Nejužitečnější vzdělání pro budoucí programátory   zodpovězená otázka

Offtopic

Jaký obor je podle vás nejužitečnější a která škola si myslíte že je nejlepší? (Ptám se na vysokou školu, která mě naučí nejvíc věcí, které v budoucnu využiju, vím že velkou část se budu muset učit sám)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Chystáte se stát dobrým programátorem na základě absolvování VŠ? Nebo si snad myslíte, že se tam naučíte něco, co někdy využijete? Pokud ano, jste buď neuvěřitelně naivní, nebo neuvěřitelně hloupý...

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 5 odpovědětodpovědět

S tvrzením, že vysoká škola je pro programátora ztrátou času, se setkávám poměrně často, ale zásadně s ním nesouhlasím. To už bychom mohli stejným způsobem prohlásit za zbytečnou maturitu, protože k čemu je nám v praktickém životě povědomí o díle Jana Nerudy?

Absolvoval jsem už téměř před 20 lety ČVUT FEL a i když nic konkrétního ze svého studia v současné praxi nevyužívám, nepovažuji to za ztracený čas. Myslím, že programátor by měl mít všeobecný rozhled technického směru a pár semestrů matematiky, fyziky nebo třeba teorie obvodů či kybernetiky nikoho nezabije. A koneckonců nějaké humanitní předměty jako ekonomie či sociologie se hodí taky.

A dokončení studia není pro potenciální zaměstnavatele důkazem o nějakých ihned uplatnitelných dovednostech, ale o schopnosti věnovat jisté vytrvalé úsilí k dosažení dlouhodobých cílů.

Docela by mě zajímalo, jaké procento z těch, co vykřikují "Z VŠ jsem odešel protože to bylo o ničem", jsou opravdu geniové, kterým škola neměla co dát, a kolik hlupáci či lenoši, kteří prostě neměli na to ji dokončit.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 5 odpovědětodpovědět

Jsem příliš líný argumentovat na všechny ty hovadiny které jste zplodil, tak to řeknu zjednodušeně: Těch lidí kterým VŠ studium skutečně k něčemu bude je naprosté minimum a zbytek jsou chudáci co neumí nic a jsou přesvědčeni, že všude kde zaklepou tubusem na dveře na ně budou čekat s otevřenou náručí...

K původní otázce. Dobrým programátorem se v žádném případě nikdo nestane absolvováním jakékoliv vzdělávací instituce, ale čistě a jenom vlastním úsilím.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 4 odpovědětodpovědět

Jak jsem řekl: Ptám se na vysokou školu, která mě naučí nejvíc věcí, které v budoucnu využiju.

Tím myslím že vím o tom že programování se musím naučit sám, ptám se na to která vysoký škola je jako doplněk k tomu nejlepší.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Jak jsem řekl: ŽÁDNÁ. Takže je uplně jedno, jestli půjdete na ČVUT mezi nerdské linuxové gaye, nebo na hnojárnu počítat slepice.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 6 odpovědětodpovědět

No, dovedl bych si představit pár škol, kde by člověka něco naučili a rozhodně ho i uvedli do praxe - ale rozhodně bych takovou školu nehledal v ČR a asi bych si za ni musel pořádně zaplatit.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

To jistě ano, otázkou je, zda by výsledný papír z dané instituce byl potom akceptován v ČR. I když pokud by někdo do něčeho takového šel, asi by potom nechtěl skončit pracovat někde tady.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Že by v ČR neuznali titul třeba z MIT, to bych se divil.

nahlásit spamnahlásit spam 3 / 3 odpovědětodpovědět

Považovat většinu absolventů VŠ šmahem za chudáky vyžaduje dost silné ego, gratuluji Vám k němu.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Naprosto s Vámi souhlasím. Jak kolega psal, že to je o lenosti, asi nemá moc velký přehled. Já jsem programátor, který nevyšel VŠ. Ale uznávám zkoušel jsem to, nevydržel jsem ne kvůli lenosti, ale kvůli času se uživit, hlavní a vedlejší činnost. A unavovali mně přednášky, které mi absolutně nic nedaly. Samozřejmě částečně má pravdu, není to na škodu. Ale kolik se toho tam naučíte? Upřímně, více jsem se naučil sám, než ze ve škole. Anebo pomocí jiných odborníků z webu.

Mimochodem, před dvěma lety jsem ukončil natáčení promocí, protože jaké tam chodí individua, no comment. Na to se nedá dívat a udržet kameru bez otřesů a nesmát se. Je tam tak pětina lidí, co si ten diplom zasloužila.

Roman Opet

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Třeba na Aplikované informatice na OSU se psaly písemky z JAVY nebo SQL na papír tužkou!

Na jeden zajímavý předmět bylo pět nezajímavých.

Jediné co se ukázalo, že mi dnes asi opravdu chybí (ale to se určitě netýká všech) je VŠ matika, kvůli její neznalosti trávím nad některými úkony rozhodně více času než bych musel...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Podle mě na 99% programátorských úkolů stačí matika středoškolská.

Důležité je spíš analytické myšlení, které sice VŠ technického směru celkem dobře vytrénuje, ale i to se dá získat jinak a pravděpodobně s menšími obtížemi.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Souhlasím, ale záleží to asi hodně i na oboru. Já se nakonec vydal cestou průmyslové automatizace a tam je to někdy matematika v tom nejsprostším slova smyslu :) Také si náročnější úlohy dokáži představit např u složitějších her, ale jinak se asi člověk moc bát nemusí, že o něco přijde...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tak to se s klasickým vývojem software můžete rozloučit. Průmyslová automatizace jsou PLC sračky a ty se "programují" čmáráním schémat, úzce specializovaná věc nepoužitelná v ničem jiném.

nahlásit spamnahlásit spam -5 / 7 odpovědětodpovědět

Jednoduché činosti se v automatu dají "načmárat", nicméně složitějíší se vytvářejí v jazyce podobném pascalu (Strukturovaný text). U sofistikovanějších systémů jako je TwinCAT, je jazyk plně objektový a je možné si psát části programu v C++. Několikrát jsem psal aplikace pro .Net, které musejí s automatem komunikovat a tady se člověk naučí docela dost.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No.. je pravda, že na škole se pořádně programovat nenaučíte - to chce praxi, ale kdybych měl odpovědět na otázku, tak dobrý základ mi dala Unicorn College.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback