Latex - "plug-in" pro zobrazení formátovaného písma   zodpovězená otázka

Offtopic

Dobrý den,

berte mě prosím jako člověka, který v Latex nikdy nic nepsal a rozhoduje se, zda v něm napsat dokumentaci či použít něco jiného. Pro mé rozhodování je důležité, zda je možné dostat pomocí Latexu formátovaný text programovacího jazyka, resp. potřebuji napsat dokumentaci, aby vypadala a potřebuji v něm zveřejnit části kódu, jenže potřebuji docílit efektu, aby formátování bylo stejné jako při programování - aby prostě klíčová slova byla jinak než proměnné apod.

Myslíte si, že se má cenu pouštět do větších akcí?

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Pro psaní dokumentace k programu jsou určeny specializované nástroje. Microsoft k tomuto účelu vyvinul Sandcastle, což je sada nástrojů (vše jsou konzolové aplikace pro použití v příkazovém řádku) pro tvorbu dokumentace a používá se i pro kompilaci MSDN. Potom existují i GUI aplikace třetích stran, z nichž nejlepší je Innovasys HelpStudio (pro majitele Visual Studia Standard nebo lepšího k dispozici zdarma ve verzi Lite) a Document! X. S něčím tak směšným jako je LaTeX bych se vůbec nezabýval.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nechápu váš postoj.

Abych to přesnil - potřebuji snadno přenositelný, snadno upravitelný dokument, do kterého budu mít možnost vložit třeba vzorce. Nejde jenom o dokumentaci k programu, jen mě tak napadlo, jestli neví někdo o šabloně pro programy. Potřebuji, aby to vypadalo.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud potřebujete snadno přenositelný, univerzální dokument tak zvolte formát PDF. K jeho vytváření a úpravám existuje zdarma dostupných nástrojů víc než dost.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Latex generuje PDF velmi spolehlivě a typografie je znamenitá. Viděl jste někdy PDF vygenerové z LaTexu?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud vám to takto vyhovuje, nechápu smysl vašeho dotazu. Pokud chcete dělat dokumentaci k softwaru, doporučuji vám výše uvedené nástroje.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pokud se chcete patlat s Latexem, přeji příjemnou zábavu a ocelové nervy. O poznání méně trablí (i když také je jich dost) je s Wordem a pokud umíte správně nastavit a používat styly, dosáhnete naprosto srovnatelného výsledku. PDF generovaná z Latexu jsou mimochodem šílená, alespoň ty, které jsem viděl, byly při větším zazoomování kostičkované. Asi nějaký divný font.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tak to je mi líto, že jste viděl špatná. Mohu Vám nějaká poslat, abyjste změnil názor.

Ale to je jedno, diskuse se stáčí špatným směrem.

Dejme tomu, že pro čistou dokumentaci ja lepší jiný nástroj, než Latex, ale na druhou stranu dejme tomu (a to je můj případ), děláte nějaké výpočty, máte rovnice matice, integrály atp. děláte výpočty ručně a následně v Matlabu něco ověřujete, kreslíte charakteristiky apod. No a jelikož to máte ve funkci, potřebujete ji vypsat do dokumentace... A teď co?

Word je nepoužitelný, psaní rovnic je v něm katastrofické a celkově je to šílený. Latex je pro tuhle potřebuje nedocenitelný - jenže jak spojit jeho přednosti s tím, aby strojový kód vypadal rozumně formátován.

Dotaz byl, jestli nevíte o šabloně s typografií, která by se hodila pro daný jazyk.

Výsledek je, že nevíte. Nejste jediní - nevím to já, neví to kolegové, nevíte to vy. Neví to spousta lidí. Ale radit, že to mám psát ve Wordu... To ani nemám k čemu bych to přirovnal.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

O Wordu toho teda moc nevíte. Neříkám, že to je nástroj určený k sázení knížek, ale pokud chcete dělat dokumentaci tak bych ho klidně doporučil. Umí vše, co můžete potřebovat, jen se s tím musí pořádně umět (což samozřejmě musíte i s latexem). Pokud tam chcete navíc dávat ukázky zdrojáku, tak při kopírování z Visual Studia ho umí i obarvit, což se v Texu bude dělat hodně blbě. Jediný problém je, že si musíte trochu přizpůsobit a nastavit styly, ale to není takový problém.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Vaší logice je těžko rozumět a ještě si dovolíte nasazovat na rozumnou odpověď.

Napíšete: "berte mě prosím jako člověka, který v Latex nikdy nic nepsal" a dále tvrdíte, jak je Latex - cituji: "Latex je pro tuhle potřebuje nedocenitelný " a tvrdíte, jak je ohromný ve tvorbě PDF. Jak to víte? Asi jste nějaký dokument viděl. Vidět můžete dokumenty úplně se vším, co potřebujete, a nejen to, ale i perfektní grafiku. Odpověď na vaši otázku: "Pro mé rozhodování je důležité, zda je možné dostat pomocí Latexu formátovaný text programovacího jazyka" je jednoznačná: ANO. Zkuste však něco takového udělat a jistě dáte místo kritiky p. Hercegovi za pravdu.

A na otázku: "Myslíte si, že se má cenu pouštět do větších akcí?" si musíte odpovědět sám. Pokud byste otázkou myslel, zda je vhodné se učit Latex pro splnění vaší potřeby, tak odpověď je: rozhodně ne!

Chcete: "zveřejnit části kódu, jenže potřebuji docílit efektu, aby formátování bylo stejné jako při programování - aby prostě klíčová slova byla jinak než proměnné apod. ". A protože se dotazujete na fóru VB .NET, dostal jste tip na nejjednodušší postup. Zkuste přes paměťovou schránku nakopírovat zdrojový text VB do dokumentu Wordu a uvidíte přesně stejný formát jako ve VB.

Tvrdíte: "Dotaz byl, jestli nevíte o šabloně s typografií, která by se hodila pro daný jazyk" a není to pravda, nebyl. A kdyby byl, tak jaký je ten daný jazyk?

A upravím vaše slova: "Výsledek je, že nevíte. Nejste jediní - nevím to já, neví to kolegové, nevíte to vy. Neví to spousta lidí. Ale radit, že to mám psát ve Wordu... To ani nemám k čemu bych to přirovnal." Nevíte, co chcete, neumíte se zeptat. Nevíte to vy, ale ví to spousta lidí a někteří z nich vám ochotně radí. Mám vás k čemu přirovnat, ale nebudu sprostý.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback