Informatika obecně - literatura   zodpovězená otázka

Offtopic

Dobrý den, chci se zeptat, na jakou literaturu bych se měl orientovat, pokud se chci dozvědět něco víc o základech informatiky? Myslím tím všechno včetně věcí jako převody číselných soustav, princip RLE komprese, embedded systemy atp. a všeho dalšího, co se učí i na VŠ.

PS: Jen tak mimochodem, je mi sice teprve 16 let, ale v ICT jsem sběhlý jako málokterý vrstevník, i co se týče programování, ale to bych teď nechal stranou. Pro příklad, kompletní převody ze všech ČS do ostatních ČS jsem pochopil během půlhodiny (vče.tně zažití počtů tam i zpět - př. (3650)8 na (&nbsp)2 a naopak

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Těžko radit něco konkrétního, nejlepší asi bude prostě o tom co chcete vědět si něco najít ať už literaturu nebo na webu.

Ten dodatek ohledně vašich schopností nemá co dělat s tím na co jste se ptal.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Myslel jsem to tak, že i převody číselných soustav patří do znalostí informatika.

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

Vám nikdy nebylo 16 a nechodil jste na základní školu? Chápu, že dodatek, ve kterém dotyčný zmiňuje, za jak rychle pochopil princip převodu z číselné soustavy do jiné, nepatří k tématu, ale Váš komentář mi přijde dost arogantní.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ještě jednou a bude BAN. Takové nízké urážky jsou hodné diskusí na žive.cz.

A co se týká původního dotazu, tazateli určitě dojde, že takové vychloubání nemá žádný smysl a naopak v tomto případě bude mít na případné odpovědi negativní dopad.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Pokud potřebuješ vyloženě knihu, tak nejjednodušší by asi bylo použít google a nějakou si najít...

No jo, když už píšu, tak třeba - http://www.martinus.sk/?uItem=44171 - Tato kniha spadá do série knih Maturita v kapse. Mám její díl o matematice, je tam všechno, co si jen zapaneš, ale způsob, jakým je to vysvětleno, je takový krkolomný a v knize spíše počítají s tím, že už to znáš. Další odkaz na googlu - http://knihy.cpress.cz/informatika-a-vyp... - (tuto knihu jsem jen držel v ruce, takže nevím)....

A našel by jsi další, kdyby jsi pořádně hledal ...

P.S. Pokud je ti 16, tak už chodíš nejspíš na střední školu, kde se v prváku stoprocentně berou převody číselných soustav, takže si myslím, že není, čím se tady ohánět. Ale neber to tak, že ti nějak nadávám, jen ten tvůj druhý ostavec není zrovna na místě ...

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Osobně považuji za nejdůležitější se nejdříve rozhodnout,čemu se v rámci IT problematiky chcete věnovat.Oborů v rámci IT je spousta - architektura SW/HW,obecné IT,správa serverů,management IT,atd.

Je samozřejmě možné,že v rámci vzdělávání se,zjistíte,že aktuální oblast o kterou se zajímáte,už není tak "lákavá" a můžete tak přesedlat na jiný obor - to už je na člověku.Tudíž si toto uvědomte a dle toho se zařiďte - i dotaz v tomto topicu by pak byl mnohem přesnější a vhodnější.

BTW: Chlubit se pochopením čís.soustavy v 16ti letech mi nepřijde zrovna vhodné a chvályhodné.Programování vyžaduje(alespon dle mého) více než průměrné logické a tím i matematické myšlení.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Převody číselných soustav do informatiky určitě patří, nejde jen o desitková <-> šestnátcková nebo dvojková. Co třeba dvojkový doplněk nebo jiná kódování záporných čísel, BCD atd. To všechno do toho patří.

Nás ve škole učil tenhle člověk, jeho prezentace sice nejsou špičkové, ale na druhou stranu na začátku první doporučoval nějaké knížky, tak se tam můžete podívat. Anebo si prolistujte prezentace, to by mohlo stačit.

http://d3s.mff.cuni.cz/teaching/principl...

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

děkuji mnohokrát.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback