Co čeká webové vývojáře na platformě .NET, představení .NET Core 1.0

Miroslav Holec       20.01.2016       ASP.NET MVC, ASP.NET/IIS, .NET       12363 zobrazení

To, že se Microsoft vyžívá ve změnách názvů není žádnou novinkou. Dodal bych k tomu, že každý nový název produktů a služeb dává obvykle i větší smysl a vytváří tak jednoduchou otázku "Proč už to tak není od začátku?". V tomto postu se zaměřím na ASP.NET 5 - dnes už ASP.NET Core 1.0 a pokusím se zmapovat co čeká webové vývojáře v blízkých měsících.

Open Source budoucnost

Microsoft se několik posledních měsíců snaží zpřístupnit své služby a vývojářské nástroje alternativním platformám a vývojářům, kteří doposud nejsou technologiemi MS políbení. Pokud sledujete poslední dění, zejména od loňské konference Build, určitě mi dáte za pravdu, že Microsoft investuje do této strategie velké úsilí. Je také logickou pravdou, že nejvíce na tom jsou zatím bití skalní příznivci a současní vývojáři na úkor určité (dlouholeté) evangelizační vize. Změny, které přijdou jsou více než velké. Dodejme, že alternativním platformám Linux a OSX se otevírá nejen .NET ale i Microsoft Azure a všechny související nástroje.

Restart vývojářské platformy

Řada skalních příznivců WebForms má ještě v živé paměti zaříznutí této technologie a s určitou rezervovaností lze říct, že ASP.NET i .NET jako takový čeká podobný osud. Ačkoliv na oficiálních grafech dnes vídáme ASP.NET 4.6 a novokoncepční ASP.NET Core 1.0 hrdě vedle sebe, všimněte si o kolik více místa obvykle z grafu ukrajujeASP.NET Core 1.0 a vašemu podvědomí tak dává jasně najevo, která technologie je pro Microsoft dominantní. O tom, jak drahé by pro Microsoft bylo udržovat ASP.NET 4.x se nebudu zmiňovat. Abych byl ale seriózní, oficiální stanovisko dnes zní:

"ASP.NET 4.6 continues on, released and fully supported".

A tak to pravděpodobně bude minimálně do té doby, než bude .NET Core schopný současný .NET plně zastoupit.

.NET Core 1.0 & ASP.NET Core 1.0

Konečně se dostáváme k .NET Core 1.0 a ASP.NET Core 1.0, pravděpodobně vlajkovým frameworkům v blízké budoucnosti co možná znáte pod dnes už starýmy názvy .NET Core 5 nebo v případě webového frameworkuASP.NET 5, eventuelně vNext nebo "pamětníci" Project K (a to jsme s názvy někde na začátku roku 2014).

V obou případech se bavíme o zbrusu přepsaném open source .NETu. O obou těchto technologiích a všech souvislostech jsem psal v článku:

Změna názvu vnáší do situace trochu více světla, protože mít vedle sebe ASP.NET 5 a ASP.NET 4.6 jednak nevyjadřovalo fakt, že se jedná o zcela nový framework a jednak 0.4 je jaksi malý manévrovací prostor pro budoucí releasování verzí.

Přejmenování ale dává smysl i z marketingového hlediska. Vzhledem k tomu, že za poslední rok se z hlediska laické veřejnosti vůbec nic nezměnilo (chápejme ASP.NET 5 betaX vs ASP.NET 5 RC se špatně prodává), je nasnadě na Buildu představit to samé co minulý rok pod novým názvem .NET Core 1.0.

Aktuální stav .NET Core

Faktem je, že ASP.NET Core 1.0 je zatím stále jen hračkárna, která zřejmě v blízké době (měsíce) nebude schopna zastoupit libovolnou současnou aplikaci postavenou na ASP.NET, resp. MVC 3+. Pokud tedy uvažujete o migraci, doporučuji v první řadě důkladně analyzovat podporu 3rd party služeb nebo snad nejlépe počkat na stabilizaci situace (což bude s trochou štěstí v druhé polovině tohoto roku).

K webovému frameworku a jemu souvisejícím technologiím vzniká i velmi podrobná dokumentace. Pokud však budete řešit specifické problémy, bude vás čekat nepříjemné pročítání fór, která se hemží řešením problémů vůči různým beta verzím produktu (kterých vzniklo za poslední rok několik a každá s sebou přinesla řadu změn).

Zlatá éra stávajícího .NETu

Protože se historie neustále opakuje, lze očekávat, že vedle značného úsilí, které Microsoft investuje do vývoje .NET Core bude probíhat i podpora stávajícího .NETu a MVC. A protože se nebudou (snad) konat žádné velké změny, mohlo by se jednat o období stabilizace a vylepšování toho, co už nyní dobře funguje.

Pokud nyní vyvíjíte na MVC <= verze 4, nečekal bych na ASP.NET Core, ale udělal raději update na MVC 5, který je velmi stabilní a má podporu všeho, na co webový vývojář pomyslí. Společně s Entity Frameworkem 6 dostanete do rukou stabilní technologie, se kterými napíšete bez ztráty nervů snad jakoukoliv aplikaci.

S nadsázkou mám pocit, že

Přichází zlatá éra současného .NETu... alespoň do té doby, než ho Microsoft zařízne.

Nejmodernější webové technologie zítřka

Když se podíváme na vizi Microsoftu z dlouhodobého hlediska (a bavíme se dle mého soudu již o roce 2018+) a připustíme, že všechno klapne, budeme mít k dispozici nejmodernější vývojářské nástroje, rychlý a robustní framework pro vývoj univerzálních a webových aplikací a sadu nástrojů, které pokryjí proces vývoje aplikací od nápadu, přes řízení a správu projektů až po publikaci do cloudu. A to všechno napříč všemi nejrozšířenějšími platformami. A to je velká výzva nejen pro stávající vývojáře ale i pro ty, kteří se dnes rozhodují, jaké vývojářské platformě dají přednost.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

 

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

.NET Core

Zajímalo by mě, kolik ASP.NET aplikací poběží v budoucnu na Linuxovejch serverech, i když to asi pořád bude výsadou Windows serverů.

A proč MS nezahrnul do .NET Core i WPF?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Oddělit serverovou technologii od OS je nesrovnatelně jednodušší, než od něj odpojit něco co je přímo závislé na implementaci okenního manažera, DirectXu atp.

Osobně si myslím, že v budoucnu poběží na linuxu hodně ASP .NET aplikací, protože je to opravdu pěkné,.. a co se týče výkonu a propustnosti se s ním ani třeba NodeJS absolutně nemůže rovnat.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ale zas tak složitý pro softwarový gigant to být nemůže, když existuje třeba Gtk#, ne?

Ještě bych se chtěl zeptat, jak často se setkáváte v praxi se zákazníky, kteří požadují, aby byla desktopová aplikace byl multiplatformní?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

No rozhodně je to složitější, než Serverová technologie, která defakto jen řeší síťové I/O,.. Kromě toho, WPF je napojené silně na DX, jako renderovací engine a osobně jsem četl, že Microsoft ani uvolnit WPF příliš nechce..

Ohledně těch zákazníku,.. téměř vůbec.. ono to vyplývá z toho, že prostě Windows dominuje,.. Linux je spíše pro servery a Mac m tak malé zastoupení, že to nechtějí.. spíše mobilní aplikace chtějí většinou na více platforem.. ale desktopová aplikace pro koncového zákazníka snad vůbec.. - ty multiplatformní dekstopové aplikace jsou spíše na reselling a také výjimečně :-) (většinou nějaké BI nástroje).

Celkově tu "multiplatformnost" u desktop aplikací považuji jen za PR pro Javu, kdysi :-)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Multiplatformní bastl

Takže jakože cože?

Zcela chápu Microsoftí strategii trochu se otevřít světu, docela se mi to líbí.

Ale nedělá náhodou ještě větší kopírku Javy? Jestli jsem to chápal dobře, tak určitý náskok si .NET vydobyl právě tím, že nemusel řešit jiné platformy. Nestane se z toho, dnes docela dobře fungujícího .NETu, takový ten skomírají multiplatformní, děravý moloch, na kterém jde naprogramovat všechno pro všechno, ale ve skutečnosti nic pořádně ani jednoduše (=java) ??

A to se skutečně jednou stane, že to pofrčí na linuxu? A s nějakou to dotnetí podstavou, nebo do toho zasáhne .NET native a bude to vlastně nativní apka psaná v C# běžící na linuxu. He? (mé znalosti toho jak to funguje vevnitř nejsou valné)

Od člověka s nadhledem jako máte vy, bych docela ocenil ještě jeden článek, který by byl vlastně rozvedením toho posledního odstavečku...

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback