Nákup Windows   zodpovězená otázka

Offtopic

Dobrý den,mám dotaz ohledně nákupu Windows jde o to,že otec si chce koupit do (staršího) PC Windows XP Home Edici.V jedné prodejně mu ji nabídli za cca 2100 Kč.Podíval se ještě v druhé prodejně a tam nabízeli balík cca za 4500 Kč.Tento prodejce ovšem říkal ,že pokud koupí ty za 2100 Kč z tamtoho obchodu , že jsou za to postihy.Prý to smí koupit pouze s novým pc. Postich by prý měl jak prodejce tak i otec.Tak nevím jestli je to skutečně pravda ,že za zo může mít postich a popř. jakto ,že si to dovolí prodávat.Všem děkuji za odpovědi a omlouvám se za stupidní dotaz(raději se zeptám než pak průser)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Prodejce neví která bije, což je celkem běžná situace. Ta levnější verze bude OEM, což se vyznačuje tím, že je to vázáno na určitý hardware. Teoreticky si tedy můžete koupit například prodlužovací USB kabel a k tomuto kabelu si pořídit Windows vázané na tento hardware, mělo by to potom být právně v pořádku. Druhá verze bude retail, tu si potom můžete nainstalovat na libovolný počítač (ale vždy pouze na jeden a změna klíčového hardware, třeba základní desky, vyžaduje reaktivaci).

nahlásit spamnahlásit spam 3 / 3 odpovědětodpovědět

Aha takže i ta levnější verze je v pořádku pokud budu mít odpovídající "kus železa".To máte pravdu dnešní prodejci mají opravdu mizivé znalosti.Celkem se bavím když si jdu něco koupit do Pc ochodu a kulí tam na mě prodejce oči co to vlastně chci.Jinak Vám moc děkuji za vysvětlení a za Váš čas.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Prodejce, který prodává OEM verze software MS má s MS smlouvu a tedy nejspíš ví, která bije. Zakoupení systému v OEM verzi s kabelem USB je více než pochybné. OEM verze se od koupě samotného systému (krabicové verze) liší tím, že licence je k systému nainstalovanému na kupovaný počítač. Jak by se dal systém nainstalovat na kabel?

MS má na svých stránkách odkazy:

S novým počítačem - http://www.microsoft.com/cze/licence/oem...

V krabici - http://www.microsoft.com/cze/licence/fpp...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Praxe je ve skutečnosti naprosto jiná. Znám prodejny, kde vám tu levnou OEM verzi prodají naprosto samostatně... Systém se na kabel nainstalovat nedá, ovšem ta smlouva je vázána na určitý hardware.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ano, ale pak je to firma, která smlouvu s MS porušuje. Případné problémy kupujícího zajímat nemusí, ale do vlastních problémů se časem dostat může. Lhůta, ve které MS podvedeným poskytoval pravou licenci bez poplatku, již skončila. Mám tedy k názor, že prodejcem prodaná licence bez nového nebo repasovaného počítače je nelegální.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Licencím nerozumím a i když se to může zdát podivné prodávat OEM verzi samostatně, ve většině e-shopů to lze.

Například:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?...

http://microsoft.mironet.cz/ms-windows-x...

http://www.alza.cz/oem-microsoft-windows...

Pokud si ale přečtete informace k OEM verzi, tak tam se teprve dočtete, že si ji musíte koupit pouze s novým PC. Přístup prodavačů ale svědčí o tom, že nákup samostatné OEM verze je zcela běžný, i když je to postižitelné. Na druhou stranu to asi nikdo moc neřeší, protože první by se měl Microsoft vypořádat s lidmi s ilegálním systémem jako takovým.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Co znamená OEM to myslím kolegové vystihli přesně.

Ale pozor, v ČR Microsoft zavedl změnu u Windows a lze tak koupit OEM verzi i bez počítače bez jakéhokoli postihu. Tohle prohlášení jsem si kdesi přečetl když MS zavedl odstřihnutí Win Update pro nelegální kopie v ČR. Sám jsem si takové WIN koupil a zcela bez problemu.

Ovšem je pravda, že nevím zda to náhodou nebyla časově omezená nabídka.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Situace u nás ohledně OEM verzí se několikrát měnila. Původně byla vázána na hardware a to na nějakou procentuelní část součástí pc. To se ukázalo jako pitomost. OEM je tedy vázána na základní desku pc. Tzn. odejde-li deska po záruce, odejde vám s ní i OEM verze windows. Jinak můžete v PC měnit co chcete. (mluvim o licenčních pravidlech nikoliv o tom, jak to fakticky lze dělat). Jeden čas se prodávaly OEM verze s kusem drátu, ale po instalaci na pc jste je fakticky svázali s deskou - a měli byste na pc nalepit samolepku. Loni se prodávaly OEM verze úplně samostatně v rámci legalizace - rozbalením softwaru jste schvalovali, že jste vlastně výrobci PC :-) . Letos to tuším, ale už neplatí. Avšak není problém koupit pc a do nějaké doby si dokoupit OEM licenci (to je tuším stejné i s OEM officů) - Je v tom krapet bordel a ani v Microsoftu vám kolikrát přesně neřeknou....

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback