Jak docílit změny jména projektu?   zodpovězená otázka

Visual Studio, .NET

Hezký den,

chybami se člověk učí, jenže jak je napravit když si je uvědomí?

Díky své vlastní blbosti jsem pojmenoval projekt při jeho zakládání a to tak že do jeho názvu jsem přidal i číslo verze.

Něco jako "Projekt v1.0" zpočátku je mi to zdálo geniální, nýbrž po čase z toho vznikla celkem velká prasárna zejména potom co vývoj pokračoval a vznikly verze 2 a 3,...

No a teď nevím jak z toho ven a těch 5 posledních znaků z názvu projektu odstranit aniž by to působilo destruktivně :-)

Zkoušel jsem v Solution Exploreru přejmenování, jakož i změnu jména Assembly. Všechno jakoby funguje až na jednu věc. Přejmenování se nijak nedotkne souborů které jsou uloženy na disku v příslušném adresáři projektu. Vyzkoušel jsem i tu prasárnu, že jsem je ručně na disku přejmenoval aby byly v souladu s novým jménem které jsem založil přes Solution Explorera, výsledek bylo totální fiasko. Aplikace nešla ani otevřít což se asi dalo čekat ale aspoň když nic víc mám to vyzkoušené že tudy cesta nevede.

Poradil by někdo pls. jak se zbavit těch posledních 5ti znaků, z názvu projektu, případně jak líp a sofistikovaněji si udržet přehled v číslování verzí? Nejsem FullTime programátor a tato "dobrá praxe" mi nějak unikla.

Díky moc za jakýkoliv tip.

Petr

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

V zásadě jste na to šel správně. O žádném automatizovaném nástroji na změnu nevím. Zkuste dodržet tyto kroky:

1) Změnte název projektu ve Visual Studiu (a v jeho vlastnostech i případné namespacy a jméno assembly)

2) Zavřete Visual Studio a změnte název složky, kde se projekt nachází na novë jméno.

3) Pokud existuje solution soubor (běžně o složku výš), otevřete jej v textovém editoru a upravte cestu k csproj souboru do nového adresáře.

4) Otevřete si projekt ve Visual Studio u proveďte vyhledání a nahrazení výskytu jména ve všech namespacech, using a definičních místech v kódu.

Dobrým tipem je se podívat také přímo textovým editorem od csproj souboru, který definuje nastavení projektu a referencuje soubory k připojení. Zde jde hodně věcí také opravit.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Tak pane mockrát děkuji za radu.

Zabralo to :-) Super !!

Nějak jsem opomněl jak píšete bod 3 a 4.

Teď jsem to prohrabal fakt na veškerý výskyt a kupodivu aplikace běží i pod změněným názvem.

Tuhle hovadinu s verzema v názvu už nikdy neudělám :-)

Ještě jednu otázečku jestli můžu.

Je nějaká "nativní" možnost jak jednotlivé verze číslovat a třeba si k nim psát i nějaké to povídání krom toho že si do projektu přidám txt soubor kde si budu v čase evidovat co a kde jsem změnil a jakou jsem si to pro sebe nazval verzí? Jde mi jen o to, jestli třeba náhodou k tomu není nějaký nástroj přímo ve studiu. A nebo taky a hlavně pro účely záloh.

No ty zálohy by asi šli tak že se jen přejmenuje hlavní kořenový adresář aplikace (třeba i s tou nešťastnou v1.0) ale pořád mi to přijde jako takové "prasácké" řešení. Jde mi o to, že když kupříkladu mám fungující aplikaci a rozhodnu se něco do ní přidat, tzn. jakože z v1.0 povýšit na v2.0 abych mohl než se do toho pustím, tu předchozí verzi nějak inteligentně zazálohovat tak aby i po čase když se k tomu člověk má vrátit z toho nebyl jelen. A nebo taky pro případ že by upgrade na v2.0 nedopadl.

Zajímal by mě Váš názor nebo i třeba jak to řešíte v praxi vy.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tuhle hovadinu jsem udělal naposledy před týdnem a nemyslím, že naposledy. Nikdy dopředu nebudete 100% znát jak se bude projekt jmenovat :-).

Co se týče verzování, zde máte verzování assembly souborů (vlastnosti projektu). Tím overzujete exe soubory a dll knihovny. Pokud chcete sestavovat changelog, tak k tomu slouží výstupy ze systémů na správu verzí. Osobně ale u projektů, které děláte sám doporučuji spíše ten texťák a po dokončení verze výsledek ručně zpracovat (měně práce než evidovat všechny bugy například v TFS, to prostě zpomaluje), vybuildovat, nakopírovat a pojmenovat adresář.

Ale k udržení zdrojáků bych použil jakýkoliv systém na správu verzí. Pracujete na změnách, tagujete verze, vytváříte větve projektu, máte přehled o změnách a pokud běží server mimo váš počítač, máte i zálohy. Navíc můžete k sobě někoho přibrat do vývoje.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Díky za Vaši odpověď. Samozřejmě že máte pravdu s tím jménem projektu. Jeden nikdy neví :-)

Co se týče sledování vývoje změn verzí, rozumím tomu co mi píšete a zůstanu u toho texťáku. Šlo mi o vnější porovnání způsobů jak se s tím vypořádat ne o "zdržování se" a přidělávání si práce navíc.

Systémy pro správu verzí, přiznám se až dosud jsem o ničem takovém neslyšel (asi ostuda ale je to tak)

Wikipedie na toto téma se zmiňuje o CVS a SubVersion, nicméně po letmém náhledu mi to připadá jako "těžká španělština" :-). Nepochybuji o tom že to bude dobré, nicméně pro sebe si z toho nedokážu zatím udělat bližší představu jak toho využít při svém "brouzdání se VB.NETem"

Ale každopádně díky za inspiraci!

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback