VB.NET & Vista - problemy (dlouhe)   otázka

VB.NET

Zdravim

hledam radu co delam spatne popr. co je treba nastavit jak to napsat jinak apod.

Omacka okolo problemu

Napsal jsem pomerne jednoduchou aplikaci v VB.NET. Je to klasicka WinFormova aplikace, ktera sbira udaje pomoci textovych poli, Comboboxu apod. Data uklada do databze MS Access anebo pokud uzivatel stiskne tlacitko PRINT tak mu zadane data vypise do formulare v MS Excel. Nejsem si vedom ze bych pouzil nejake nestadardni funkce nebo prikazy. Data ukladam do databaze pres INSERT INTO a napojuju se pres Microsft.JET (pouzivam ODBC). Kdyz se pripojuji na Excel, zjistuji zda uz nejaky nebezi a pokud ano napojim se na nej, jinak vytvorim vlastni instanci, vsechny promenne ktere se tykaji aplikace Excel jsou typu Object at se vyhnu jednotlivym verzim knihoven.

Samotny problem

Predesilam, ze sem tento program poslal 5 lidem, kteri bohuzel maji pouze WIN XP, vsem funguje dela presne to co ma a zobrazeni je takove jako mam ja. Problem je, ze kamaradovi, kteremu je aplikace urcena a pouziva WIN VISTA a Office 2007 - vse legalne, nastavaji nasledujici chyby.Pokud je pripojen na svuj osobni ucet ne Administrator

1) Formular se otevre, ale nahlasi chybu, ze se nemuze pripojit na jednu z cca 10 tabulek v Accessu, ostatnich 9 tabulek = OK (v tabulkach jsou napr. jmena statu, ktere se prirazuji do Comboboxu). Chyba zni takhle

The Microsoft.Jet database engine cannot find the input table 'S_CountryASS'. Make sure if exists and the name is spelled correctly. Podotykam ze v XP funguje vsem

2) Dale kdyz otevre rucne databazi, ma ji jen pro cteni!!??Pokud je pripojen na Administratorsky ucet

Zadna hlaska nevyskoci vse je ok, databaze je i pro zapis, ale

3) Kdyz chce vyvolat aplikaci Excel -nahlasi mu to chybu - Cannot create ActiveX component - a vypise detailni hlaseni o chybe.

4) Dale mam na formulari textboxy pro zadavani datumu (nepouzil jsem DateTimepicker protoze neumoznuje zadat prazdnou hodnotu, kterou potrebuji), po stisknu na textbox vyskoci druhy fomular kde je ovladaci prvek Calendar a dve tlacitka - Cancel, OK - pomoci tohoto ma zadat datum. Bohuzel na Vistach to funguje tak ze s formularem nejde hybat, tlacitka jsou cerna (i kdyz barva je nastavena na bilou) a nejde na ne kliknout -opet u vsech 5 lidi s XP funguje nadherne.

5) No a posledni problem, kdyz chce ulozit data do databaze vyskoci na nej hlaska - Date type mismatch in criteria expression - Tady mam obavu nad formaty datumu. Poslal mi printscreeny udaju ktere zadava do formulare, abych mohl nasimulovat stejnou situaci - u me vse OK. Ale, ja mam Ceske XP a u me jsou datumy zobrazeny ve tvaru 27.2.2008 a on ma anglicke Visty a datumy ma ve tvaru 27/02/2008. Databaze ma nastavene pole na datovy typ Date/Time.

Poradite ??

Bohuzel v VB.NET delam sice uz pul roku ale s prestavkama, vsehovsudy jsem na nem stravil tak cca 15 - 25 dnu. Jinak mam celkem obstojnou znalost VBA, a kdyby na to prislo dokazal bych to cele napsat i tam, ale vylozene potrebuji EXE a ochranu dat apod.

Tim padem nemam absolutne zadnou predstavu jak toto resit a jeste na Vistach, ktere jsem ani nevidel. Prijimam jakekoliv rady, zkusim vsechno !!!

Pokud by to bylo nutne cely program vc. kodu zaslu (asi se nasmejete, ale 25 dnu neni tak moc...)

Diky Premek

PS: zitra jsem na sluzebce a k PC se dostanu bud vecer anebo az nekdy v patek, takze klidne piste, vse si prectu.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Je ten osobní účet členem skupiny Administrators? Pokud ano, zkusil bych vypnout bezpečnostní systém UAC ve Windows Vista, který může být příčinou spousty problémů.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

UAC podle mě podobné problémy nezpůsobí, já bych se zkusil podívat na verzi té ODBC knihovny. Pokud to hlásí "Can't create ActiveX control", tak podle mě bude nějaká knihovna chybět nebo nebude třeba zaregistrovaná. Těžko takhle poradit na dálku, kdyžtak mi to zkuste zaslat mailem, mám české Windows Vista + Office 2007, tak to můžu zkusit, jestli to funguje. herceg [uzenáč] vbnet [tečka] cz

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Panove diky

preposlal jsem na Tomase a jsem zvedav.

Provedl jsem jednu upravu oproti kodu, ktery dostal muj kamarad.

Kdyz jsem vyvijel mel jsem vsechny objekty Excelu nadeklarovany jako Microsoft.Office.Interpol.Excel.....

A na konci jsem je predeklaroval na Object a v Properties - References odstranil odkazy na Microsoft Office, ale neodstranil jsem odkaz na VBA !! Ve verzi kterou ted posilam Tomasovi, je tato reference odstranena.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Vraci se mi maily jako nedorucitelne a zkousim

herceg [uzenac] vbnet [tecka] cz

tak

herceg.tomas [uzenac] vbnet [tecka] cz

samozrejme s nahradami znaku za slova

a obe se vratili jako nedorucitelne, ze uzivatel neexistuje...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Zkuste to, prosím, ještě jednou, měl jsem dočasné problémy s MX záznamem na doméně, takže mi některé maily nechodily. Teď už by to mělo jít. Správná je ta první adresa: herceg [uzenáč] vbnet [tečka] cz.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Zapomel jsem odpoved, ze problem se vyresil.

Po vypnuti UAC prestaly nesmyslne hlasky o neexistenci tabulek a ruzne jine blbosti.

Ted uz me jen rozciluje neustale trepani Tooltip u nekterych textboxu...

DIKY za velkou pomoc vsem

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ja som teraz naištaloval system VISTA x64 (!!!! nie 32-bit VISTA) a poviem vám že tam databázy na JET nefunguju vôbec okrem SQL, (s odrenými ušami ODBC *.dbf). Neviem či je to zámer Microsoftu zbaviť sa JETu no v ovladačoch nie je. Skuste pozrieť aj u iných čo používaju VISTA x64 či to je tak.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

To spíš máte špatně nainstalované ovladače, nebo tam nejsou vůbec. Já mám Vistu x64 a funguje mi to normálně.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback