SQLite a Client/Server aplikacia   otázka

Databáze

Dobry den,

prosim o radu potrebujem vytvorit databazovu aplikaciu bez instalacie akehokolvek serveroveho stroja (poziadavka uzivatela).

Bude to viac menej aplikacia desktopova, vyuzivana jednym uzivatelom.

Uzivatel ma poziadavku, aby sa k tejto aplikacii mohli po sieti pripojit este dalsi dvaja uzivatelia, ktory budu moct prezerat si data a pripadne pridavat nove zaznamy.

Prosim o radu neexistuje nejaky sposob ako vyuzit napriklad SQL Lite alebo SQL CE databazu na takuto kvazi client/server databazu?

Alebo su dostupne nejake ine moznosti ako to riesit, najaka ina databaza a komponenty umoznujuce riesit tuto ulohu?

Dakujem.

Rado

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

A za jakého důvodu nechce klient nic instalovat? Jde mu o cenu serveru, nebo má jiný důvod? V prvním případě by mohla pomoci express edice SQL serveru která je zdarma (ale musí být samozřejmě k dispozici stroj kde tato služba poběží). V případě druhém by mohlo být náhradní řešení např. jako databázi použít MS Acess (pokud na něj má klient licence) který bude umístěný na nějákém síťovém uložišti kam budou mít uživatelé pracující s aplikací přístup. Nezmínil jste se o jakou a jak rozsáhlou aplikaci se jedná, pokud zde ale bude větší počet záznamu, nějáké automatické procedury nebo je předpoklad, že do budoucna poroste počet uživatelů Vaší aplikace, snažil bych se to asi tlačit k použití toho SQL server, třeba v té edici zdarma.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ide o aplikaciu kde data budu ulozene na sietovom hardisku a bude zhromazdovat iba informacie o vykonavani pravidelnych servisnych zasahov (sledovanie rocnej periody).

K datam sa bude pripajat iba veduci technik, ktory ma tuto agendu na starost a komunikuje zo zakaznikmi.

Popripade technici na prezeranie a doplnenie udajov.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Upresnujem preco som rozmyslal nad takym riesenim:

Data budu ulozene na hardisku v sieti, ktory nie je trvalo hostovany nejakym PC. Zhromazduju sa iba informacie o vykonavani pravidelnych servisnych zasahov (sledovanie rocnej periody), aby sa to sprehladnilo.

Zatial to robia rucne papierovo z faktur a kalibracnych listov

K datam sa bude pripajat iba veduci technik, ktory ma tuto agendu na starost,komunikuje zo zakaznikmi a upozornuje ich na potrebu objednania servisu - berme ho ako admina.

Okliesteny pristup budu mat technici na prezeranie a doplnenie udajov, po vykonani servisu.

Kedze ide o aplikaciu pre malu spolocnost nechcu investovat do dalsieho PC ktory budu pouzivat na trvale hostovanie sietoveho disku. Cela firma su vlastne traja v buducnosti max. 5 ludia.

K sietovemu harddisku sa pripajaju vsetci pomocou notebookov.

Preto som rozmyslal o tom ci sa SQL CE resp SQLite da pouzit, respektive hladam radu o nejakom inom jednoduchom rieseni, ktore to umozni.

Áno SQL Express by bol najvhodnejsi, ale pre ludi ktory su len uzivatelmi notebookov by bolo problematicke ucit sa konfigurovat ho a nastavovat.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Uživatelé budou muset stejně instalovat minimálně .NET Framework, případně aktualizace pro něj potřebné. Co se týče toho databázového serveru, tak bych jednoznačně doporučil SQL Server Compact Edition, SQLite nemá ani omylem takovou podporu a integraci s Visual Studiem.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Otázkou je, jestli Compact Edition přežije nějak rozumně víc najednou připojených klientů. Nezkoušel jsem to, takže nevím, pokud to jde, tak je to OK.

Jinak ale nechápu, proč je problém na nějaký počítač nainstalovat Express edici SQL Serveru, je zdarma a je dělaná na současnou práci víc lidí najednou, což Compact edition není, to je jednouživatelská databáze.

Zkuste zákazníkovi nějak citlivě vysvětlit, že to sice jde, ale že to bude pomalé a že neručíte za to, že pokud bude najednou aplikaci používat víc lidí, tak že může klidně o nějaká data přijít. Pokud někde mají sítový disk, tak na tom serveru, který ho hostuje, může přece běžet Express edice SQL Serveru, pokud je to na tučňákovi, tak nějaká MySql nebo něco, to přece není problém.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ono je totiž i pouhá instalace SQL Serveru (a správně pojmenované instance) a vytvoření databáze nepřekonatelný problém pro spoustu lidí, věřte mi. A udělat instalátor který to bude zajišťovat není žádný med, to vás ujišťuju, protože je potřeba ošetřit i takové věci jako co dělat když databáze existuje, je potřeba změnit její strukturu a podobně...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nasiel som nieco ako ScimoreDB, poznate to niekto?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nehledejte hovadiny a použijte osvědčené řešení - buď SQL Server Compact Edition nebo v horším případě SQLite (který bude stejně potřebovat instalovat ODBC ovladač nebo něco podobného takže bez instalace to stejně nepůjde).

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback