Freebasic   zodpovězená otázka

Offtopic

Prosím vás,nevíte někdo náhodou jak se dá spustit Freebasic? Mám s tím neustále problémy,když to nainstaluju (mám verzi z oficiálního webu http://www.freebasic.net/ v0.18.2b-win32),objeví se pouze okénko DOSu,kde je C:/Program Files/Freebasic .Dál se nedostanu,po fbc se nestane nic,nevím jak na to... Mělo by tam být podle mě nějaké základní menu a okno,jako např. v GW Basicu nebo QB.Nemá s tím někdo zkušenosti?

Díky předem!

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No dobře, přišel jsem na to, že existuje nějaký editor, kde je to v pohodě. Ovšem stejně to vůbec nefunguje, protože to chce neustále nějaký knihovny, ačkoli měly být už v té instalaci. Jediné knihovny jsou ke stažení ve formátu .tar.gz, což je paradoxní, když chtějí propagovat BASIC a chtějí aby se to naučili začátečníci... :/ Prostě funkční Freebasic jakoby neexistoval...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Na Freebasic se vykašlete, neznám nikoho, kdo by ho používal. Z praktického hlediska je lepší používat moderní verzi Basicu, tedy Visual Basic .NET. Formát .tar.gz zavání linuxem, takže proto se vám to asi nedaří rozchodit na Windows.

Visual Basic .NET je jediná žijící větev jazyka Basic, která dnes ještě má šanci konkurovat běžně používaným programovacím jazykům.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

To není pravda.

A řešení je celkem jednoduché.

Jukněte na:

http://freebasic.ic.cz/

a

http://cs.wikipedia.org/wiki/FreeBASIC

nahlásit spamnahlásit spam 4 / 4 odpovědětodpovědět

Zajímavé...

Aniž bych chtěl kohokoliv hanět (výběr programovacího jazyka

je jednoznačně svobodnou volbou každého), při prohlížení českého fóra k freebasicu (které, bohužel, povětšinou spíše připomíná blog moderátora) mne, ani nevím proč, ovanul dech dob dávno minulých, kdy jsem podnikal své první "programátorské" krůčky za vydatné pomoci jakési prvohorní verze Basicu na svém ZX Spectru. A stále jsem hloubal, jaké důvody, mimo ryzí nostalgie, může mít dnes někdo začínat s takovýmto jazykem.

Ne, nehaním je, jelikož ho neznám, ale pokud jeho kvality odpovídají kvalitě zmiňovaného fóra... (nevím, nakolik moderátor ovládá jazyk programovací, ale ten český mu skutečně mnoho neříká).

Ale na druhou stranu - oficiální stránky FreeBasicu vypadají (alespoň na první pohled) o poznání důvěryhodněji, takže k něčemu to možná skutečně bude...

Ale i tak by mne zajímala odpověď na výše položenou otázku - proč FreeBasic?

Jinak díky za odkazy - rád jsem se poučil.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No tak to fórum nebudu komentovat. (Jenom: ty příspěvky tam nepíše moderátor ale jeden zoufalec.

Znám ho až moc. Je to dialektik…)

Je pravda, že není důvod se učit Freebasic . Ale také není důvod se učit VisualBasic, Pascal/Delphy .

Cokoliv co má dnes je derivát C (C,ObectivC,C++,JAVA) Popřípadě C# ale ten se kompiluje jen na .NET. Nic jiného nepotřebujete.

FreeBasic dnes není to, co býval basic na ZX. Vychází a je kompatibilní s QBASICem a postupně spěje k obědově orientovanému jazyku. Takže pro občasné programátory znalé QBasicu je to ideální.

Dále je to multiplatformní kompilátor. Což VB není a VB.NET zatím jen částečně (Go MONO go).

FreeBASIC je na začátek velmi jednoduchý pro naučení(podle mě). A za čas z něj zřejmě bude plně použitelný nástroj. Pravda je že chceteli se programováním živit tak smysl nemá. Jinak je super a napíšete v něm cokoli.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Otázkou je, co chcete psát. Pro lidi, kteří nikdy v ničem neprogramovali, je véčková syntaxe složitá a matoucí, moc závorek a všeho. VB.NET má jednoduchou syntaxi a je nad .NETem, což je podle mě obrovská výhoda, navíc v .NET frameworku můžete psát jako normální programy a hry, tak i hry a programy pro mobilní zařízení, herní konzole anebo webové aplikace. Naučíte se jeden jazyk a můžete psát aplikace pro celou škálu zařízení. To vám freebasic a ani jiná platforma (možná ještě Java) nenabídne. Céčko nebo C++ jsou hezké, pokud chcete psát ovladače nebo nějaké aplikace, kde záleží na každém bajtu procesoru, ale většinou je to moc silný nástroj na triviální úkoly. Navíc začátečníky a mírně pokročilé spíš zaujme platforma, kde se věci dělají jednoduše.

Freebasic je mrtvá větev, zanikl s příchodem VB.NET, což je plnohodnotný programovací jazyk. Multiplatformnost je v 99% případů k ničemu, Linux používá zanedbatelné množství lidí (ani ne 1%) a multiplatformní aplikace je většinou plná kompromisů, není otestována pořádně na všech platformách a ani na jedné nefunguje pořádně (není to tak vždy, ale dost často ano).

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Ještě jednou konstatuji, že plně respektuji Vaše rozhodnutí a nevidím důvodu, pokud Vám osobně Freebasic vyhovuje, jakkoliv tuto Vaši volbu hanět či dehonestikovat.

Trochu bych si ale dovolil s Vámi polemizovat o cílové skupině, které je tato platforma určena.

Osobně celkem splňuji Vaši definici a mohl bych se směle řadit k "občasným programátorům znalým QBasicu". Ano, skutečně jsem začínal (pominu-li již výše zmiňovaný Bacis ze Spectra) na Qbasicu (příp. různých jeho odnožím poplatným tehdejší době).

S Visual Basicem jsem moc do styku nepřišel, vyjma drobností ve VBA.

Přesto všechno si dovolím tvrdit, že má orientace "na stará kolena" na VB.NET mi vyhovuje, stejně jako jsem přesvědčen, že je ideální platformou ať již pro začínající, tak i pro pouze příležitostné programátory. A to hned z několika důvodů:

Jednak vytvoření i té sebejednodušší aplikace je v tomto prostředí i pro zcela začínajícího programátora řádově jednodušší než v čemkoliv "nevisual", protože velkou část věcí učivatel jednoduše "nakliká" a nemusí znát přesnou syntaxi jednotlivých příkazů (pozor, měl by vědět, stejne jako jistě u freebacisu, co program umožňuje a jaké funkce obsahuje, ale nemusí přesně datlovat konkrétní jednotlivou syntaxi).

Vyjma specifických nebo "školských" úloh jsem přesvědčen, že zvláště u začínajících programátorů převažuje touha vytvářet Winform aplikace, má-li se jednat o uživatelské aplikace, pak konzolové jsou ve většině dnes již silným archaismem. No a to už zase až tak triviální úloha není (za použití běžných (starých) programátorských přístupů). Naopak v případě použití VB zůstává úloha i v tomto případě triviální.

A HLAVNĚ - jistě mi dáte za pravdu, že kvalita a vhodnost toho kterého programovacího jazyka, zvláště s ohledem na "neprofesiální" klientelu, není ani z daleka rovna kvalitě vlastního porgramátorského enginu či kompilátoru, ale významnou měrou je dána také kvalitou a dostupností podpory. Sebelepší jazyk, pokud pro něj nebude dostupná jak po stránce kvality, tak i kvantity prvotřídní podpora, tak takovýto jazyk je předem odsouzen k živoření někde v ústraní zájmu.

A přesně naopak, než zní Vaše definice, se stává platformou vhodnou pouze pro ty, kteří již něco umí, ne pro ty, kteří se chtějí učit případně si své znalosti neobnovují každodenní prací s jazykem.

No a poslední, v čemž máte dozajista pravdu, byla zmínka o multiplatformnosti (resp. nemultiplatformnosti) VB. Ano, po stránce faktografické máte plnou pravdu, odpovězte si ale na otázku jinou, co u jazyka typu Freebasicu ta deklamovaná multiplatformita přináší za výhodu?

Jak již napsal Tomáš, multiplatformní aplikace bude vždy někde ošizena, aby alespoň obstojně chodila tam i tam. Navíc kdo potřebuje programovat multiplatformní aplikace? Samozřejmě by se výjimky našly, ale jsem přesvědčen, že takovou potřebu mívají hlavně profesionální programátoři (a to ještě pouze malá hrstka z nich), kteří potřebují portovat své profi aplikace na různé systémy - pochybuji ale, že takoví programují ve Freebasicu. Převážná většina "programátorů", pro které by se jazyk úrovně, o jaké se bavíme, tak ti pracují buď na Windowsech, nebo na Linuxech, takže si budou hrát pouze s tou svou platformou. No a v oblasti monoplatformních aplikací nevím sice, jaká je situace na Linuxu, ale jsem přesvědčen, že i tam funguje mnoho vhodných programovacích jazyků stejně jako pro Windowsy je mnoho vhodných jazyků různé úrovně již pro tuto platformu optimalizováno. A hlavně - pokud se bavíme o .NET platformě, pro kterou je tento server primárně určen, pokud někdo začne s tím skutečně velmi jednoduchým VB.NET a časem zjistí, že by se chtěl programování věnovat šířeji, má pole takřka neomezené a to ať již zůstane u VB, nebo přejde velice jednoduše k jinému NET jazyku. A v tom vidím ten hlavní přínos já, já bych si třeba nedovolil tvrdit, že Freebasic je nějakou slepou větví ve smyslu dalšího vývoje tohoto jazyka (pro takovéto tvrzení se mi nedostává znalostí), ale spíše bych ho viděl jako slepou cestu ve vývoji programátora - pokud se časem rozhodne jít dál, velice brzy narazí na konec uličky, bude se muset vrátit na samý počátek a vydat se jiným směrem opět od samého počátku.

Ale i tak Vám přeji mnoho spokojených dní s Freebasicem - ať se Vám daří.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No já jen odpovídal na dotaz jak má udělat aby mu FB fungoval. A ono z toho je tohle.

Ano máte pravdu rozumě uvažující začátečník by s FB nezačínal a ani nepokračoval. Ale nezačínal by ani s VisualBasicem nebo VB.NET. Prostě by se začal od začátku učit C#. To že C++ není vhodné na triviální projekty není pravda (jak jste na to přišel?). Dovoluju si tvrdit, že je to všeobecně nejpoužívanější jazyk vhodný na všechno.

No a ještě sem chtěl říct, že pro FB není Winform aplikace žádný problém a jsou i nástroje pro visuální návrh aplikace. Například: VISG…

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

To, že C++ je vhodné a nejlepší pro všechny typy úloh, není pravda, ale čirá demagogie. Neříkám, že v C++ nejde napsat všechno, ale na mnoho typů aplikací je lepší použít .NET, protože se nemusíte starat o každý pointer. Pro začátečníky je céčko také nevhodné, s výukou programování mám dlouholeté zkušenosti a vím, o čem mluvím. Ten, kdo už v něčem programovat umí, se céčko naučí v pohodě, ale úplný začátečník ne.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Takže podle Vás je jediným smysluplným programovacím jazykem C-čko? Trošičku mi to nesedí k tématu diskuse, že se stavíte za Freebasic. Tím Vás skutečně nechci nikterak hanět a ani nemám za cíl Vás jakkoliv přesvědčovat - zkrátka mne pouze zajímají názory druhých.

Nejsem osobně vázán na žádný jazyk, programování je pro mne pouze zábavou (odmyslím-li si skutečnost, že si potřebuju občas něco funkčního zbastlit), ale v této věci s Vámi musím nesouhlasit.

Když jsem zvažoval, do jakého jazyka bych se měl po letech vrhnout (nanébrž jsem na trhu postrádal nějaký konkrétní specifický soft, tak si jej chci sestavit sám), byla mi konkrétní volba celkem šuma fuk. Samozřejmě jsem zvažoval mezi běžně dostupnými variantami, ani Vašeho favorita C++ jsem předem nevylučoval (kdysi dávno jsem v C-čku, ale ještě nějakém dřevním, taky něco málo dělal).

Jenomže - jakákoliv rozumná a dostupná literatura na C++ již předpokládá dost výrazné programovací znalosti a návyky, navíc pro mou aplikaci, kterou nejsou ani drivery ani nic až tak kritického, je dost zbytečné, abych se skutečně staral ve svém programu o všechno sám.

V oblasti C# je situace s literaturou dost podobná, o něco málo lepší je v C#.net, i když nutno přiznat, že v této oblasti se to dost výrazně zlepšuje.

Proto jsem přesvědčen, že pro úplné začátky není VB.NET vůbec marný nehledě k tomu, že podobnost .net jazyků dává možnost kdykoliv, s minimálními ztrátami investované energie, přejít k jazyku jinému.

A i z didaktického hlediska má VB.NEt jednu obrovskou výhodu - je syntakticky nejjednodušší (nemusíte se zabývat spoustou vnořených závorek, středníků,...), takže začínající programátor se může na maximum soustředit na skutečné programování (jako logický proces). A ve chvíli, kdy toto zvládne, může se klidně vrhnout do dalšího z příbuzných jazyků, protože už bude mít prostor zaměřit se na tu syntaxi. Takže já, jako laik a spíše praktik, bych ty "nižší" programovací jazyky skutečně tolik nezatracoval.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Nesmysl. C++ je na triviální projekty příliš mocný a neefektivní nástroj, pro začátečníky nepřipadá v úvahu. Krása Visual Basicu spočívá právě v jeho syntaktické pružnosti. Můžete se sám rozhodnout zda-li budete používat závorky u bezparametrických metod a konstruktorů, nezáleží na velkých a malých písmenech, proměnná lze deklarovat několika způsoby a většinu syntaktických chyb je schopen Visual Basic opravit již během psaní o čemž si v těžkopádném C# nebo nedejbože C++ (kde ani pořádně nefunguje IntelliSense) můžete leda nechat zdát... Tím pádem je Visual Basic .NET ideální programovací jazyk pro začátečníky i pro pokročilé.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Visual Basic .NET je jediná žijící větev jazyka Basic

a co realBasic ?

moderní verzi Basicu

co je na basicu moderni ?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

RealBasic téměř nikdo nepoužívá. Visual Basic .NET používají miliony lidí na celém světě.

Na klasickém basicu není moderní opravdu nic, ten je zastaralý. Visual Basic .NET je moderní jazyk, stejně jako je moderní C++, Java nebo C#. Otázkou je, co si představujete pod slovem moderní.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Kasli na basic a nauc se Python, je jednodussi a pouzitelnejsi.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No to bylo doufám míněno jako špatný vtip...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Určite to myslel ako vtip. Na webové stránky PHP /MySQL a aplikácie PHP-GTK.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ja pisu v BrainFucku s GTK, max este v asembleru s qt...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

To mal byť z mojej strany pokus o vtip .. a zároveň aj sarkastická reakcia na príspevok nado mnou. Na aplikácie pre Windows používam VB.NET :-). Občas aj Delphi.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jiste ze ne, Python je velmi perspektivni, at si uzivatel vybere prostredi ktere chce a to at systemove, jako Windows nebo Linux, tak aplikacni, jako .NET (zde podporovan microsoftem) nebo Java. Tohle asi zadny jiny jazyk nenabidne. Pritom Python sam je pekny jednoduchy jazyk, s kterym je radost pracovat.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ano, Python je skutečně velice jednoduchý jazyk. Takový lepší dávkový soubor. :P

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Python si propagujte někde jinde, ještě jeden příspěvek o Pythonu a budu to mazat za off topic.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

To snad byl taky žert! Nebo bychom se my "basicáři" měli Pythonu začít bát?

Jinak jak chcete mazat příspěvek za off topic, když je v sekci off topic - to nějak nedává smysl, nebo jo?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

O to nejde, ale jde o to, že v tématu Freebasic je flame o jiných jazycích off topic.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

V tomto máte sice pravdu, ale pouze částečnou. Pokud byste to bral skutečně doslova, pak na otázku "Jak spustit Freebasic" jsme to Flame začali my, když jsme v odpovědi začali hovořit o VB.NEt a vychvalovat jeho přednosti. Nemyslíte? Pak zmínka o dalších jazycích byla spíše reakcí na příspěvky naše.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Free basic je pro mě ideální násroj nejsem programátor, ale programuji jen to co potřebuji ke své práci. Používám pro tento účel Excel VBA. pro rozsáhlé výpočty je to nepřehledné a pomalé.

Části výpočtu mám napsané ve FreeBasicu. Přeložený program zavolám z excelu, pomocí příkazového řádku mu zadám parametry a program formou textového souboru předá výsledky Excelu.Takže žádné input "Zadej napětí". Komunikace s uživatelem probíhá pomocí formulářů a vše funguje perfektně. Z odladěných exe souborů lze poměrně rychle sestavit rozsáhlý projekt. Ono nakonec není důležité v čem je program napsán, ale jak funguje.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Perfektní, až na tu příkazovou řádku, ale hlavně, že jste spokojený. Nikdo vám nebude upírat, že vám FreeBasic vyhovuje a nejspíš nikoho tady na FreeBasic nezískáte a vše kolem vhodnosti jazyků již bylo řečeno.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback