Mimo programovania..   připomínka

Office

Dobry Den viete mi poradit aka skola je potrebna na programovanie ? myslim tim pracovne teda aby som bol programator potrebujem aj niaku vysoku skolu alebo staci gymnazium - stredna skola ? ak ano viete mi poradit cim sa zaobera tato skola , je tam aj matematika . fyzika a ine predmety ?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pre prácu programátora vysokú školu nutne nepotrebujete. U nás vo firme máme pár programátorov, bez vyššieho vzdelania. Dovolil by som si malé prirovnanie. Predstavte si stavbu domu. Tak tí robotníci, čo kopú jamy a nosia vrecia s cementom tak to sú programátori bez vysokej školy. To zvládne každý šikovnejší stredoškolák. Na druhej strane sú tí, čo hovoria, ako sa dom bude stavať. Myslím, že chápete, kde tým mierim. Práca programátora je jedna z profesií, ktorá vyžaduje celoživotné vzdelávanie a vysokou školou sa to len začína. Každý slušnejší programátor si neustále robí nejaké kurzy, chodí na semináre, prípadne sa učí na MCTS alebo iný certifikát :-). Popri tom si domov kupujete stále nové a nové police, aby ste mali kam tie knihy ukladať :-).

Takže pokiaľ sa naozaj plánujete dať na cestu programátora je vaša prvá otázka úplne zbytočná. Druhá už je lepšia. Akú školu si vybrať? Na Slovensku by som Vám odporučil STU BA FIIT(www.fiit.stuba.sk). Áno je tam vela matematiky. Pozor na rôzne slovenské pseudo-informatické odbory na ostatných vysokých školách. Takže buď STUBA FIIT alebo nejaká univerzita v Prahe.

nahlásit spamnahlásit spam 3 / 3 odpovědětodpovědět

Dakujem velmi ste mi pomohli.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

zaujimave ale nie uplne pravdive... ked clovek chce uplati sa aj bez vysokej skoly...aj bez vysokej si moze robit certifikaty, vzdelavat sa a nazbierat skusenosti...a casto sa stava ze aj "ty co kopu jamy" rozkazuju tym co im " sefuju" :D. Ale zamozrejme nieje na zahodenie mat vysoku...

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

...a casto sa stava ze aj "ty co kopu jamy" rozkazuju tym co im " sefuju"

- nie toto sa často nestáva

Certifikát nedá človeku to, čo vysoká škola. A to všeobecný rozhľad. Kopáč jám nevie ísť za zákazníkom a na základe jeho požiadaviek nakresliť projekt v UML. Nie preto, že by nevedel UML ale preto, lebo nevidí jednotlivé väzby vo fyzickom svete, ktoré prekračujú jeho obzor programátora. Keď niekto skončí so vzdelaním na strednej škole, keď v podstate ešte nič nevie, pár kurzov mu nepomôže.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

No, řekl bych že na tohle je složitější. Ten kdo se o programování zajíma, tak si bude hledat informace, navštěvovat kurzy a semináře bez ohledu na to, zda má vysokou školu nebo ne.

Na vysoké škole získáte hlavně všeobecnější přehled, ale v praxi opravdu využijete pouze určité procento získaných vědomostí. VŠ je do jisté míry o tom, že dokážete vstřebávat a pochopit informace, bez ohledu na tom zda jsou pro vás potřebné či nikoliv (tím ale rozhodně nechci tvrdit, že se na VŠ učí jenom nepotřebné blbosti). Tak či onak se počítá s tím, že když daný obor studujete, tak vás zajímá a budete si hledat další informace i mimo školu (a jsme zpátky u těch školení a seminářů).

Ale co se týká uplatnění v práci, je zde ještě jedna nezanedbatelná položka a to jsou zkušenosti. Ve škole vás sice teoreticky připravují na nejrůznější situace (a je jedno zda se jedná o programování nebo marketing), ale jsou to vždy modelové situace a realita může být dost odlišná.

Není od věci nahlédnout pod pokličku jak to chodí v nějáké větší firmě, protože tyto zkušenosti jsou dost cenné (vím o čem mluvím, taková nevinně vypadající porada, kde jsou zástupci budoucích uživatelů, obchodu, IT bezpečnosti a vy jako vývojář může být celkem zážitek) :)))

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

VŠ alespoň zkuste - v budoucnu se vám může hodit a pokud po maturitě přestanete studovat, už se k tomu po letech těžko donutíte a budete s tím mít spoustu problémů.

Nečekejte, že se naučíte to, co budete potřebovat v praxi. VŠ vám dá většinou globální přehled, ale díky němu jste pak daleko lepší programátor, pokud se programování věnujete i mimo školu.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Zajímalo by mě z jakého důvodu je někdo lepší programátor pokud studuje vysokou školu? Z té si neodnesete zhola nic co byste mohl potřebovat, možná tak nějaký Windows hate linuxových frustrátů. Programátorem se člověk naučí jen praxí, praxí a zase praxí, neustále něco psát a zkoušet a sledovat alespoň rámcově nejnovější technologie. Žádná škola vám nepomůže v tom stát se dobrým programátorem, to záleží pouze na vůli daného člověka se tomu naplno věnovat.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

Z té si neodnesete zhola nic co byste mohl potřebovat, možná tak nějaký Windows hate linuxových frustrátů.

(...)

Žádná škola vám nepomůže v tom stát se dobrým programátorem

To myslíte tieto dve vety naozaj vážne? Učiť sa len praxou je síce cesta, ale velmi neefektívna. Lebo sa učíte iba to, na čom práve pracujete. To je ako dať si klapky na oči a rozumieť iba tomu na čom som pracoval. Vysoká škola nie je o tom aby Vás tam naučili pracovať na 100% s nejakou technológiou. Ide o všeobecný prehľad ako tu už bolo spomínané. Vysokoškolák by sa mal "chytať" pri rôznych témach a úlohách. Nikto nechce do firmy zamestnať človeka, čo sa tam príde na 10 rokov učiť praxou.

Ako najlepšie riešenie vidím študovať vysokú školu a popri tom brigádovať vo firme. Po piatich rokoch skončí ako človek s praxou a slušným rozhľadom.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nesrovnatelně efektivnější než poslouchat 4 roky žvásty co vám naprosto k ničemu nebudou. Všeobecný přehled má každý kdo se alespoň trochu pohybuje v oblasti IT. Je vidět že jste asi na ničem nepracoval, protože tvrzení že se učíte pouze to na čem zrovna pracujete je holý nesmysl. K samostatnému vyřešení určitého problému potřebujete totiž znát i spoustu věcí okolo které s danou věcí nepřímo souvisí. Nikdo nechce zaměstnat člověka co se tam na 10 let přijde učit praxi - přesně tak, a proto firmy upřednostňují raději lidi s praxí kteří vědí, než lidi s kusem papíru z vysoké školy kteří nevědí ani naprosté základy (většina případů).

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

A kde ten stredoškolák tú prax po strednej škole zoberie? Akonáhle skončí a rozhodne sa pracovať je hneď v nevýhode proti armáde vyštudovaných vysokoškolákov.

Keby som zamestnávatel a mám na konkurze dvoch ľudí. Jeden je po strednej škole a druhý po vysokej škole. Zoberiem toho s vysokou školou!

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Není VŠ jako VŠ. Samotná škola je vám k ničemu. Samotná praxe je vám ale taky k ničemu. Pokud po střední přijdete jako vývojář do 99% firem v ČR, naučíte se akorát bastlit a možná za pár let vám dojde, že chcete něco víc, že přehrabovat se tunami stále se opakujícího kódu není to pravé ořechové. Jako junior developera vás nepustí k návrhu architektury (pokud vůbec ta firma něco takového dělá). Ano, někdo se z toho vypracuje, ale většina lidí ne.

Na VŠ strašně záleží, na koho narazíte. U nás na MFF jsem si myslel, že to taky bude samý tučňák, ale pak jsem zjistil, že je tu i pár lidí, kteří se zajímají o Windows, vidí i dovnitř atd. Například výuka C# je na MFF velmi dobrá, byl jsem velmi mile překvapen. Naučí vás pořádně, jak .NET funguje uvnitř. Na tohle člověk praxí jen tak nepřijde a pak dělá blbé začátečnické chyby, jako třeba předávání polí referencí (aby se to nekopírovalo); nezná prostě třeba rozdíl mezi hodnotovým a referenčním typem atd.

Já jsem se většinu věcí naučil praxí a čtením knížek. Na VŠ mě naučili C++, algoritmy (ke kterým bych se asi sám těžko donutil, proože mě tolik nezajímaly; na MFF bylo pár lidí, kteří to uměli vysvětlit tak, že se to dalo), ale hlavně člověk pak zjišťuje, že když umí praxi a na VŠ mu do toho občas řeknou kus teorie, na které ta praxe staví, dostane rázem ty souvislosti, které jen z praxe prostě nemáte, anebo se k nim doberete daleko později. To je hlavní výhoda. Ovšem strašně záleží na škole a na tom, jak se k tomu člověk postaví. Samotná škola je opravdu skoro na nic a samotná praxe taky - chce to oboje.

nahlásit spamnahlásit spam 3 / 3 odpovědětodpovědět

Presne tak.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud má někdo o programování skutečně zájem a zabývá se tím od základní nebo střední školy, může se sám vypracovat na takovou úroveň že žádnou školu nepotřebuje. O (ne)kvalitách vývojáře nově nastoupivšího do nějaké firmy stejně rozhodne vedoucí vývoje na základě předvedených výsledků a k tomu jestli někdo má školu nebo ne rozhodně přihlížet nebude.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback