HTML 5   zodpovězená otázka

Offtopic

Ahoj,

chtěl jsem se zeptat, jak nahlížíte na HTML 5. Opravdu se HTML 5 uchytí, a bude se využívat, nebo to bude jen dočasná bublina, která splaskne a svět dál bude pokračovat v XHTML?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Uchytí se, ale za 5 let, až vymizí prohlížeče, které jej nepodporují. Zatím není nic z toho rozumně použitelné v praxi a ještě dlouho nebude.

Jako bublina, která splaskla, se mi spíš jeví XHTML, ve skutečnosti totiž není o nic lepší než HTML 4 (liší se jen přísnějšími pravidly pro zápis elementů).

Celá webová platforma je navíc jeden velký paskvil, počínaje omezeními HTTP protokolu a rozdílnou implementací CSS a javascriptu v prohlížečích konče. HTML 5 řeší problémy, které bylo třeba řešit už před 10 lety.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Myslím že se rozhodně uchytí (dříve nebo později). A hlavně doufám, že se pomocí něj podaří vymýtit (nebo alespoň podstatně omezit) Flash a Silverlight.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 3 odpovědětodpovědět

Neuchytí se rychle - ještě dnes je na 25% počítačů IE6 (11 let starý prohlížeč), na 30% IE7 nebo IE8, a ty prostě HTML 5 neumí a umět nikdy nebudou.

Dřív než za 4 nebo 5 let je používání HTML 5 nereálné, podpora v prohlížečích je ještě mizernější než u toho Flashe a Silverlightu.

HTML 5 je po všech stránkách (kvalita dokumentace, snadnost vývoje, podpora na mobilních zařízeních) horší než u Flashe a Silverlightu. Jako aplikační platforma je to naprosto nevhodné a nedostačující, ale stejně se prosadí - na webu se vždy prosadila ta nejdebilnější technologie, která byla zrovna k mání.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ať už je debilní nebo ne, nepotřebuje naprosto žádný runtime a je 100% platformově nezávislý (nepočítám prohlížeč), přesně jako má být každá webová technologie.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Webový prohlížeč je ale také runtime, a to dost komplikovaný. Platformově nezávislý je i Flash, a Silverlight mohl být dávno taky, kdyby linuxová komunita byla co k čemu.

Je jedno, jestli na 10 platformách naimplementujete HTML 5, Silverlight nebo Flash - jsou to technologie, které různým způsobem řeší stejné věci, a implementovat se dají na libovolné platformě včetně telefonů.

Aktuálně na víc počítačích spustíte aplikaci využívající poslední verzi Flashe nebo Silverlightu než aplikaci, která používá poslední fíčury HTML 5.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Platformově nezávislý Flash není a už vůbec ne Silverlight. Jsou to normální binárky zkompilované pro konkrétní CPU a konkrétní systém, jejichž GUI běží v prohlížeči. HTML je naproti tomu 100% platformově nezávislá věc, kterou interpretuje prohlížeč. Pro demonstraci tohoto případu berme prohlížeč jako platformu na nejnižší úrovni (jako by nebyl žádný OS a CPU).

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Nie je vo flashi náhodou Action Script ? A v Silverlighte CIL kód ?Uvedené typy kódu považujem za platformovo nezávislé, ak sa nemýlim.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

Jste naprosto mimo. Uvědomte si co je to runtime a co skriptovací jazyk. Kromě toho CIL (MSIL) není platformově nezávislý (aby se to dalo prohlásit za platformově nezávislé, musí to bez problémů na 100% chodit všude a ve všem a to rozhodně není případ prasárny Mono).

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Tak mi to vysvetlite, počúvam...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Říkat, že HTML je platformově nezávislé a Flash/SL nejsou, je pitomost - v jednom případě mluvíte o aplikaci a ve druhém o runtime.

Aplikace jsou multiplatformní v HTML, Flashi i Silverlightu. Runtime není multiplatformní ani u HTML, Flashe a Silverlightu - i webový prohlížeč musí být portovaný na cílovou platformu, stejně jako runtime Flashe i SL.

Webový prohlížeč je sice na Windows, Mac i Unixu, ale to runtime Flashe a Silverlightu taky.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Však proto píšu Pro demonstraci tohoto případu berme prohlížeč jako platformu na nejnižší úrovni, tj. ideálně by měl být prohlížeč naprosté minimum, co je potřeba. Ne nějaké další sračky.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Musím souhlasit. Pokud chceme prohlížet web, musíme mít webový prohlížeč, který tvoří naprostý základ. Flash i Silverlight by se daly do jisté míry považovat jako nadstavby takových prohlížečů.

Navíc podpora SL v prohlížečích nemála uživatelů chybí.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ale napr MS oznamil, ze Metro aplikacie pojdu vyvijat aj v HTML5, CSS, JS. Nepresadi sa teda HTML 5 aspon tam ?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Vzhledem k tomu, že metro aplikace lze vyvíjet i v Silverlightu (což je podle mě rozumnější), a vzhledem k tomu, že to není čisté HTML 5, ale HTML 5 + platformově závislá microsoftí knihovna a spousta ms-specific věcí (které si tam Microsoft musel dodělat, protože je HTML 5 neumí), neviděl bych to jako pravděpodobnou variantu.

HTML 5 rozhodně mrtvé není a bude se používat, ale v situaci, kdy na spoustě škol nebo ve firmách najdete ještě IE6...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback