Silverlight a e-shop   otázka

Silverlight, Architektura

Ahoj,

co si myslíte o Silverligtu a e-shopu? Má smysl už rovnou dělat Silverlight, když jsem začal programovat až ve VS2010 a učit se ASPčko a věci s tím spojené mi přijde, jako kdybych se měl začít učiet točit černobílý filmy ve 21. století? Líbí se mi právě, že je to, dá se říci, stejný jako WPF ten Silverlight.

Přijde mi, že to programování v .NET vede k jakési "jednobodovosti" a budoucna se Silverlight stane Standardem.

E-shop = peníze Někoho by mohlo odradit stahování pluginu, nevím od které verze IE má již zabudovaný Silverlight, ale předpokládám, že poslední IE9 to už asi má, že jo?

Předem děkuji za jakkoukoli odpověď.

giorgino

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Žádný Internet Explorer ani jiný prohlížeč nemá Silverlight vestavěný v sobě, vždy se musí nainstalovat dodatečně. Dělat e-shop v Silverlightu je totální hovadina, která jen odradí zákazníky. Silverlight má cenu ve specifických případech, stejně jako Flash. Už jste někdy viděl e-shop celý dělaný ve Flashi? Ani nechci domýšlet, co by to bylo za hnus.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Tohle bych s radostí zrealizovat nějakému klientovi, který by byl přesvědčený, že je to bezva nápad, a nedal by na to, co bych mu k tomu řekl já - to samé, co řekl pan Linhart.

Pokud má ale ten obchod živit Vás, vykašlete se na experimentování.

Navíc - Silverlight aplikaci asi těžko zaindexuje vyhledávač, byla by to SEO sebevražda.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Děkuji za odpovědi.

Jen jsem se ptal, co si o tom myslíte. Zatím znám jen WPF, WCF a T-SQL. Možná jsem špatně položil příspěvěk a měl jsem se zeptat jinak: Chtěl jsem říci, že když jsem jakoby na začátku, jestli má smysl se ještě v současné době učit ASP.NET (AJAX), když HTML, JScrip, CSS je mi úplně cizí a právě Silverlight vede do budoucna k podobnému programování jako WPF, když je to téměř jen XAML+kód? O ten e-shop ani tak nejde, to jen tak do budoucna. Já se stejně zaměřuji na desktop, ale zajímalo mě to.

Tak takhle. :)

Jinak máte pěkné fórum, líbí se mi.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jestli můžu přispět kapkou vlastní zkušenosti, tak já to vidím tak, že vývoj webu je oblast, kde se člověku poštěstí pracovat s techlogiemi, které se mu líbí, absolutně minimálně. Bylo by fajn, kdyby vývoj pro web byl tak pohodlný, jako vývoj pro desktop, ale bohužel, je strašně moc důvodů proč ne, a to, že se to vývojářům víc líbí, to je bohužel boj jen nás vývojářů :)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Rozumím a děkuji.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

ASP.NET (+HTML, CSS a JavaScript na klientské straně) jsou uplně jiné věci než Silverlight, který je jen taková třešeň na dortu webových aplikací a používá se ještě daleko méně než konkurenční Flash. Pokud budete chtít vyvíjet webové aplikace, tak ty 4 věci budete muset znát bezpodmínečně, Silverlight vám k ničemu nebude. Stejně tak i do budoucna, kdy Silverlight i Flash budou vytlačeny technologií HTML5.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Silverlight má smysl, ale rozhodně ne jako univerzální rozhraní pro každého. Je ideální na některé interní aplikace nebo aplikace, ke kterým bude mít přístup jen hrstka lidí a není u nich problém instalaci Silverlightu zajistit.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Přesně tak - u intranetové aplikace, kde vím, že klientské počítače Silverlight mít nainstalovaný budou, bych ho určitě použil.

U čehokoliv co je venku rozhodně ne, už jen proto, že dnes stále více lidí prohlíží web z telefonů, tabletů atd. - tam Silverlight zatím není.

HTML/CSS/Javascript je šílená platforma, ale jako jediná funguje víceméně všude.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Jo, rozumím, že Silverlight je zatím málo rozšířený a tak.

Jen mi není jasná jedna věc:

Někdo zde psal, že Silverlight aplikaci asi těžko zaindexuje vyhledávač, byla by to SEO sebevražda. Tomu jako začátečník, kterej se letos dostal k programování, moc nerozumím. Totiž jsem myslel, že i v Silverlightu jsou dá se řící url. A že i když je to nějaké query nebo cosi, že se dá změnit chování, jestli se nepletu, říká se tomu urlmapping (?).

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Vše kolem Url můžete samozřejmě optimalizovat, to je ale záležitost HTML a ne Silverlightu, protože Silverlight je hostován v HTML stránce (většinou). Jenže SEO není jen o Url, je to soubor mnoha komplexních pravidel, které propírají vše od ikony, přes url a titulek, obsah, zpětné odkazy, prostě všechno. Vy byste obsah přesnunul do Silverlightu, takže byste měl jen url a titulek, respektive zbytek HTML, ale to hlavní by se odehrávalo v oblasti crawleru nepřístupné.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji za vysvětlení.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Od toho tu fórum je, stačí se jen zeptat :-)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Jenom dodatek ohledně toho SEO, samozřejmě že web se Silverlightem nebude nikdy tak čitelný pro vyhledávače jako obyčejně HTML, ale při vývoji webu ať ve Flashi nebo právě ve zmíněném Silverlightu se doporučuje dělat ještě stránku s alternativním obsahem pro ty co si Flash nebo Silverlight nepřehrají. Tento alternativní obsah se právě upravuje pro SEO. Navíc nevím jak Silverligt, ale vyhledávače v dnešní době dokáží procházet i obsah ve Flashi, jestli to umí i v Silverlightu to netuší,.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Aha, takže jako vývojáři budou ztrácet čas děláním stejné věci 2x? A tu hovadinu ohledně indexování obsahu Flashe jste se dočetl kde?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nemůžu to sice jakkoliv podepřít, ale věřím tomu, že majoritní vyhledávače indexují i to, co nejde. Nemluvím teď o zdrojovém kódu Flashe, ale například z něj tahají texty a obrázky v "Resources" a to samé se jistě stalo/stane i se Silverlightem. Ten způsob ukládání prostého textu není zase tak záhadný, dá se to vidět i třeba v nějakém HEX editoru...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback