Výhody a nevýhody MVC   zodpovězená otázka

ASP.NET WebForms

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat zkušenějších a praxí naučených vývojářů jak se dívají na MVC,jestli je dobré držet se ho(popřípadě kdy ano a kdy ne),výhody a nevýhody?Mě se po teoretickém seznámení celkem zamlouvá,ale jak asi každý ví,tak je něco jiného teorie a praxe.

Předem děkuji za věcné poznámky a postřehy

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Přestože se o to snažilo asi 50 lidí, nikdo mi nebyl schopen vysvětlit výhody, které MVC a jiné návrhové vzory začínající MV přináší. Intuitivně člověk, který má zkušenosti a dělá nějaký větší projekt, stejně používá nějaký svůj systém, který je některému ze vzorů MV* podobný, případně si z každého bere něco, co se mu hodí do krámu. Striktně se držet jednoho vzoru (ať už MVC, MVVM nebo MVP) mi nepřipadá výhodné a žádné výhody to nepřináší. Aplikaci mít rozdělenou na více vrstev jde bez toho, aniž byste návrhové vzory nějak řešil.

Typickým argumentem pro MVC je, že se kód líp testuje. Ano, kód, který podle mě nemá smysl testovat (Controller), protože nemá dělat nic zázračného, se tam opravdu testuje líp. Ale kód, který testovat má smysl (bussiness a datová vrstva, nebo chcete-li Model), se testuje v MVC stejně dobře jako bez něj.

Dalším argumentem bývá, že tam není ViewState, který může narůst velikosti stovek kilobajtů. To je ale jako argumentovat, že auta jsou špatná, protože v rukách nezpůsobilého řidiče mohou někoho zabít. Člověk, který ViewState umí využít a dobře zná ASP.NET, s ním zkrátka problémy nemá.

Routing, který je celkem pěkně udělaný, bude od verze 4 použitelný i v ASP.NET.

Konkrétně ASP.NET MVC mi přijde méně produktivní řešení než ASP.NET WebForms, je to prostě takový návrat k PHP, od něhož jsem před pár lety utekl k WebForms.

Teď mě tady určitě začnou kamenovat Tomáš Jecha, Michal Augustýn a Borek Bernard (i když ten sem moc neleze), ale s tím tak nějak počítám.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback