Windows Phone Marketplace   otázka

Windows Phone, Offtopic

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně publikování aplikací na Windows Phone Marketplace přes App Hub. Spoustu věcí jsem se dočetl, ale přeci jen mám pár mezer.

Pochopil jsem, že po registraci a zaplacení poplatku se mi zpřístupní SDK a verze Visual Studia pro vývoj Windows Phone aplikací. Obsahuje tento vývojářský nástroj i nějaké simulátory, nebo je nutné aplikaci testovat na fyzickém přístroji? Tedy, jde čistě teoreticky aplikaci vyvíjet, testovat a publikovat i při absenci mobilního zařízení (i když to samozřejmě není ideální) nebo je nutné zařízení vlastnit? (zamýšlím to tak, že za vydělané peníze bych si nějaký ten mobil koupil).

A s tím souvisí druhá otázka, jak je to se stahovatelností aplikace (průměrná aplikace za pár korun, řekněmě kolem 30 Kč)?

Kupuje si tyto aplikace někdo, popř vyplatí se vůbec tímto způsobem vyvíjet? Ptám se proto, že třeba narozdíl od prodeje v Apple AppStore má Windows Phone Marketplace mnohem méně potencionálních zákazníků, co se týká prodaných přístrojů. Zase na druhou stranu ještě nebude v tuto chvíli Windows Phone Marketplace tolik přesycen aplikacemi, jako tomu je u Apple.

Děkuji za postřehy

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Windows Phone je pomalu se potápějící loď a snažit se cokoliv na něj vyvíjet jsou čistě vyhozené peníze a ztráta času. Pokud máte více rozumu než Microsoft, nedělejte to.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Obávám se, že tady se ptáte na špatném fóru. U některých lidí tu totiž vládne nekritická demagogie...

SDK i verze Visual Studia pro Windows Phone se dá stáhnout zdarma ze stránek http://create.msdn.com. Spolu s ním se nainstaluje i emulátor telefonu. Dá se v něm vyvíjet bez problémů, na jediné omezení narazíte pouze tehdy, když si budete chtít simulovat multitouch jen pomocí myši. Dá se tam ale nasimulovat i vstup z foťáku, akcelerometru, GPS... Pro více informací se podívejte na články na SmartManii, je to tam poměrně podrobně popsané: http://smartmania.cz/tag/programovani-15...

Pro možnost nahrátí aplikace do marketplace, nebo pro odemčení telefonu je potom potřeba uhradit poplatek 99 USD (studenti to mají zdarma).

Ohledně možnosti výdělku z aplikací - těch je v marketplace zatím poměrně málo, dá se dobře prosadit. V Čechách jsou už i autoři, co na lokálních aplikacích vydělali peníze v řádu desítek tisíc Kč. Pokud člověk bude směřovat aplikaci nebo hru celosvětově, může to být ještě lepší. Samozřejmě čísla stahovanosti jsou pořád nižší, než u Androidu nebo iOS, ale počet nových zařízení v poslední době poměrně rapidně stoupá (viz reklamní kampaň Nokie), bude to jen lepší.

Samozřejmě, je otázka, jestli je už marketplace v takovém stavu, aby se na něj dalo spolehnout jako na nějaký jistý příjem. To asi ne... Určitě ale stoupla v ČR v posledních několika měsících poptávka po WP7 vývojářích. Nabídek práce je víc, než vývojářů (ČT, TV Óčko, Heuréka, banky poptávají aplikace, Inmite, eMan a další firmy shání vývojáře...). Během pár měsíců začnou být aktuální také Windows 8, to bude ještě větší "mazec". Uživatelská základna aplikací se opět rapidně rozroste.

Za mě myslím, že to určitě má cenu minimálně zkoušet. Koukněte se na fórum SmartMania.cz do vývojářské sekce, je tam hodně ochotných lidí, kteří vám zodpoví další dotazy a poví případně osobní zkušenosti. Viz http://smartmania.cz/forum/viewforum.php...

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Velice děkuji za Váš pohled na věc. Zkusím tedy něco vypublikovat a uvidíme jak se to ujme. Nejhorší co se mi může stát je, že utratím 99 USD což není zas tak závratná suma, ale nevěřím že by se neprodal ani jeden jediný kus. Prostuduji si odkazy a uvidíme.

Děkuji

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tento názor může sdílet pouze naprostý MS zaslepenec, někdo, kdo absolutně nemá přehled o situaci, nebo někdo mimořádně naivní.

http://www.asymco.com/2012/02/03/first-a...

http://smartmania.cz/bleskovky/windows-p...

http://www.novinky.cz/ekonomika/258533-n...

http://www.mobilmania.cz/default.aspx?se...

http://wmpoweruser.com/microsoft-cheated...

Obrázek si udělejte sami...

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

...nebo někdo, kdo je v kontaktu s dalšími WP7 vývojáři a kdo si zakázkovým vývojem pro WP7 vydělává ;) Vím, kolik mi chodí měsíčně nabídek práce pro Silverlight i pro XNA. Také vím od ostatních českých vývojářů, jakou mají stahovanost aplikací.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ta stahovanost aplikací by mě zajímala. Můžete uvést o jaké aplikace se jedná a konkrétní čísla?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Nemůžu tady veřejně vykřikovat konkrétní čísla, co mi byla řečena jen mezi čtyřma očima. K úspěšným českým autorům se ale řadí např. Robert Varga, Jiří Danihelka, Martin Suchan, Lukáš Krisl, David Petrla a další... Těžko vznášet nějaká hodnocení, když některé jejich aplikace jsou na Marketplace zatím např. jen 1-2 měsíce.

U free aplikací se ale stahovanost bez problémů pohybuje v desítkách tisíc za několik měsíců. U placených aplikací je potom poměr trial/placená verze okolo 10-20%.

Jedna věc je ale "indie" vývoj, kdy člověk vytvoří sám aplikaci a nahraje ji do Marketplace, druhá věc je vývoj aplikací na zakázku. To si myslím, že je momentálně jistější forma výdělku. Čas Windows Phone už ale do ČR přišel, nabídek práce je hodně. Ohledně výhledu do budoucna také žádný úpadek necítím, naopak stoupající zájem. Uvidíme, co si řekneme za rok... (všichni víte, že už jsem se také v minulosti mýlil - viz recenze iPhone. Ekosystému Windows Phone ale opravdu věřím).

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ano, uvidíme za několik let, jak se situace vyvine. Já sám s přihlédnutím k obecně známým faktům a statistikám této platformě nedávám nejmenší šanci.

nahlásit spamnahlásit spam -16 / 16 odpovědětodpovědět

Dva roky jsou pryč a Windows Phone vypadá dosti životaschopně.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Mimochodem ten Varga má na svědomí i tohle?

http://gaymaletoons.blogspot.com/2011/01...

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Jistě máte velice bohaté zkušenosti s vývojem pro Windows Phone, když k této platformě zastáváte takto radikální postoj napříč celým tímto webem. Můžete se s nimi podělit... Pokud tyto zkušenosti nemáte, nekomentujte prosím diskuze kterým nerozumíte. Většina lidí se chce něco dozvědět, proto pokládá dotaz a forum. Vaše výkřiky žádný problém neřeší a to že má někdo jiný názor než Vy ještě neznamená, že Váš názor je vždy ten správný.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Mimochodem našel jsem zde pár diskuzí, kde jste šířil téměř totožné názory na Apple AppStore a já přitom z vlastní zkušenosti vím, že to funguje a uživit člověka to může.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 3 odpovědětodpovědět

Ano? A kde to bylo konkrétně?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Dohledejte si to sám, opravdu nemám čas ani náladu se tu s Váma dohadovat a vyvracet Vám Vaše pseudopravdy. Myslete si co chcete, ale jsou i vývojáři kteří se nesnaží jen hledat důvod proč něco nejde udělat, ale chtějí si to zkusit aby pak mohli ostatním radit z vlastní zkušenosti. A ne jako Vy.

Odteď už Vaše příspěvky v tomto topicu nekomentuji, protože je považuji za flame

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 4 odpovědětodpovědět

Přesně tak, nekomentujte a neplácejte lži, které nejste schopen čímkoliv podložit.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Podklady jsou na tomto webu, hledejte... Já Vás nemám potřebu o čemkoli přesvědčovat, lidé kteří sem chodí častěji sami vědí, co jste zač...

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 4 odpovědětodpovědět

Odteď už Vaše příspěvky v tomto topicu nekomentuji, protože je považuji za flame

Co tu ještě děláš???

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

To už Vám došly i pseudoargumenty? To jste na tom fakt zle:))

Jo a netykej mi

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 4 odpovědětodpovědět

Asi sa Vám chce rýpať do p. Linharta.... Áno, vieme, že občas sa predvedie, avšak tvrdiť niečo bez dôkazu....a vraj si máme dôkaz hľadať sami....podarené. Škoda, že nie ste prihlásení, a nespočítavajú sa Vám body do jedného veľkého -59 alebo koľko?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ohledně toho že sem nechci dát odkazy... důkazy jsou na tomto fóru, ale já je nebudu hledat už jen z principu. Nebudu skákat, jak nějaký flamer píská.

Ne, já nerýpu do pana Linharta, pan Linhart rýpe do lidí, kteří slušně položí dotaz a čekají odpověď od někoho, kdo má k tématu co říci. To pan Linhart většinou nemá a i přesto má neskonalou touhu hlásat do světa své nesmysly. On jen propaguje svoje osobní názory na něco co nezná. O to s větší vervou a do omrzení... Zřejmě je ale velký problém nekomentovat každý příspěvek bez ohledu na to, jestli mám co říct nebo ne.

Schválně se podívejte jak toto konkrétní vlákno vypadá teď a jak by mohlo vypadat, kdyby tu nebyly jeho pomýlené názory. Jeden konkrétní dotaz, jedna odpověď která zodpovídá přesně to, na co se tazatel ptá, žádný flame okolo. Prosté, účelné, efektivní, všichni jsou spokojení...

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 3 odpovědětodpovědět

Víte, Váš pohled na p. Linharta může být jaký chce, ale hodnocení u komentářů vždy reflektuje většinový názor. V tomto vlákně jste Vy ten, kdo zde zavádí nepokoje a vyvolává rozpory. Není třeba poukazovat na nic subjektivního, čísla hovoří jasně.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Pan Linhart je zde jistě programátorská autorita a tak kladné hodnocení jeho příspěvků a záporné oponentů se nemusí vždy vztahovat k obsahu. Navíc ten počet mínusů u oponentů p. Linharta je až podezřelý.

Znalosti p. Linharta uznávám, ale jeho namyšlenost a hulvátství zejména vůči začínajícím a amatérům se mi příčí. Jeho potřeba si neustále dokazovat jaký je borec a neschopnost přiznání se k omylu či neznalosti může být i chorobná. Ale každý jsme nějaký a tak stačí čerpat jen z jeho znalostí, dobrých rad (velký dík mu za ně) a tu jeho kořeněnou omáčku nekonzumovat.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback