Visual Studio “14” CTP je venku

Ondřej Janáček       04.06.2014       C#, VB.NET, Visual Studio, ASP.NET/IIS, C++/C, .NET       14222 zobrazení

Beta verze příštího Visual Studia je od dneška přístupná veřejnosti. Zajímá Vás, co obsahuje oproti VS 2013? Na co si zatím dát pozor a kde ji stáhnout? Pak čtěte dále.

Kódové označení “14” je dočasné, jak už uvozovky napovídají. S vydáním plné verze se počítá na rok 2015 s tím, že ještě do konce roku by se měla objevit kompletnější verze s finálním označením.

Co najdete uvnitř

Nová verze VS se podle všeho zaměří na následující 3 oblasti.

C# a VB kompilátor Roslyn

O Roslynu jste už určitě slyšeli. Označovaný jako “.NET Compiler Platform”, přináší nový kompilátor pro C# napsaný v C# a nový kompilátor pro VB.NET napsaný ve VB.NET. Zároveň vystavuje svoje API k dispozici uživatele a je tedy možné získat informace o Vašem kódu, které dosud znal pouze kompilátor a využít je ke svému prospěchu.

Visual Studio “14” je zkompilované Roslynem a zároveň je už celé postaveno přímo na Roslynu, což se projeví v řadě funkcionalit, jako je refactoring, IntelliSense, CodeLens a mnoho dalších. Postupně přinese taková zpříjemnění práce, jaké se Vám dostává například od ReSharperu. A co víc, můžete si také napsat vlastní. Refaktorovací funkcionalita podle dostupných informací doznala největších změn z výše zmíněných a už teď nabízí něco navíc. Taktéž VB se dočkal refaktorovací podpory.

roslynrefac

Vestavěný Roslyn také znamená, že můžete naplno využívat nových vlastností jazyka C#, o kterých Vás průběžně informuji, a VB.NET. Například “null propagating operator”, zvaný také “conditional access operator”, o kterém jsem se zmínil v posledním deníku C# design týmu si ale vyzkoušíte pouze po úpravě .csproj souboru Vašeho projektu podle následujícího obrázku, protože je to experimentální vlastnost a je možné, že ještě projde změnami a není vyloučeno, že nakonec v jazyce nebude vůbec.

1881.cslv.png-550x0

.NET vNext

Vydání Visual Studia “14” bude doprovázet i nová verze .NET frameworku, která obsahuje například .NET Native pro Windows Store aplikace a nový 64-bit kompilátor RyuJIT, který slibuje až 2x rychlejší překlad.

Taktéž nedávno oznámený ASP.NET vNext má už nyní svoje zastoupení ve Visual Studio “14”. Můžete se třeba podívat, jak vypadají templaty pro webové projekty ASP.NET vNext.

aspnextnpd

C++ 11/14

Pokračování na cestě k vyhovění standardům C++ 11 a C++ 14, jak bylo oznámeno před rokem.

cppconform

Dostupnost a upozornění na závěr

Visual Studio “14” si můžete stáhnout zde. Doporučuje se ale nainstalovat jej na virtuální mašinu, protože je to stále velmi brzký release, který obsahuje několik chyb, z nichž nejvážnější je asi nekompatibilita s nainstalovaným VS 2013. Aktuálně dostupná verze obsahuje zábranu, která znemožní nainstalovat VS “14” na stroji, který obsahuje VS 2013. Tuto zábranu je možné obejít úpravou registrů, ale činíte tak na vlastní nebezpečí. Nicméně, nedoporučuje se žádná další instance Visual Studia na stejném stroji, i tam mohou nastat problémy. Veškeré známé problémy najdete v release notes.

Jestli Vám na budoucnosti Visual Studia záleží, nainstalujte si jej do VM, vyzkoušejte a řekněte Microsoftu, co by měli zlepšit, protože hlasu uživatelů se přikládá čím dál tím větší váha.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback