Silverlight nebo HTML5   otázka

WPF

Dobrý den,

plánujeme upgrade stávající asp aplikace, která zajišťuje přístup k datům v databázi, zobrazuje hodnoty v reálném čase a umožňuje řízení technologie - je tedy potřeba zajistit bezpečnost přístupu. Uvažujeme o použití technologie Silverlight ale je nám také doporučováno uvažovat již o HTML 5.

Někde bylo zveřejněno, že Silverlight bude pravděpodobně při nástupu HTML 5 postupně MS utlumen viz

http://diit.cz/clanek/microsoft-vydal-si...

Jaký na to máte názor.

Díky

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jsou to dvě odlišné technologie,které jsou postavené na odlišném principu a protokolu.Pokud chcete/potřebujete mít zajištěno,že aplikace bude dostupná z drtivé většiny OS a browserů bez nutnosti instalovat další pluginy,tak rozhodně HTML5.

Silverlight se hodí víceméně na rich aplikace nebo intranet app.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Jednoznačně HTML5.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Pane Linhart, víte o tom houby, tak neraďte - ani v SL ani v HTML5 jste nenapsal jedinou aplikaci. Je to cokoliv, jen je jednoznačné.

Obě technologie mají své výhody i nevýhody, je třeba dobře uvážit, kterou zvolit.

V Silverlightu se vyvíjí značně pohodlněji a efektivněji - co do času bych řekl, že na SL se obecně stráví o 20 - 40% méně než na HTML aplikacích. Je těžší na to najít lidi, ale není to nic nereálného. Existuje spousta komponent třetích stran, aplikace může běžet i ve vlastním okně a instalovat se lokálně. Silverlight funguje na Windows XP a vyšší, omezeně na Mac OS X (některé funkce ze SL4 tam nejdou, většina však ano) a mizerně na Linuxu (de facto nefunguje). Podpora na mobilních telefonech není také. Pokud má jít o intranetovou aplikaci, kde budete vědět, že zaměstnanci mají PC s Windows, pak bych volil jednoznačně Silverlight - je to jednodušší a aplikace bude pro uživatele komfortnější - dobře ovladatelná klávesnicí, nebude problém udělat grid, kde uživatel vybere 5 řádků (v HTML to problém je), zkopíruje je do schránky atd. Nebudete mít problém, když bude do aplikace potřeba natahat soubory z disku (možnosti HTML jsou v tomto ohledu velmi omezené), aplikace bude moci snadno spolupracovat s nainstalovanými aplikacemi (např. Office), opět, tohle všechno se v HTML dělá hůře.

Na druhou stranu pokud to má být aplikace, kterou budou používat i lidé z jiných platforem než PC Windows, pak nezbývá než zvolit HTML - je obecnější. Téměř vše se v něm dělá hůře a pracněji než v Silverlightu, ale funguje to všude. I tady je ale háček - pokud budete aplikaci provozovat i na mobilech, připravte se na to, že mobilní prohlížeče si implementují standardy po svém a jak se jim zachce. Desktopové sice taky, ale dnes již v mnohem menší míře. Mobilní prohlížeče neumí často ani kompletní CSS 2.1 natožpak HTML 5 a CSS 3.

Samotné HTML neumí skoro nic, takže na všechno je potřeba nějaký framework (zpomaluje), pluginů (které se často vzájemně hádají) atd.

Konec konců pro mobilní telefony je nakonec stejně lepší udělat nativní aplikaci - UI vytvořené pro velké displeje je stejně na mobilech obtížně použitelné, a napsat nativního klienta dá víceméně stejně práce, ať už máte aplikaci v HTML nebo v Silverlightu.

Takže závěrem - ideální řešení neexistuje, bohužel. Existují dvě částečná řešení, z nichž jedno je snazší a pohodlnější na vývoj, pohodlnější co do uživatelského rozhraní a lepší co do nabízených možností, ale omezeno na Windows PC, a druhé, které je univerzálnější, ale často se dostanete do situací, kde budou nutné kompromisy - něco prostě HTML neumí a hledat vhodné pluginy pro jQuery, které nerozbijí ostatní věci, je občas horší, než rodit ježky.

Kdokoliv vám řekne, že jedna možnost je lepší než druhá, ten tomu nerozumí. Ani jedna možnost není lepší, záleží na konkrétní situaci.

Zvěstí o konci Silverlightu si nevšímejte, platforma má za sebou 5 verzí, v páté verzi není nic, co by chybělo (je tam plný přístup na disk, běh ve vlasntím okně, podpora volání COMu, spousta knihoven a komponent) a není moc věcí, které by byly potřeba v samotném runtime. Jestli budou nebo nebudou další verze, se neví, Microsoft se k tomu oficiálně nevyjádřil. Odkazovaný článek je neinformovaný blábol - nejsou informace ani pro tu, ani pro druhou variantu. Stávající verze SL je podporována Microsoftem tuším až do roku 2022, takže rozhodně nemá smysl ji zavrhovat.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Silverlight s příchodem HTML5 skončil, což potvrdil i sám Microsoft. Nic dalšího není potřeba při rozhodování vědět. Pokud je to ale intranetová aplikace pro vnitřní potřeby firmy, pak je to něco jiného.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Microsoft nic nepotvrdil, ale ani nevyvrátil - o budoucnosti Silverlightu veřejně nic řečeno nebylo. Já o tom vím víc, ale nesmím to zveřejňovat.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Skončí stejně jako Windows Phone a jiné propadáky, jen se o tom nebude tolik mluvit.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback