Surdnice bitmap   zodpovězená otázka

VB.NET, Grafika

Dobrý den!

Existuje nejaky postup na zistenie suradnic jednotlivych bodov nakreslenych vo formate bmp čiže pozici jednotlivych pixelu alebo to jak nazvat vypisat ako suradnice x a y. Momentalne pracujem na cnc vrtačke, frezke a chcem použiť ho len na primitivne vyrpbky ako panely pristrojovych krabičiek a podobne a chcel by som vytvoriť nejaky pomysleny suradnicivy system ktorý po nakreslední nejakej kružnice alebo priamky tieto body by previedlo resp. vypisalo hodnoty tychto bodov x a y aby sa podla nich pohybovali osi. Viem že existuju programi na to osobne využívam program mach ale chcem niečo mať aj z vlastnej tvorby čo možem upravovať jak ja chcem,

Dakujem s Pozdravom Peter Hajlík

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Dotaz absolutně nedává smysl, zkuste se nad ním zamyslet. Když něco kreslíte, tak musíte vědět souřadnice kam to kreslíte, dá se maximálně zjistit barva pixelu na dané souřadnici (která samozřejmě nesmí překračovat rozměry obrázku, respektive kreslící plochy).

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Buď můžete najít nějakou knihovnu, která se tím zabývá (pokud existuje) a nebo budete muset si napsat algoritmus na hledání bodů či tvarů na základě kontrastů (případně v černobílém obrázku počítání kontrastů odpadá) - Metoda GetPixel(int, int) na třídě System.Drawing.Bitmap vám vrací barvu na daném pixelu. Když projdete všechny pixely obrázku, tak budete schopen vypsat seznam všech bodů. Pokud vás budou zajímat tvary jako čára, oblouk apod. tak to bude řádově složitější.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Skuste si to nakreslit v AutoCADU a použít formát DXF. Většina CNC fréz tento formát podporuje.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

pytam sa prave preto lebo existuje program autoclick r1.3 česky programek ktorý práve na zaklade suradnic klika na dane body a prave by som potreboval vediet jak to robí. Alebo inak existuje nejaky program kde by som tie hotove suradnice dostal? Ako používam staršiu verziu MACH programu pre cnc to je cajchu ale prave chcel by som skušobne resp cvične vytvrorit niečo jednoducheho. Diky

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Takový program neexistuje. Existují CAM programy, které umí načíst Bitmapu a pomocí hloubky barev ji celou gravírovat do obrobku. Což ale vytváří jakousi 3D mapu.

Dostat z bitmapy vektorové objekty jako čára, oblouk, kružnice není dost dobře možné. Nevím o žádné knihovně (ani placené), která by toto řešila a asi není reálná možnost si to napsat sám.

Pokud chcete pouze souřadnice bodů o specifické barvě tak to není problém, ale pokud chcete i další NC funkce tak není šance.

Pokud máte k dispozici obrázek s požadovanými tvary, jediná "rozumná" možnost je vytvořit si nějaký vektorový formát (nečastěji DXF) a načíst ho v CAM programu, některé bez pokročilých funkcí jsou i zdarma. Stačí hledat.

Ale pokud nehodláte frézovat 100ky různých panelů denně, je nejlepší si program na frézu napsat sám. Panely nejsou nikdy moc složité a těch pár kruhových otvorů (což je v NC jeden řádek) a pár otvorů hranatých + obrys není práce na hodiny, ale na minuty.

Což na rozdíl od vytváření, alespoň trochu schopné aplikace je čas absolutně zanedbatelný.

Ještě mě napadlo pokud budete mít DXF, lze si vytvořit něco jako CAM generátor postprocesoru a generovat si příkazy z vektorových objektů v DXF. Ale pokud by jste chtěl nastavovat i třetí osu Z (pro každý objekt zvlášť), tak už se to zase značně zesložiťuje. Dokážu si to představit na 2 osem systému.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback