Blazor   otázka

C#

Zdravím,

má podle Vás smysl se zabývat technologií Blazor v .NET CORE 3? a proč ano, či ne?

Díky

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ne. Protože ho čeká ještě 10 let než to bude konkurenceschopné.

Ač jsem na .NET portálu a ač jsem .NETák, tak souboj s Javascriptem jsem dávno vzdal, ty světy (browser / server) jsou si tak vzdálené a principy tech jazyků, že to nebude fungovat nikdy dokonale.

Dnes navíc máme jazyk, který je Mnohem dále i než samotný C# (mluvím o Typescriptu) a pokud si zvolíš nějaký rozumný FE Framework (Vue/Angular), tak není důvod se za každou cenu snažit rvát všude .NET Core.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ahoj,

Blazor (Server-Side) je technologie budoucnosti (alespoň doufám). Vybereš si jeden jazyk (TYPOVÝ), tím myslím C# a v tom vytvoříš kompletně celou aplikaci, která neřeší zda je třeba funkcionalitu programovat v prohlížeči na klientské straně pomocí javascriptu nebo na serveru v technologii, která běží na serveru například PHP, .NET, Java apod. Pokud vytváříš aplikaci pomocí klientské technologie jako je Angular, Vue, React vždy musíš řešit přenos dat ze serveru do aplikace v prohlížeči a zpět. To znamená že musíš na obou stranách definovat objekty které nesou informace o datech. Takže definuješ objekt "objednávka" na serveru + na klientské straně Dále řešíš mapování polí u přenášených entit ze serveru a zpět. Toto je práce, kterou nechceš dělat, ale musíš protože je zatím svět Client Side frameworků takto nastavený. A nebo použiješ Blazor, který ti umožňuje vše zpracovávat na serveru a neřešit pracný přenos dat tam a zpět. To samé platí pro validace. Některé validace uděláš na serveru, některé na klientské straně, aby se zobrazily uživateli ihned po zadání údajů. Jenže validace co jsou na klientovi musíš provést i na serveru z důvodu bezpečnostních takže děláš vše 2x. A nebo použiješ Blazor a neřešíš, kde se validuje. Validuje se na serveru, protože Blazor běží na serverové straně "Server-Side Blazor" a na klienta pouze přenáší výsledek. Opět obrovská úspora času. Spousta lidí je uzavřená ve svém světě Javascriptu + Html a neuvědomují si obrovské množsví zbytečné práce, které by nemuseli odvádět, pokud by změnili technologii. Samozřejmě je to dneska ještě mladá technologie a není příliš mnoho praktických aplikací. Vznikají teprve komponenty. To se během několika měsíců změní. Další věc je ta, že z hlediska výkonu není ServerSide Blazor příliš vhodná technologie. Hodí se spíše na menší a střední projekty kde nemusíš řešit výkonnost a aplikaci nepoužívají tisíce uživatelů. Tato technologie se hodí spíše pro větší business aplikace, které mají mohutné formuláře se spoustou vstupů, validací, reportů apod. Pro klasický jednoduchý web bych použil klasické ASP .NET Code Razor Pages nebo MVC. Osobně si myslím, že tato technologie dokáže uspořit u velkých projektů 20-40 procent času vývoje. Pokud si to lidé uvědomí, budou levnější, efektivnější než konkurence a technologie by se měla prosadit sama. Osobně lituji každého, kdo musí pracovat v Javascriptu každý den. Ona je to taky celkem dobře placená práce :-) Já se ani nedivím...zasadit ty lidi do zlata.... :-)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Lidé co píšou denně v Javascriptu to dělají proto, že je to zpravidla baví. Stejně tak jako my píšeme v C# a .NETu. A těch lidí, co píšou v JS je pekelně hodně. Násobně více než C# vývojářů. Spíš by si lidé měli uvědomit, že jeden člověk má řešit onu backend část a jiný front-end. Nejsou ale peníze, firmy se snaží mít supervývojáře, kteří umí FE i BE a z toho pak leze ta potřeba technologií, které FE a BE kombinují dohromady. Velká specialita NET světa.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Možná je lepší pustit si video https://knowledge-base.havit.cz/2019/06/... a udělat si vlastní názor. Na otázku zda se tím má smysl zabývat se nabízí otázka "proč ta nejistota / čeho se obáváte"?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Já se tak nějak obávám toho, aby to nezapadlo jako silverlight...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Podle mě má smysl se tím zabývat a to velmi.

Už i největší výrobci UI komponent pro .NET pracují na verzích pro Blazor.

Namátkou DevExpress oznámil, že ukončuje vývoj React verze a dále se soustředí na Blazor.

Obavy jsou samozřejmě na místě. Byl bych tedy opatrný s odhodláním použít Blazor pro nejbližší produkční aplikaci, ne pro každou je zralý. Nicméně zabývat se tím smysl má, pro .NETťáky je to relativně srozumitelná a snadno uchopitelná záležitost, a i kdyby totiž samotný Blazor zhynul, směr vývoje na WebAssembly si probojuje jinou podobu a Microsoft nebude chtít zůstat mimo hru.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback