Architektura a objektový model WPF

4. díl - Architektura a objektový model WPF

Tomáš Jecha, MVP, MCSD       09.02.2012       C#, VB.NET, WPF, Architektura, .NET       15574 zobrazení

Na jaké kompromisy museli architekti WPF frameworku přistoupit, aby nabídli vývojářům pohodlný vývoj ve vyšších programovacích jazycích a zároveň odpovídající výkon výsledného uživatelského prostředí? Tento článek se věnuje architektuře WPF frameworku.

WPF architekturaArchitektura Windows Presentation Foundation

Rozhraní WPF se snaží vývojářům poskytnout komplexní možnosti v návrhu uživatelského prostředí v co nejvyšším možném výkonu a zároveň pohodlnosti práce. Jakým způsobem je tedy tato technologie navržena?

Diagram, který jsem zde uvedl označuje části patřící WPF zeleně a zbytek modře.

Celé WPF je postaveno nad DirectX technologií. Ta v systémech Windows slouží jako API pro přímou komunikaci s hardwarem, nejčastěji grafickou kartou. To zajišťuje, že vykreslování je ve WPF akcelerováno. DirectX se používá například k vykreslování prostředí Windows Aero nebo je velmi často využíván v počítačových hrách.

Jako most mezi DirectX a managed rozhraním, se kterým komunikujeme z C# nebo jiného CLR jazyku, se nazývá milcore - zkratka pro Media Integration Layer. Tato vrstva je unmanaged (běží mimo .NET CLR) a důvodem jejího vzniku je nutnost vysoce výkonného jádra zajištujícím nízko úrovňové procesy ve WPF. Vše, co bylo možné je tedy přesunuto do této vrstvy z důvodů zvýšení výkonu. My s milcore přímo nekomunikujeme.

S vrstvou milcore komunikuje .NET assembly PresentationCore. Ta již běží v rámci CLR (managed) a nabízí to nejzákladnější rozhraní WPF, se kterým můžeme pracovat.

Úplně na vrchu sedí assembly PresentationFramework. Rozšiřuje PresentationCore o komplexní prvky uživatelského prostředí a pokročilejší funkce.

Poslední důležitou knihovnou je WindowsBase. Ta sice nemá nic přímo společného s vykreslováním, ale poskytuje další důležité třídy pro běh WPF. Například Dispatcher popisovaný v jednom z minulých dílů.

Když to shrnu, pro psaní WPF aplikací potřebujete mít referenci v projektu na tyto tři assembly:

  • WindowsBase.dll
  • PresentationCore.dll
  • PresentationFramework.dll

Při založení nového WPF projektu se všechny tyto assembly přidají mezi reference automaticky.

WPF object modelObjektový model Windows Presentation Foundation

Následující odstavce popisují abstraktní typy, od kterých dědí ovládací prvky a potažmo od některých z nich i velká část nevizuálních komponent ve WPF.

DispatcherObject (vazba na Dispatcher)

Tuto třídu jsem popisoval v jednom z předchozích dílů. Její jediný účel je nést informaci o Dispatcher objektu, ke kterému je tento objekt přiřazen. Pomáhá nám tedy určit, v jakém kontextu byl objekt vytvořen a ověřovat, že k němu nepřistupujeme z jiného vlákna.

DispatcherObject použijete jako předka u vaší třídy v případě, že chceme mít k dispozici Dispatcher z vlákna, které instanci vytvořilo. Takto vytvořený objekt má již napevno Dispatcher přiřazený.

DependencyObject (kontejner na vlastnosti)

DependencyObject rozšiřuje třídu DispatcherObject o podporu DependencyProperties. Jedná se o technologický základ pro WPF binding. O této velmi užitečné technologii budu psát až v dalších dílech.

DependencyObject použijete jako předka u tříd, na které se budete chtít odkazovat bindingem z WPF komponent. Ideální při psaní view-modelů.

Visual (renderování)

Třída Visual dědí z DependencyObject a reprezentuje nejnižší základ tříd, které je možné ve WPF vykreslit. Krom této funkce navíc dovoluje provádět různé transformace zobrazení a operace týkající se matematické kontroly, kam vizuálně objekt zasahuje (takzvaný “hit testing”). To se využívá třeba při optimalizacích zobrazování (nevykreslovat objekty, které nejsou vidět, překreslování atp.) nebo u zjišťování, zda jsme se kliknutím trefili na tlačítko.

Tato třída zároveň zajišťuje komunikaci s milcore vrstvou pro vykreslování.

UIElement (pozicování, vstup od uživatele)

UIElement je abstraktní třída popisující element uživatelského prostředí.

Na rozdíl od třídy Visual přidává k podpoře vykreslování navíc podporu layoutu (rozložení prvků). To je jedna ze skvěle vyřešených funkcí WPF. V porovnání s Windows Forms, kde se pracuje s absolutním pozicováním rozšířeným o pár nastavení je zde vše vyřešeno mnohem elegantněji s možností pozicování plně měnit. O tom ale více v jiných dílech.

Dále tato třída implementuje IInputElement rozhraní pro práci se vstupem od uživatele.

V celém WPF se UIElement bere jako základní třída představující vizuální prvek. Využijeme ji, pokud se rozhodneme psát vlastní komponenty se zcela vlastním chováním.

FrameworkElement (binding, styles, templates)

FrameworkElement rozšiřuje UIElement o další důležité funkce. Konkrétně data-binding, templates (šablonování) a styles (stylování). Podrobněji se jim budu věnovat v dalších dílech.

Dědí z něj všechny běžné vizuální komponenty ve WPF.

Control (předpřipravené templatování)

Control je už jen taková třešnička na dortu. Jako jediná z představených tříd není abstraktní a tudíž můžeme vytvořit její instanci. Podporuje předpřipravenou možnost šablonování vzhledu odvozených komponent.

Shrnutí

Rozhraní WPF nabízí ještě celou řadu dalších tříd. Ty uvedené však považuji z pohledu architektury za nejdůležitější, protože jsou základem fungování celého frameworku. Zároveň se v průběhu seriálu budu na jednotlivé třídy odkazovat a hlouběji vysvětlovat jejich funkce a jak z nich těžit.

V příští díle popisuji, jakým způsobem reaguje na změnu hodnoty DPI systému aplikace napsaná ve WPF a proč je tento stav ve Windows Forms obvykle problém.

 

hodnocení článku

2 bodů / 2 hlasů       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Všechny díly tohoto seriálu

10. Návrh přihlašovacího formuláře - TextBox, PasswordBox, CheckBox a Label 20.04.2012
9. ContentControl, Button a TextBlock 10.04.2012
8. Canvas, StackPanel, WrapPanel 22.03.2012
7. Grid 16.03.2012
6. Základy pozicování 23.02.2012
5. Device independent pixels 16.02.2012
4. Architektura a objektový model WPF 09.02.2012
3. Jazyk XAML 02.02.2012
2. Architektura WPF – Dispatcher 26.01.2012
1. Úvod do Windows Presentation Foundation (WPF) 19.01.2012

 

 

 

Nový příspěvek

 

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback