Coding Conventions   zodpovězená otázka

Architektura, .NET

Zdravim,

Mam otazku ohladom coding conventions aneb :o) minimalne znalosti ohladom kodovania :o) resp. v tomto pripade skor pomenovavania objektov (naming conventions).

V starej verzii VB (6.0), existovali "odporucane" prefixy pre kazdy ovladaci prvok na formulari (existuju a pouzivaju sa aj pre nazvy jednotlivych premennych, konstant a pod. ale tie ma teraz nezaujimaju :o)).

Napriklad vo VB6 (pripadne aj starsie verzie) mali prefix pre tlacitko "cmd" cize napr. cmdOk, cmdCancel a pod. Vo VB.NET som videl pouzivat "btn" (podla button), aj ked ja osobne stale pouzivam "stary" prefix. Prefix pre label resp. textbox sa nezmenil, stale je "lbl" resp. "txt" atd.

Mna by vsak zaujimalo, ci priamo od MS existuje nejake odporucanie pre pomenovavanie ovladacich prvkov vo VB.NET (pre VB6 nieco take existuje, ale pre VB.NET som nic nenasiel). Ide mi o to, ze pre niektore nove ovladacie prvky vo VB.NET neviem urcit (priradit, stanovit) zmysluplny prefix, aby bolo hned jasne aj inym o co ide. :o)

Za kazdu radu, pripadne odporucanie budem vdacny, pretoze prehladnost a zrozumitelnost kodu je tiez dolezita ;o) Dakujem.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Obecný standard jsem nikde nenašel, celé je to víceméně věc zvyku. Pokud pracujete v nějaké firmě, většinou má každá firma své coding conventions, mezi něž patří i prefixy před názvy komponent. Většinou po Vás budou chtít, abyste je dodržovali. Pokud píšete sám, je to věc zvyklosti.

Je možné narazit na mnoho rúzných způsobů, žádné jednotné pravidlo pravděpodobně neexistuje. Viděl jsem i například dlouhé názvy TextBoxCustomerName či DropDownListOrders, což mi přijde poněkud nepraktické, ale na druhou stranu je hned jasné, o jakou komponentu jde. Byl jsem v několika firmách, někde měli pro TextBox prefix txt, jinde zase txb, je to opravdu věc dohody v rámci organizace.

Já osobně komponenty přejmenovávám pouze v opodstatněných případech. Pokud píši aplikaci, která je jen pro mě a kde je na formuláři dohromady pět komponent, nechávám původní názvy. Pokud ale píši něco většího, na některých formulářích komponenty přejmenovávám, ale jen některé (např. TextBox). Labelům nechávám původní názvy, stejně se s nimi většinou nemanipuluje v kódu.

Pokud mohu poradit, pište, jak jste zvyklý. Pokud bude s kódem pracovat někdo jiný, snadno si zjistí, o kterou komponentu se jedná. Obecný předpis na to opravdu není.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback