Podle kategorie

Podle autora

Podle seriálu

Články autora Václav Dajbych    

1 2 3 4 5 > >>

Jeden antipattern, který dokáže asynchronní programování pořádně znepříjemnit

zobrazit článek

Novinky v EdgeHTML 13.10586 pro vývojáře

Nový build Windows 10 s číslem 10586.3 a označením 1511, Threshold 2, nebo též Fall Update obsahuje také nové vykreslovací jádro pro Microsoft Edge. Mezi výraznými změnami vyniká podpora ams.js, WebRTC a stále se zlepšující podpora ES6. Přibyla také podpora šikovného atributu a[download] nebo CSS hodnoty initial. Nový Windows Runtime konečně dovoluje používat funkci Drag & Drop. Z HTML se dá nově použít element template, meter, picture, nebo jednotka w v atributu srcset.

zobrazit článek

Jednoduchý scheduler v .NETu

Asi to znáte – máte nějaký složitější systém na zpracování velkého objemu dat a čas od času potřebujete vykovat nějakou automatizovanou údržbu – typicky smazat všechny položky starší než několika dní. Možností, jak toho dosáhnout, je hodně. Snažil jsem se vymyslet něco jednoduchého a efektivního.

zobrazit článek

Zajímavosti o Microsoft Edge – novém prohlížeči pro Windows 10

Windows 10 obsahuje nový webový prohlížeč. Jmenuje se Edge a je vytvořen pro moderní web, jehož obsah má mnohem blíže k plnohodnotným aplikacím, než k velké knihovně statických stránek plných textu. Jeho tvůrci jsou otevřeni novým standardům i návrhům webových vývojářů. Nové funkce má přinášet každý měsíc. Stejná verze se kompiluje jak pro procesory s architekturou x86 a x86-64, tak i pro ARM, takže ten samý prohlížeč běží jak na stolních počítačích, tak i v telefonech.

zobrazit článek

Začal vývoj Web Components pro Microsoft Edge

Web Components je snaha zavést vlastní ovládací prvky do HTML5. Ovládací prvek, který je izolovaný, mající vlastní zdrojový kód a uživatelské rozhraní, byla úplně běžná věc už v Delphi nebo Windows Forms. Ve světě webových technologií se ale vše stále lepí do jednoho velkého nepřehledného celku. Nový HTML element Template dokáže vše zapouzdřit.

zobrazit článek

Internet Explorer podporuje HTTP Strict Transport Security

HTTP Strict Transport Security (HSTS) poskytuje slušnou obranu proti man-in-the-middle útokům. Stačí, aby server poslal určitou hlavičku, a prohlížeč s ním bude navazovat spojení pouze přes TLS. Aktualizace (3058515) přidává podporu HSTS do Internet Exploreru 11 pro Windows 7 a Windows 8.1.

zobrazit článek

Projekt Spartan, 5. díl – Windows API pro webové aplikace

S nástupem Windows 10 bude možné hostovat obsah aplikace na vlastním serveru. I přesto taková webová aplikace bude mít přístup k Windows Runtime – rozhraní, které bylo dřív určené výhradně nativním aplikacím. Webová aplikace bude ve Storu hned vedle aplikace nativní. Přitom jí bude možné vyvíjet a nasazovat stejně jako webovou stránku. K Windows Runtime se bude přistupovat z JavaScriptu. Webové aplikace budou ve Windows naprosto rovnocenné aplikacím nativním.

zobrazit článek

Projekt Spartan, 4. díl – vylepšení v JavaScriptu

JavaScript je jazyk milovaný i opovrhovaný, rychlý i pomalý, v závislosti na tom, jak mu programátoři rozumí, jak ho používají a jak moc jsou nuceni ho používat. Nelze mu upřít fakt, že je nejrozšířenější, jenže to na webu znamená brzdu v dalším vývoji. Různorodé využití si žádá rozličné požadavky, které ústí v rozmanitá řešení. JavaScript se mění jednak v objektově orientovaný jazyk – ES6 a jednak v byte code – asm.js. Javascriptový engine Chakra bude podporovat oboje.

zobrazit článek

Projekt Spartan, 3. díl – nové jádro

Příští webový prohlížeč od Microsoftu bude mít přepracované jádro. Jedná se o změnu, která v dějinách IE nikdy nenastala. Nové jádro potlačí zpětnou kompatibilitu ve prospěch standardů. Uživatel by neměl nic poznat, vývojář se nebude muset zabývat vykreslovacími režimy a správce sítě už nebude mít problémy s kompatibilitou intranetu po upgradu prohlížeče. Stejné ambice měl už Internet Explorer 7. Proč to tenkrát nevyšlo a proč si Microsoft myslí, že to tentokrát vyjde?

zobrazit článek

Projekt Spartan, 2. díl – prohlížeč v korporaci

Když se podíváte na podíly jednotlivých desktopových prohlížečů na trhu s předpokladem, že dvě rozdílné verze téhož prohlížeče nepovažujete za jeden prohlížeč ale za dva, zjistíte, že starší verze Internet Exploreru jsou stále velmi rozšířené, zatímco u prohlížečů od jiných výrobců má většina uživatelů tu nejnovější verzi. Čím to je způsobené? Vývojáři si přejí, aby všichni měli pokud možno nejnovější verzi všeho. Je to reálné? Co brání tomu, aby se současný stav věcí přiblížil této vizi?

zobrazit článek
1 2 3 4 5 > >>

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Chyba

zavřít

feedback