DirectX a menu na tlačítko myši   zodpovězená otázka

VB.NET, DirectX

dobrý den mám dotaz zda jde nějak udělat kdyš spustim aplikaci s directX abych kliknul 2x pravim tlačítkem myši a zobrazilo se mi "menu" něco jako druhý formulář nevim jestli to jde ve vb2005

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud máte aplikaci v DirectX, musíte si vše napsat sám. Nemůžete využívat standardní okna Windows, tím spíše pokud chcete mít aplikaci fullscreen. Není to omezení Visual Basicu, ale rozhraní DirectX samotného.

Nejlepší je nakreslit si pozadí okna a pak jej v aplikaci vykreslovat. Podle pozic myši a stavů tlačítek myši kontrolovat, zda uživatel kliknul či ne.

Pokud jste pokročilejší, udělejte si třídu dxButton pro tlačítko, dxTextBox pro textové pole a pracujte s objekty - značně si usnadníte práci. V každém framu zavolejte na každý objekt (dobré je mít všechny objekty v kolekci) nějakou metodu, která zjistí pozici myši a podle toho reagujte. Je to asi nejlepší řešení.

Mimochodem tímto způsobem fungují i okna a komponenty ve Windows.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

děkuji ale stydim se dxButton jsem nikdy nedělal nicméně mne to velmi zaujalo nevíte kde bych se dočetl podrobného návodu? neumim anglicky snad jen to co potřebuju k programování to je vše

jo a práce s oběkty je mi taktéž ne zrovna nejznámější vše je dáno tím že jsem do nedávna testoval vistu a ne vše mi fungovalo a to mi programováni v directX značně stěžovalo

a ještě otázečka jestli je možné po dvojkliku myči zobrazir celoobrazové okno které bude "polopruhledné" nevím zda to není příliš složité ale tuto možnost jsem našel u vb2005 na formuláři kde si nastavim pruhlednost je takováto možnost i u grafiky? (tím myslím nastavitelnost pruhlednosti,nebo je nějaká předem určena?)

ps:mimo téma,jde takto napsaná aplikace spiustit pod jinym OS nežli vindows? přesněji mám na mysli spustit ji na "holém železe" pouze pod podporou squak který je toho prý schopen

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Podle vaší reakce soudím, že toho o programování moc nevíte. Doporučuji přečíst si seriál pro začátečníky, hned v prvním díle je napsáno, že pro spuštění aplikací napsaných ve Visual Basic .NET je třeba mít Windows a .NET framework.

Jinak dxButton neexistuje, musíte si jej napsat to byl jen příklad, jak by se to dalo pojmenovat.

DirectX není jednoduchá záležitost a v okamžiku, kdy se jej rozhodnete používat, musíte zapomenout na formuláře, téměř nic z nich použít nemůžete. Není to rozhodně pro začátečníky, pokud programujete týden nebo měsíc, na DirectX rovnou zapomeňte. Naučte se nejprve základy programování s formuláři.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

pletete se o programování něco málo vim :o)

ne takhle jsem to nemyslel bylo to špatně napsáno myslel jsem to tak zda je vubec možné napsat jakoukoli aplikaci ve vb2005 a spustit mimo windows ale myslim že jste mi odpověděl docela jasně ale je nějaký zpusob jak to obejít? napsat aplikaci která pujde spustit kdekoli?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Proč potřebujete aplikaci, která poběží kdekoliv? Dá se napsat třeba v jazyce C, ale obávám se, že to není moje parketa.

Jinak aplikace ve VB.NET, které nepoužívají určité funkce .NET frameworku, jde spustit pod Linuxem. Ale v době, kdy 99% lidí má Windows, je poměrně bezpředmětné tohleto řešit. Pokud se vzdáte Windows, nemáte prakticky nic a všechny funkce si musíte napsat sám. K čemu tahle komplikace? Chcete snad psát operační systém?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

bylo to položeno pouze jako dotaz zajímalo mne jestli je to vubec možné ale OS bych si "postavit" opravdu netroufl myslim že s tim má trable spousta odborníku natož já ale vždy mne zajímalo jak to vlastně vypadá ale to zřejmně nepatří do této debaty ale myšlenka přejít nalinux mi hlavou prolétla ale pokud nelze přenést aplikace na něj myslim že je to zbytečné

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback