Spouštění WPF Browser Application   zodpovězená otázka

WPF

Zdravím, měl bych jeden obecný dotaz týkající se použití WPF Browser Application v ASP .Net aplikaci.

Chtěl bych udělat stránku kde budou mít uživatelé možnost kreslit obrázek. Jako nejjednodušší se mi jeví použití WPF Browser Application.

Když aplikaci hodím na server a srpávně nastavím IIS tak to funguje, potud vše ok (testováno prozatím na local).

Ale pokud jsem to dobře pochopil, aplikace se v podstatě stáhne do PC takže by spuštění této stránky vyžadovalo, aby na klientské stanici byla nainstalována příslušná verze .Net frameworku a pro počítače s jiným systémem než windows by byla nepoužitelná?

Pokud to tak je, tak budu hledat jiný způsob jak aplikaci udělat, jen bych chtěl zjistit jak to vlastně je, dřív než na projektu začnu praovat intenzivněji.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nejen že pouze ve Windows (XP nebo lepší) s nainstalovaným Frameworkem, ale dokonce cokoliv nižšího než 3.5 Service Pack 1 pouze v Internet Exploreru.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

WPF Browser Applications se nikdy moc neprosadily. Není lepší udělat to v Silverligtu? Ten funguje kromě Windows i na Macu a na jsou-li člověku bohové milostiví tak i na Linuxu, pokud máte jediný správný prohlížeč.

Runtime Silverlightu je menší než .NET Framework a je nainstalovaný daleko rychleji.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

O tom jsem taky uvažoval. Nebo mě napadlo projednou se vykašlat na MS technologii a zkusit to udělat pomocí flashe. Přeci jen ten je asi ještě rozšířenější než silverlight.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Rozšířenější je na 100%, ovšem ActionScript je proti VB.NET nebo C# totální odpad, který se budete muset učit.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ano, když jsem viděl action script poprvé tak jsem nevěděl jestli to je myšleno vážně a nebo špatný vtip. Ale třeba si na to časem zvyknu. Pokusím se sehnat alespoň základní specifikaci toho "jazyka" (action script).

Prozatím jsem si stáhnul zkušební verzi Adobe Flash Builder 4 a vývojové prostředí jako takové vypadá na první pohled pěkně. Co mě ale štve (možná že jen nevím jak to změnit) je to, že funkční kod (scripty) a kód určující umístění a nastavení vizualních komponent jsou naplácané v jednom souboru a je v tom totální chaos. No a pak taky intelisens je tragické. Informací v něm je sice dostatek a jsou pěkně přehledné, ale nereaguje na změny tak pěkně jako ve visual Studiu (holt jsem zhýčkaný) :)

Ale třeba časem příjdu na to jak to změnit...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Takže nakonec jsem se pustil do psaní v Silverlightu a je to ok. Ani nevím proč jsem se té tochnologii doteď tak bránil (možná proto že tam jde dělat hromada grafických vychytávek a já na to prostě nemám oko) :)

Děkuji všem za příspěvky

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

SL a WPF se bojí spousta lidí, protože tam jdou dělat grafické vychytávky. Ony jdou, ale to přece neznamená, že je musíte používat.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Myslím že to rozhodně není ten důvod, proč to nikdo nechce používat.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Divil byste se, ale tohle je argument 50% lidí, se kterými jsem se o tom bavil - většina se toho bojí, protože "je to takovej ten Microsoftí Flash a Flash je taková ta grafika, animace, hejbátka a jezdítka".

A druhá půlka jsou většinou ti, kteří nikdy nepsali v HTML/CSS a nechápou, že HTML 5 není rozumná platforma pro business aplikace, složité informační systémy plné formulářů, menítek, popupů, které dnes mnozí zákazníci chtějí. A většina z nich ani v tom Silverlightu nic nepsala, takže je otázkou, nakolik je jejich názor relevantní. Nicméně je to jejich názor a mají na něj pochopitelně právo - člověk nemusí jezdit do Detroitu, aby si mohl myslet, že to tam smrdí.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Tak to jsou ale argumenty debilů, kteří absolutně neví o co jde.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Při vší úctě vy jste přesně reprezentantem druhé skupiny.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Silverlight je stejně jako Flash primárně určen pro multimediální a bohatý obsah na stránkách, nikoliv pro business aplikace přestože se v tom dělat dají. Navíc to je 100% platformově závislá sračka, a tedy odporuje hlavní myšlence webových aplikací že to chodí všude a na všem v libovolném webovém prohlížeči bez nutnosti instalace dalších věcí. To je hlavní důvod proč to nikdo nepoužívá.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Tak měl jsem pravdu, víte o tom prd.

To, že SL obsahuje komponentu MediaElement, která umí přehrát video a zvuk, a že z WPFka přebral část stylů a animací, neznamená, že je primárně určen na multimédia.

S business aplikacemi se tam počítá (je tam propracovaný databinding, je tam velmi robustní DataGrid, podporuje to WCF RIA Services, validace formulářových prvků, Data Annotations, což jsou všechno věci, které s multimédii nesouvisí, zato na business aplikace jsou jako dělané).

Hlavní myšlenka webových aplikací sice je, že to chodí na každém prohlížeči, ale to je zbožné přání a ne realita (a jak už jsem psal dřív, HTML5 to nezlepší, ba právě naopak). Reálně se každá stránka v každém prohlížeči chová jinak a aby se cokoliv složitějšího v HTML/CSS dalo rozumně udělat a jakž takž to chodilo ve všech prohlížečích, musíte v každé stránce spustit tunu javascriptu (např. jQuery), která částečně smaže rozdíly mezi prohlížeči.

Ano, SL nefunguje na pár platformách, které dohromady stejně používá jen pár lidí, proto se nepoužívá na webech pro veřejnost. Ale ve firmách, kde mají všichni stejný hardware a prohlížeč vynucený firemní politikou, to problém není.

Pár informačních systémů v Silverlightu jsem už viděl a oproti HTML/CSS splácaninám se daleko lépe ovládaly. Přebírá to výhody webových aplikací (snadné nasazení nové verze aplikace) i výhody desktopových (lepší formulářové prvky, bezproblémové ovládání klávesnicí).

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Laskavě si o tom něco přečtěteje je to věc především na multimédia a "rich" internetové aplikace.

http://en.wikipedia.org/wiki/Silverlight

90% věcí co v tom jsou jsou věci především na grafiku, animace a video. Pokud někdo bude dělat internetový/intranetový informační systém a bude mít všech pět po hromadě, zvolí Javu a ne postižený Silverlight.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

Boha jeho, odkaz na wikipedii, to jste mě opravdu pobavil. Odkdy na wikipedii, kde každý kvákal může psát co chce, jsou informace, které mají nějakou hodnotu?

Co třeba tohle na oficiálním webu, hned první věta na stránce What is Silverlight: http://www.microsoft.com/silverlight/wha...

... rich media AND BUSINESS APPLICATIONS...

A Java applety jsou dnes díky bohu minulostí. Používal jste to někdy? To je jeden velký memory leak, zvláště když to běží v prohlížeči. Pořádné UI jsem v Javě ještě neviděl a posledních pár měsíců to jde pěkně z kopce. Například před 3 týdny objevili v konverzi double na string chybu, při nevhodné hodnotě se to zacyklí. Postižené jsou skoro všechny weby v Javě, kam jde zadat desetinné číslo a které ho parsují standardní cestou. Oprava není a Oracle nekomunikuje. Fakt perfektní platforma, to vám povím.

Mimochodem nechtělo by to použití Javy obhájit nějakým argumentem? Pořád jsem žádný neslyšel. Proč by každý, kdo má všech 5 pohromadě, nepoužil Silverlight, ale Javu?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Pro obecné informace Wikipedie bohatě stačí, mnohdy tam jsou informace přesnější a lepší než na oficiálních stránkách produktu. Mě zase pobavil odkaz na Microsoft (předpokládal jsem že tím budete argumentovat), kde se to jen hemží marketingovými žvásty a žádná skutečná fakta. Java je oproti Frameworku humus to souhlasím, ale pro intranetové a internetové informační systémy se stále hojně používá. Jediný a dostatečně pádný argument je, že je to skutečně platformově nezávislá věc a proto je tak rozšířená.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Aha, takže pravdu má wikipedie, kde kdokoliv může napsat, co chce, a ne oficiální web výrobce té technologie. Podle stejné logiky byste mohl o výrobci kečupu prohlásit, že vyrábí hořčici, protože to o něm někdo napsal na wikipedii a ať si výrobce klidně tvrdí, že je to kečup, to jsou jen marketingové žvásty, prostě je to hořšice a basta.

Děkuji, že jste nám všem otevřel tyto dveře do světa nekonečné a ničím nefalšované debility, na takovou kravinu bych sám opravdu nepřišel.

A stále jste ještě nevysvělil, proč je nutné používat objektivně horší řešení (Javu) jen kvůli platformové nezávislosti, a to i na místech, kde tu nezávislost vůbec nepotřebujete! Na to se hodí taková ta hláška, že preferovat multiplatformní řešení je jako preferovat anální sex, protože se hodí k oběma pohlavím. I když většina lidí má zájem jen o jedno konkrétní.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Oficiální web výrobce vždy servíruje přesně to, co se mu zrovna hodí do krámu, to už byste mohl vědět (a speciálně v případě Microsoftu). Wikipedia je nezávislý zdroj informací kam jednak nemůže přispívat každý a kdyby tam byly nějaké lži nebo polopravdy, výrobce dané technologie by to zcela jistě nenechal jen tak. Říkejte a věřte si čemu chcete, ale realita je taková, že Silverlight se nepoužívá prakticky nikde. Stejně tak je fakt, že Java se používá v každých větších nebo velkých webových aplikacích nebo informačních systémech, právě díky své platformové nezávislosti (a zároveň netvrdím, že je lepší než Framework). Nezlobte se na mne, ale přirovnávat platformovou nezávislost k análnímu sexu je skutečně známka totální debility a nedostatku argumentů. Myslím že bychom tuto debatu mohli ukončit, protože nespěje k žádnému výsledku.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Jediné, komu tady chybí argumenty, jste vy, pořád jste kromě omílané platformní nezávislosti, která NENÍ POTŘEBA VŽDY, argumentoval jedině tím, že Silverlight je odpad.

Ale s ukončením debaty souhlasím.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

U velkých projektů ve velkých společnostech je multiplatformovost klíčová záležitost (příkladem budiž KB, VZP), protože tam se rozhodně nestaví na MS technologiích nic a všechny klíčové aplikace jsou v Javě (aplikační servery samozřejmě neběží na Windows). Není třeba dalších argumentů.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Zrovna u organizací, které jste jmenoval (bankovní a pojišťovnický sektor) je obrovská setrvačnost technologií - jakéhokoli upgradu na cokoliv nového se bojí (a nedivím se jim), na spoutě serverů jim běží velmi historické *nixy nebo stará NT. V Javě mají spoustu aplikací hlavně proto, že .NET v době, kdy ty aplikace vznikaly, ještě nebyl anebo teprve začínal. A nové verze pak pochopitelně se v jiné technologii nedělají, když už mají zkušenosti s jinou.

Nicméně to, že některé velké organizace používají Javu, pořád neimplikuje to, že platformová nezávislost je potřeba VŠUDE - v mnoha jiných firmách není, protože jedou kompletně na Windows platformě a mají homogenní nebo téměř prostředí. A konec konců i v těch bankách mají všude XP a IE6, takže ani tam platformovou nezávislost pro informační systémy (klientskou stranu) nepotřebují.

A Silverlight aplikace může mít aplikační server, se kterým komunikuje, na *nixu, v tom není žádný problém.

Ve které bance nebo větší organizaci potřebují informační systém pouštět na Linuxu v něčem jiném než Chrome, kde SL funguje, anebo na Macu v něčem jiném než Safari nebo Chrome?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

multiplatformovosť sa precňuje, windows je na PC dominantná platforma ktorú má 95% užívateĺov a stále rastie. Windows 7 je najrýchlšie sa predávajúci Windows v histórii. nevidím dôvod prečo by som mal ako vývojár podporovať nejaké exotické platformy typu iOS, Amiga OS, alebo Linux?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ano to je přesně můj problém:)

A navíc jsem typ člověka který si řekne, hmm když jde udělat tohleto a támleto tak co bych to nezkusil. A najednou se přistihnu jak spoustu času trávím tím že googlim a hledám jak se to vlastně správně dělá.

No a pak asi největši problém je, že nejsem grafik a podle toho moje výtvory vypadají (ale to není problém jen u WBF nebo Sl, mám problémy i s obyčejnou ASP .NET stránkou). No ale třeba se to časem ve mě probudí:)

Teď si nějakou dobu budu hrát se SL a uvidíme...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Na návrh grafiky má být odborník, stejně tak jako na návrh UI. Tohleto nemůže dělat programátor, přestože spousta si jich myslí, že ano.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Ano, máte pravdu a naprosto souhlasím. Ale určitě i z vlastní zkušeností víte, že realita bývá dost často zcela odlišná:)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Také bych se přikláněl spíše k Silverlight technologii.Také jsem v minulosti řešil stejný problém a snažil se ho vyřešit pomocí Flashe.Což,ale nakonec nebylo tak jednoduché jak jsem myslel - flash je děsný jazyk!

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:  
Heslo:  

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback