Affinity Groups

5. díl - Affinity Groups

Tomáš Jecha, MVP, MCSD       12.11.2013       Azure, Architektura       10646 zobrazení

Affinity Groups dovolují požádat Windows Azure o topologické přiblížení serverů hostujících vaši službu v datových centrech tak, aby byly zajištěny co nejoptimálnější parametry při komunikaci mezi servery.

Co jsou Affinity Groups?

Při zakládání služeb na platformě Azure máte možnost zvolit datové centrum, do kterého bude služba nasazena. Je proto logické si vybrat to nejbližší centrum vzhledem k uživatelům konkrétní služby/aplikace. Například pro obchod v ČR si zvolíte datové centrum v Evropě a nikoliv v USA (pokud pro to nemáte nějaký jiný důvod, například legislativní).

V případě aplikace využívající více Azure služeb platí to samé. Vybíráme datové centrum podle geografického umístění a obvykle chceme mít všechny části služby v jednom datovém centru. Zkracujeme tak dobu nutnou na komunikaci mezi službami a zároveň snižujeme náklady na přenos mimo datové centrum.

Předpokládejme tedy, že naše aplikace využívá v jednom datovém centru například tři virtuální stroje a ukládá data do jednoho Blob Storage kontejneru (o Blob Storage budu psát v dalším díle). Může to být dejme tomu služba pro online zpracování a hostování fotografií a videí. U takového řešení pro nás bude důležitá co nejrychlejší komunikace mezi všemi částmi systému.

U opravdu velkých datových center hostujících desítky tisíc serverů existuje rozdíl v rychlosti komunikaci mezi servery, které jsou umístěné topologicky blízko sebe (například ve stejném clusteru, napojené na stejný síťový rozbočovač) a mezi servery na různých koncích datového centra.

Affinity Groups znamenají v doslovném překladu “skupiny blízkosti”. Služby vytvořené do těchto skupin se Azure se pokusí hostovat v topologické blízkosti a zajistit tak jejich nejoptimálnější a nejspolehlivější komunikaci.

Použití u služeb

Affinity Groups není v tuto chvíli možné využívat u všech služeb Azure. Některé dovolují volbu pouze lokace (datového centra) a nikoliv konkrétní Affinity Group. Vzhledem k tomu, že se seznam podporovaných služeb rozšiřuje, nebudu jej zde uvádět. V administrační konzoli lze snadno v dialogu na založení nové konkrétní služby vidět, zda je podporována volba Affinity Group nebo ne. U služeb, které zatím nastavení Affinity Group nedovolují vám nezbyde nic jiného, než nastavit pouze stejnou lokaci datového centra.

Účinnost

Nezjistil jsem se, jak přesně Azure rozhoduje o umístění služeb přiřazené v jedné Affinity Group, ani jaké výkonnostní zlepšení to může přinést. Navíc komunikace mezi službami v rámci datového centra bude vždy relativně rychlá a u menších aplikací s menším datovým tokem nemusí být rozdíl vůbec měřitelný. Nicméně jedná se o doporučení Microsoftu, které slibuje lepší optimalizaci infrastruktury hostování a proto jej doporučuji používat i v menších projektech.

Založení Affinity Group a příklad použití

Přehled Affinity Groups zobrazíte v administračním portálu v sekci “Settings” pod záložkou “Affinity Groups” (viz obrázek).

image

Kliknutím na “Add” vyvoláte dialog pro vytvoření nové skupiny. Povinné je jméno, předplatné a samozřejmě datové centrum, ve kterém skupinu vytváříte (viz obrázek). Affinity Groups vytváříte vždy v rámci jednoho účtu předplatného a není je možné sdílet s více účty. Jméno účtu musí být unikátní v rámci právě zvoleného účtu (nemusí být unikátní globálně).

New Affinity Group

Samotné vytvoření Affinity Group není nijak zpoplatněno a nic sama o sobě skupina nedělá.

Skupinu následně využijete při vytváření nových služeb, kde si můžete zvolit buď obecně datové centrum nebo přímo konkrétní Affinity Group (viz obrázek).

New Storage with Affinity Group

Z pohledu funkčnosti a způsobu používání je víceméně jedno, zda definujete službu pro lokaci nebo konkrétní Affinity Group uvnitř lokace. Nastavení skupiny využije pouze Windows Azure k optimalizaci infrastruktury tak, aby byla datová komunikace mezi servery hostující služby uvnitř vaší skupiny co nejoptimálnější.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Mohlo by vás také zajímat

Ochrana .NET aplikací

Základní principy ochrany software a její implementace na platformě Microsoft .NET.

Hardware pro Windows Azure

Jednoduchý scheduler v .NETu

Asi to znáte – máte nějaký složitější systém na zpracování velkého objemu dat a čas od času potřebujete vykovat nějakou automatizovanou údržbu – typicky smazat všechny položky starší než několika dní. Možností, jak toho dosáhnout, je hodně. Snažil jsem se vymyslet něco jednoduchého a efektivního.

 

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback