Ti to asi moc nepomůže, ale ušetří to práci a práce s těmito komponentami je opravdu dobrá.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji, zakoupení komponent třetích stran určitě práci zpříjemní. Ale i tak je třeba dodržovat určité zažité standarty které uživatel očekává. Když to tak řeknu jde spíše o "psychologii" uživatele:) Myslím tím například uspořádání prvků na formu aby se v nich uživatel hned vyznal apod. Jinak je pravda že některé komponenty se mi vyloženě nelíbí, ale bohužel o zakoupení komponent třetích stran si mohu nechat jen zdát. Dělám sice u velké firmy ale pouze aplikace místního významu (do cca 100 uživatelů). Na velké projekty tu je IT oddělení:)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Cože??? To snad nemyslíte vážně! Všechny vizuální komponenty použitelné v .NET Frameworku mají jednotný design v souladu se systémem Windows a dokážou se přizpůsobit i zvoleným motivům. Kromě toho mají všechny komponenty naprosto stejné základní vlastnosti, protože jsou odvozeny od třídy Control. Kromě toho je většina komponent plně přizpůsobitelných z hlediska vykreslování a proto není potřeba vyhazovat peníze za drahá a funkčností pochybná řešení třetích stran. Podle vaší reakce toho víte o Windows Forms skutečně nula nula nic a doufám že zde nebudete šířit další podobné nesmysly...

nahlásit spamnahlásit spam 3 / 3 odpovědětodpovědět

Tady se musím přidat a opravdu dát za pravdu. Ze začátku jsem také zkoušel stahovat různé komponenty, ale pak jsem vlastně zjistil, že ve VS2008 (express) je vše co si jen přát a vše má hlavu a patu. Myslím, že vše co kdy budete potřebovat uživatelům zobrazit lze udělat přes standardní sadu komponent.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jediné co jsem kdy nahrazoval byl RTF, protože jeho model mi přiliš nevyhovoval a stálo by mě to dost práce uzpůsobit. Ale to je spíše díky me neznalosti a lenosti.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Existuje určitě spoustu doporučených postupů jak vytvořit uživatelsky přívětivé rozhraní, jak na MSDN tak i jinde, stačí hledat. Z mých vlastních zkušeností vám zde mohu stručně sepsat některé základní body:

- Aplikace by měla jít ovládat jak pomocí myši, tak bez problémů i jen pomocí klávesnice (správné pořadí TabIndexů, akcelerátory a klávesové zkratky stejné jako většina aplikací pro Windows, např. Ctrl+S pro uložení).

- Ovládací prvky by měly být rozmístěny pomocí TableLayoutPanel/FlowLayoutPanel aby efektivně využily pracovní plochu aplikace při změnách velikosti okna.

- Aplikace by měla počítat s lokalizací (veškeré Resources musí jít snadno lokalizovat do daného jazyka) a globalizací (zobrazení dat v souladu s jazykovou kulturou operačního systému) již hned od začátku, přesto že není jisté, zda-li bude nasazena i na jiných jazykových mutacích operačního systému.

- Běžně používané hlášení aplikací a jejich ekvivalenty v cizích jazycích můžete najít na http://www.microsoft.com/language/en/us/...

- Pokud k tomu není opodstatněný důvod, nepoužívat vizuální komponenty třetích stran.

- Uživatelé ocení spíše užitečné funkce (ukládání pořadí a šířky sloupců, velikosti oken, naposledy zadaných dat, automatické doplňování...) než kýčovité skinovatelné uživatelské rozhraní.

- Umožnit zobrazování průběhu a možnost stornování dlouhotrvajících operací (takové operace spouštět zásadně ve vlastním vlákně).

- Uživatelé ocení také kontextovou nápovědu a celkovou nápovědu.

- Příliš extravagantní uživatelské rozhraní lišící se od ostatních běžných Windows aplikací také nepřispívá k uživatelskému komfortu.

- Rychlost práce s aplikací je jednou z klíčových vlastností aplikace a proto se snažit maximálně používat DataBinding tam kde je to vhodné.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji, jsem Vám velice vděčný za tyto postřehy.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback