Jak funguje deployment "vývoj-produkce" ?   otázka

ASP.NET WebForms

Narazil jsem dneska na tento web a velice přehledně a ojediněle psané články, ze kterých jsem se dozvěděl přesně to co jsem hledal. Nicméně tak trochu mi stále vrtá hlavou, jak funguje vývoj takové databázové aplikace. Mám vývojovou mašinu, tam si udělám model databáze, do ní nasázím nějaká vzorová data, celé to rozběhám a odladím.

A teď přijde moment, že to celé chci zprovoznit naostro. Ha. Jak dostat (resp. !pravidelně dostÁVAT) data z databáze na produkční server. A taky přijde čas, že s provozem webu se naplní data a já na nich budu chtít doladit funkčnost na vývojové mašině a dostat je zase zpátky. A zálohovat.

No takže velkou neznámou pro mě je jak tohle v praxi funguje. Já sám jsem tothle dělal pro PHP+Mysql a našel jsem si nějaký exportní mechanismus a využíval nějakého admin rozhraní co nějak umělo import, který plival tabulku to TXT ale moc "čisté" to nebylo a matně si vzpomínám i na trable s Unikódem a pod. a to byla "jen" relační databáze, pohledy a procedury mi poskytovatel nedovoloval tak jsem ani neřešil přenos.

Rovněž asi mezi strojema budou drobné rozdíly v nastavení a zabezpečení ...ale když si to pracně vychytám na tom vývojovém, tak do jaké míry jdou různá nastavení na různých místech nastavení přenést mezi stroji ?

Samotný web se pak přenáší asi jen zkopírováním toho kořenového adresáře a všechno běhá jak liška ?

Děkuji za jakékoli vnesení světla do pro mě zásadní otázky než se vrhnu na vyvíjení čehokoli, potřebuju mít přesnou kontrolu nad tím co je kde uložené.

Uvítám i odkaz na nějaký rozumný popis dasné problematiky jinde.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Každý na to má systém trochu jiný, já celý web včetně testování odladím pořádně nejdříve u sebe. Při publikování na web nahraju všechny soubory, změním web.config a je to.

Co se týče databáze, pro vytvoření tabulek si píšu SQL script (databáze nenaklikávám, protože při tom vždycky na něco zapomenu). Tento skript pak spustím na cílové databázy. Při aktualizacích všechny změny v SQL píšu do oddělených skriptů a spouštím je na ostré databázi až v okamžiku nahrávání zaktualizovaných souborů v aplikaci. Není to moc automatizované, ale ještě se to dá. Jinak Visual Studio má pro ASP.NET kromě klasické WebSite i typ projektu Web Application Project, který umí jedním kliknutím web nahrát do cílového úložiště a stoprocentně tam půjde udělat, aby spustil poslední changescript na ostré databázi.

Jinak pokud si stáhnete nástroj Database Publishing Wizard (najdete na googlu), můžete si ostrou databázi vyskriptovat jako SQL a pak si to spusti u sebe, čímž se vám vytvoří tato databáze na lokálním stroji i se všemy daty, pro testování již hotových aplikací nutnost.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback