Obrázek na pozadí stránky   zodpovězená otázka

ASP.NET WebForms

Dobrý den,

začínám se ve volných chvilkách zajímat o HTML a ASP.NET.

Chtěl jsem si pro učební potřeby vytvořit stránku s podobným rozložením jako je tato.

Z knížek jsem zjistil, že používání framů je již tak trochu minulost, a že takového rozložení se dosáhne pomocí centrované tabulky.

Zkusil jsem si tedy udělat tabulku o 4řech buňkách a obrázek který měl být v pozadí stránky jsem rozdělil na čtyři menší, tak aby složené dávaly celý obraz.

Obrázky jsem dal jako pozadí buňkám, ale vznikl mi mezi těmito obrázky "line grid, mezery" a nevím jak změnit jejich velikost na 0 nebo jak se jich úplně zbavit.

Poradil by mi někdo ?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nepomôže nastaviť atribút cellspacing na 0 ?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Používání framů je asi tak 15 let out, používání tabulek jenom asi 10 let. Dnes se to dělá pomocí <div> a CSS stylů, kterými si to napozicujete tak, jak potřebujete.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No tak mňa učiteľka informatiky učila, že lepšie je použiť tabuľku.

A vlastne, pri použití tabuľky nie je náhodou menej potrebného kódu a html?V tabuľke sa Vám všetko zväčšuje naraz, a funguje aj zarovnanie. Pri <div> síce funguje zarovnanie, ale ako nabindujete pravú(koncovú) X súradnicu jedného <div> na pravú X súradnicu druhého <div> ?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

A viděl jste někdy, že by nějaký učitel informatiky napsal nějakou pořádnou aplikaci nebo webovou stránku?

Učitelé na školách učí základy HTML, což ale neznamená, že se aplikace takhle píšou.

Klidně si to tabulkou udělejte, pro začátečníka je to jednodušší. Já jen, že se to tak už dávno nedělá, když jste zmínil ty framy.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Aha, jasné, tak učiteľ je debil ktorý tomu nerozumie ?

Ja by som povedal, že ten názor má svoju logiku, aj som Vám predložil dôkaz.

Tak ešte raz. Dá sa nabindovať pravý okraj jedného divu na pravý okraj iného divu ? Je to jednoduchšie, ako pri tabuľke, kde je to nabindované automaticky ?

Pri tabuľke napozicujete jeden tag <table> na presné súradnice a potom už len cez atribúty width a height nastavujete podiel určitého riadku/stĺpca na celkovej veľkosti, t.j. 4 + 2 * počet buniek nastavených atribútov.

Pri CSS a <div> obchádzate možnosť jednoducho zväčšovať jeden div podľa druhého, naviac 4 * počet buniek nastavených vlastností.

Spočítajte si to a potom mi vravte, čo je lepšie.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Aha, jasné, tak učiteľ je debil ktorý tomu nerozumie ?

To netvrdím. Tvrdím, že učitel učí žáky HTML, protože to je v osnovách, ale nikdy se tím profesionálně neživil. Navíc je učí naprosté základy, s nimiž pořádný web neuděláte. Je pravděpodobnější, že má pravdu učitel, který to jenom učí (navíc se to mohl naučit před těmi deseti lety a od té doby nesleduje, co se v oboru změnilo), nebo člověk, který se dlouhá léta živí vývojem webových aplikací, je autorem několika úspěšných webových projektů a ví, jak to chodí a jak se to dělá doopravdy?

Pravý okraj jednoho divu se na levý okraj druhého napojit dá pomocí absolutního pozicování, ale takhle se to typicky nedělá. Typicky máte několik divů (hlavičku, menu, obsah, zápatí), které pozicujete pomocí obtékání. Použití divů je složitější, proto jsem taky v minulém příspěvku napsal, že pokud jste začátečník, dělejte to tabulkou, protože je to jednodušší. Má to ale spoustu nevýhod, například mobilní zařízení s tím budou mít problémy, protože na malé displeje se to prostě nevejde, dál se v tom obtížně dělají změny, protože tabulka je moc velká a snadno uzavřete element, který nemáte, blbě se v tom hledají chyby, i když důsledně odsazujete. Na malé weby to ještě použít jde, ale na velký portál, kde jsou desítky boxíků s nejrůznějšími výpisy se to moc nehodí. Komplikovanější výplody grafika taky budete tabulkami dělat jenom velmi těžko, pokud to vůbec na obdélníkovou mřížku půjde napasovat.

Navíc to odporuje pravidlům o sémantice - tabulka se má používat pro tabulková data a ne pro dělání layoutu. Někdy je to jednodušší tabulkami, každopádně v praxi se to tak už dávno nedělá, to berte jako fakt, který vám říkám na základě své mnohaleté profesionální praxe v oboru.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

A keď mám v hlavičke niečo, čo chcem, aby bolo na pravom kraji stránky a mám taktiež v obsahu niečo, čo bude stále inej veľkosti, tak ako sa rieši to, aby sa aj hlavička zväčšila resp. zmenšila ? Nejakým príšerným JS ?

Práve toto rieši tabuľka automaticky.Hlavičke dám veľkosť = "100%" a bude taká veľká, ako najväčšia z buniek pod a nad ňou.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud to myslíte s psaním webu vážně a chtěl byste je jednou dělat profesionálně,tak na stavbu webu pomocí tabulky zapomeňte.Je to přežitek a složitejší web pomocí něho neuděláte a pokud ano,tak ho od Vás žádný zákazník nekoupí.Tabulkou bylo vše řešeno dříve jelikož nebyly CSS styly apod.

Je sice hezké,že Vás to na škole učí,ale to jen proto,aby jste měli základy HTML a věděli která "bije" (jak už říkal p.Herceg).Dle látky předpokládám,že je to na střední škole,tam se nikdy žádný profi web developer neuchýlí :)Takže půjde o pí.uč,která se jen nabiflovala to co měla v osnovách,ale o psaní webu v praxi netuší zhola nic.

Dle Vyšich příspěvků je dále vidět,že ani neznáte důkladně základy - neznáte tvorbu layoutu pomocí divů,což je dneska naprostý základ.Alespon co se já setkávám.

Takže nežli se příště budete osočovat paní učitelkou a znalostmi které máte,tak raději uvažujte co napíšete.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tak že niekto odmieta písať web divmi neznamená, že ich nepozná.

Poznaám aj <div>, aj <span>, aj <ul> a čo nepoznám, to si môžem pozrieť na internete a naučiť sa. A tá učiteľka náhodou vie aj CSS, aj JS a aj PHP a stará sa o školský web. A nie je to stredná škola ale ZŠ pre deti s intelektovým nadaním.Niečo ma aj naučila.

Nadávky na moju osobu alebo na moju učiteľku si neželám vidieť. Mám jej napísať do prehliadača odkaz na Váš príspevok,aby si tu nadávku prečítala a urobila Vám problémy ? Nemám s tým žiaden problém, ak neprestanete nadávať. Alebo čo znamená skratka pí.uč ? π učiteľka ?

Nezdá sa mi, že by to mala len tak nabiflované.Vedela mi aj poradiť, keď som sa spýtal niečo navyše. Obaja by ste si mali prisadnúť na zopár vyučovacích hodín.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud si nechcete nechat poradit a pořád melete svou, proč se tedy vůbec ptáte? Když jste tak chytrý, nebo mám-li to říci naprosto bez obalu intelektově nadaný, že věříte víc paní učitelce (musí být asi vážně dobrá, většina žáků učitele ráda nemá), než profesionálům z oboru, kteří za rok jich vytvoří desítky webů, pak vám opravdu nemá cenu nic vysvětlovat.

Fórum slouží těm, kteří hledají odpovědi. Vy odpověď nehledáte, vy si tady pořád melete svou a oháníte se zastaralou a nepřesnou informací, že weby se dělají tabulkami a že je to tak lepší. Není to lepší, je to jednodušší pro začátečníky, ale v praxi se to tak dnes už nedělá.

A mimochodem pí je běžná zkratka slova paní, žádná nadávka to není. Dál by mě docela zajímalo, jak by nám nějaká učitelka mohla udělat problémy, když už o tom píšete.

Jen pro vaši informaci, nemám nic proti učitelům, dělají svou práci a předávají znalosti mladším. Nedělám si ale iluze o tom, že zrovna výuku HTML na základních školách zajišťují experti v oboru. Nemám obecně nic proti učitelům, koneckonců oba moji rodiče jsou učitelé.

Ale ne nadarmo se říká "kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten učí". Někdy je to tak lepší, protože ne všichni experti na danou věc ji také dovedou vysvětlit ostatním.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nikdy jsem žádné nadávky na Vaši či osobu pí.uč(=zkratka paní učitelka ;)) nepoužil.Jde pouze o můj názor,nemusíte se s ním stotožňovat.Takže ji klidně řekněte co chcete,rád si s ní popřípadě vyměním profesní znalosti a názory.Nemám nic proti výuce IT na ZŠ,naopak.Ale u IT platí,že se musí člověk stále učit nové věci a neměl by zůstavat u jednoho navíc přežitého stylu.

Nikdy jsem dále netvrdil,že ten kdo dělá web pomocí tabulky,stavbu webu a HTML nezná,pro osobní účely nebo účely menšího webu třeba postačí,pokud člověk nepožaduje složitější grafiku.Z praxe můžu jen potvrdit,že s takovým webem nemáte v dnešní konkurenci nejmenší šanci..můžu se 100% jistotou říct,že žádný zákazník by takový web nechtěl.

Nevím jak Vám,ale mě osobně přijde jít proti technologii jako hřích..svět IT se vyvíjí každým dnem a neučit se nové věci znamená zůstat pozadu.A to v dnešním světě co se točí jen kolem bussinesu nestačí.

Záleží jen na Vás jakou cestou půjdete a jak se rozhodnete,zde Vám přišlo jen pár rad zkušenějších a praxí otřlích programátorů - jestli se rozhodnete poslechnout pí.uč. ze ZŠ nebo lidi co se tím živí,je jak jsem říkal jen na Vás.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ale velikost 100% můžete divu dát přece taky, v tom problém není.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback