5 věcí, které si na ASP.NET Core zaručeně oblíbíte

Miroslav Holec       29.09.2019       .NET Core, ASP.NET Core       7593 zobrazení

Vývojáři, kteří prošli mým školením mi zpravidla poskytují zpětnou vazbu, na základě které se mi daří kurzy stále vylepšovat. Témata, která obyvkle nevyužití z osnovy vyškrtávám a naopak jiná více upřednostňuji. Pokud po ASP.NET Core teprve pokukujete, mám pro vás 5 vybraných věcí, které vývojáři nejvíce oceňují. A také pozvánku na skvělou akci!

#1 – Všudepřítomná dependency injection


DI má v ASP.NET Core aplikacích automaticky zabudovanou podporu. Od verze .NET Core 3.0 to samé platí i pro další typy aplikací, jako například Worker Service pro dlouhotrvající úlohy. Nastavení je ale tak flexibilní, že jej s úspěchem použijete i pro konzolovku. V principu tak dostanete na jednom místě v metodě ConfigureServices() příležitost registrovat vlastní služby do DI kontejneru a ty všude v aplikaci injectovat přes konstruktor (eventuelně i jinak). S příchodem .NET Core 3.0 a generic hostem navíc můžete snadno zapojit vlastní oblíbený kontejner a ten konfigurovat ve speciální metodě ConfigureContainer().

#2 – Pohodlná konfigurace


Konec transformacím. Konfigurace v .NET Core aplikacích jsou v základu definované JSON soubory. Můžete si ale připojovat dle potřeby také XML nebo INI. Všechny konfigurační nastavení mají podobu slovníku, který je při startu aplikace nakrmen různými zdroji. Konfiguraci tak lze předat z proměnných prostředí, souborů nebo například z příkazové řádky jako argument.

#3 – Zvyšující se rychlost


Aplikace běžící nad .NET Core jsou řádově rychlejší než ty běžící nad .NET Frameworkem. S každou novou verzí frameworku a runtime se aplikace navíc zpravidla zrychlují, protože Microsoft investuje nemalé úsilí do právě performance. Aplikace nasazené na webovém serveru se navíc umí automaticky přepínat na vyšší verze runtime, které na daný stroj nainstalujete.

#4 – Sjednocená middleware pipeline


Všechny webové aplikace mají jednotnou middleware pipeline, po které je předávám HttpContext. V případě MVC aplikací není dokonce ani podstatné, zda renderujete HTML nebo chcete vracet JSON data, protože i MVC invocation pipeline je sjednocená. V jednom projektu tak můžete mít Razor Pages, MVC renderující HTML i RESTové API a do všeho můžete zapojit middleware, který bude pro všechny požadavky něco auditovat.

#5 – Dokonalá podpora REST API


Pomocí MVC, respektive controllerů lze stavět velmi rychle a pohodlně RESTová API. Díky atributům lze nastavit routování a validační pravidla, různé metody v controllerech pak automaticky nastavují správný stavový kód. Mechanismus MVC umí automaticky formátovat výsledky do podporovaného formátu (XML, JSON..) a v případě chyb lze nechat MVC vracet chybové struktury dle RFC. Skvělá podpora Swashbuckle navíc přidává možnost si během pár minut nastavit automatické generování dokumentace k celému API.

Přijďte na .NET Core & React Start Day 2019


Pokud jste ještě neměli čas si .NET Core vyzkoušet, máte teď šanci se o něm dozvědět všechno potřebné. S Pavlem Křížem věříme, že moderní aplikace dnes tvoří dokonalá REST API a front-endové technologie. A Pavel dává ruku do ohně za React.

Připravili jsme pro vás odpolední blok přednášek, na kterých vám ukážeme, čemu se má smysl věnovat a seznámíme vás s naprostými základy, které byste měli o .NET Core, ASP.NET Core REST API a Reactu vědět.

Registrujte se zdarma!

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

 

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback