Silverlight 4 - podniková aplikace   zodpovězená otázka

ASP.NET WebForms, Silverlight

pluskovecDobrý den,

chtěl bych se zeptat na pár otázek ohledně Silverlight 4 dále jen S4.

Chtěl bych vytvořit podnikovou aplikaci v S4, která by měla tuto strukturu. 10-15 modulů

A každý z těchto modulů by měl (+- 20 až 50) formulářů. Dále bych chtěl využít vlastní User Controly například ve všech modulech (vytvořím jeden UC a ten použiju třeba v 5 modulech v n formulářích).

Otázka: Jaký projekt je vhodné použít?

- Silverlight Business Application

- Silverlight Application

Dále plánujeme to, že po přihlášení určitého uživatele (dle funkčního zařazení) se mu zpřístupní jen některé moduly.

Otázka: Co všechno se ke klientovi bude stahovat? Budou se stahovat všechny moduly respektive všechny formuláře, nebo jen ta část, ke které má oprávnění?

Zkoušel jsem hledat na netu něco podobného, ale našel jsem pouze malé aplikace.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Silverlight aplikace se zabalí do jednoho XAP archivu, takže se na klienta stahuje celá.

Na druhou stranu můžete každý modul koncipovat jako samostatnou Silverlight aplikaci a mezi nimi se jen přepínat změnou adresy stránky v prohlížeči.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji za rychlou odpověď.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Co se týče použitelnosti - tady bych věřil, že Silverlight 4 už je použitelný, ALE - pořád je to platforma ve vývoji a můžete často narážet na problémy. Takže osobně bych Silverlight 4 viděl jako možnou cestu, kterou bych se vydat pouze, pokud to přinese nějaké výrazné ulehčení práce při splňování očekávaného výsledku. Zvláště na takto rozsáhlou aplikaci.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Vyzkouším v S4 vytvořit menší projekt a uvidíme. Každopádně už teď se v S4 navrhuje formulář mnohem lépe než pro ASP.NET.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

To rozhodně ano, ale díky tomu, že je to nová technologie (nebo alespoň budete používat funkce až verze 4 - tedy funkce nové), tak není spolehlivě ověřeno, že vše funguje tak, jak očekáváte. Osobně bych raději začínal s menším projektem.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Proč nepoužijete mnohem jednodušší a spolehlivější klasické HTML formuláře?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Jednodušší možná, ale v čem spolehlivější? Je tam jenom pár základních komponent a špatně se s nimi pracuje. Snahu nacpat na web Silverlight naprosto chápu, i když je pravda, že aby to k něčemu bylo, musí se to udělat správně. Zvláště pokud jde o korporátní prostředí, kde se dá instalace Silverlightu u všech uživatelů zajistit.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Přesně tak, jde o podnikovou aplikaci. A rozvržení prvků mě příjde jednodušší v S4 než v klasickém HTML. Já v S4 vidím pozitivní vývývoj kupředu. Ještě jednou připomínám, že se jedná o aplikace, ne o nějakou html prezentaci.

Dále předpokládám, že když mám formulář v S4, který obsahuje +- 30 texboxů + comboboxy pro zápis dat, že když posílám data na SQL Server, tak na něj putuje jen nějaké jednoduché XML, kdežto u ASP.NET aplikace se v podstatě neustále posílá celá stránka + data.

Našel jsem knihu pro Silverlight v CZ:

http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Na knihy v češtině se vykašlete, ještě jsem neviděl jednu, která by za něco stála. Zvolte nějakou z Microsoft Pressu nebo od O'Reillyho, ty bývají většinou kvalitní.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Připadá mi, že někteří weboví vývojáři začnou plácat weby v Silverlightu místo klasického všude kompatibilního HTML. Je mi to stejně nechutné jako weby, které jsou celé udělané ve Flashi.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Pokud se má jednat o vnitrofiremní business aplikaci, tak je to upřímně řečeno jedno. Není důvod, aby ji indexovaly vyhledávače a kompatibilita taky není potřeba - administrátor snadno politikami vynutí nainstalovaný Silverlight.

Z programátorského hlediska je snazší a pohodlnější dělat aplikaci v Silverlightu než v HTML & CSS & jQuery a z uživatelského hlediska je výhoda v podobě lepších komponent.

V HTML a CSS těžko uděláte Grid, kde uživatel bude moci pohodlně vybírat více řádků přes Ctrl či Shift a klikání myši, tak, jak je zvyklý. Ano, nějak to jde, ale je to dost složité, v SL to máte zadarmo. Co třeba měnitelná šířka sloupců v tabulkách? To samé - v SL je na to komponenta, v HTML a CSS se to dělá velmi obtížně. Ovládání klávesovými zkratkami, kopírování řádků ze seznamu do schránky a pastování je jinam? Prakticky nemožné.

A takových příkladů se dají najít stovky, formuláře v HTML jsou velmi omezené a Silverlight co se týče GUI nabízí daleko více možností.

Samozřejmě pořád platí, že to musíte umět, jinak z toho vznikne bazmek.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Tak to potom nechápu proč neudělat klasickou tlustou desktopovou aplikaci a vymýšlet nějaký hybrid v Silverlightu. Stejně nesmyslné jako Adobe Air a podobně.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Fakt vás nenapadne aspoň jeden důvod? Co třeba snazší deployment a aktualizace aplikace, přístup i z počítače, kde klient není nainstalován atd.

Netvrdím, že Silverlightová aplikace je náplast na všechno, má to spoustu nevýhod, ale to má klasický těžký klient nebo čistě webové řešení taky. Jde o to, co je priorita pro tazatele.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

No deploymentem bych se zrovna neoháněl, instalace desktopové aplikace pomocí ClickOnce nebo SMS Serveru může být naprosto bezobslužná. Ale je pravda že záleží na tom, co se ve výsledku očekává. Nesnáším ale projekty, kdy se řekne vyšla nová technologie tak to uděláme pomocí ní za každou cenu.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ako čítam Vaše príspevky tak Vy neznášate toho veľa. Niektoré veci sú naozaj na neznesenie, ale nechápem, čo máte napríklad proti AMD.Pozrel som sa na obe firmy a nie každý si môže dovoliť procesory od Intelu a tie od AMD sú okrem o niečo nižšieho výkonu aj lacnejšie a keď nie je v programe balast tak postačia.Keby som ja začal písať, čo všetko na tomto svete neznášam...

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Možná by to chtělo v diskusním fóru zřídit sekci Silverlight.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Presne tak :)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback