Microsoft představil Windows Phone 8

Václav Dajbych       20.06.2012       Windows Phone       11988 zobrazení

Microsoft dnes představil nový operační systém pro Windows Phone. Systém už nebude postaven na Windows CE, ale bude obsahovat zbrusu nové jádro. Ze systému také zmizí podpora platformy .NET a Windows Phone Marketplace bude kompilovat MSIL assembly do nativního kódu pro všechna zařízení. Současní majitelé telefonů Nokia Lumia mají ovšem smůlu – Microsoft jim nabídne jen update z verze 7.5 na verzi 7.8.

Windows Phone 7.8

Současní uživatelé Windows Phone se tedy Windows CE už asi nezbaví. Systém je tak neefektivní, že úloha na pozadí je sotva schopná stáhnout XML soubor, převést ho do objektové reprezentace, přečíst potřebná data a výsledky uložit pomocí tamní obdoby Entity Frameworku do databáze. Bez podpory aplikačních procesů na pozadí s přístupem k čidlům se už žádného nového druhu aplikací nedočkáme.

Naštěstí nikdo na první pohled nepozná, že máte pouze Windows Phone 7, protože start screen bude vypadat stejně, jako u Windows Phone 8. Pokud však Windows Phone 8 aplikační procesy na pozadí bude podporovat, čeká uživatele se současnými telefony Nokia Lumia těžký život.

Windows Phone 8

Windows Phone 8 už není vrstva nad Windows CE, ale jde o nový operační systém s novým jádrem. Podporuje IPv6, NFC, microSD, zabezpečený boot a BitLocker. Internet Explorer 10 bude obsahovat SmartScreen Filter a Chakra bude 4x rychleji interpretovat ECMAscript.

Dlouhá, pečlivá a systematická úprava jádra Windows, která běžela v rámci projektu MinWin od Windows Vista, přes Windows 7 až po Windows 8, spočívala v rozdělení jádra do více vrstev tak, aby každá vrstva byla závislá pouze na vrstvě pod ní. Výsledkem je Shared Windows Core – Windows Phone, Surface, Windows PC i Windows Server mají stejné jádro operačního systému.

company-hub

Pro firemní prostředí přijde vhod centrální správa zařízení. Systém má nový Company Hub, který obsahuje aplikace, které si může zaměstnanec nainstalovat, čerstvé zprávy z oddělení a profil z Active Directory.

Systém nepodporuje platformu .NET. Místo toho se assembly z MSIL kompiluje do nativního kódu na Windows Phone Marketplace. Něco podobného tu zatím nebylo. V .NETu můžete vyvíjet pro zařízení, které .NET nepodporují.

Windows Phone 8 podporuje hry přímo v nativním kódu. Ty tak mohou doslova sáhnout na hardware a naplno tak využít jeho optimalizací. Hry mohou mít lepší 3D engine, reálnější model fyziky i kolize objektů a detailní dynamické transformace.

VoIP přes 3G či LTE volání se uživateli tváří stejně jako GSM volání. Celá GSM infrastruktura se tím stává zastaralou a má smysl jen z hlediska zpětné kompatibility.

Speech API dovoluje vývojářům převádět zvukové vlny na řetězec, který se zpracovává podstatně lépe. Podpora češtiny je však v nedohlednu.

Systém ukládá osobní údaje pro potřeby NFC čipu do SIM čipu, takže pokud ještě máte telefon, který nemá SIM čip přímo integrován na základní desce ale je vyměnitelný, nestane se vám, že po prodeji telefonu bude jeho nový majitel platit vaší kreditní kartou podobně jako v případě systému Android.

Aktualizace systému mohou být staženy bezdrátově. Vývojáři budou mít přístup k novější verzi systému dříve, než uživatelé, aby moli své aplikace patřičně odladit.

start-screen

Dlaždice budou mít tři velikosti a stejně jako ve Windows 8 bude moci každá aplikace nabídnout všechny tři rozměry. Velký rozměr je stejný jako rozměr kalendáře nebo obrázků. Střední je shodný jako rozměr pro verzi 7.5 a 4 malé dlaždice se vyplní prostor střední.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

 

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback