Přehled základních komponent pro formuláře

Tomáš Jecha, MVP, MCSD       14.09.2007       VB.NET, Komponenty, WinForms, .NET       13935 zobrazení

Pokud začínáte s Visual Basic .NET nebo přecházíte ze starší verze, určitě nebude na škodu si projít funkce základních formulářových komponent.

 

Ikonka

Jméno

Popis

common_controls_pics_06 Label - nápis Label Label je nejjednoduší způsob jak zobrazit nějakou textovou informaci. Byl i ve starších verzí Visual Basicu. Používá se často jako popis jiných prvků.
common_controls_pics_01 Button - tlačítko button Tento prvek snad není nutné popisovat - při stisknutí se vyvolá událost, která provede zvolenou akci. Byl i ve starších verzích Visual Basicu.
common_controls_pics_18 TextBox - textové pole textboxKlasický vstupní ovládací prvek pomocí kterého je možné zadávat text. A i víceřádkový. TextBox je možné omezit maximální délkou.
common_controls_pics_08 ListBox - jednoduchý seznam listbox ListBox je jednoduchý seznam s posuvníkem na pravé straně, který se zobrazí při nedostku místa. Položky se skládají pod sebe a využívá se jako informativní výstup nebo pro vybírání položky ze seznamu.
common_controls_pics_02 CheckBox - zaškrtávací pole checkboxCheckbox má 3 polohy. V 90ti% případů se používají jen dvě - zaškrtnuto a nezaškrtnuto. Třetí stav je neutrální (zešedlý kříž) a je defaultně vypnut. Slouží převážně k aktivaci nějaké možnosti nebo vybrání určité položky.
common_controls_pics_16  RadioButton - přepínače radio RadioButtony se podobají v určitých ohledech CheckBoxu. Narozdíl od něj, ale slouží jako vícenásobný přepínač a je možné vždy zvolit jen jeden z nich.
common_controls_pics_14 PictureBox - obrázek picture Tento prvek slouží jako grafický element a to už buď jako obrázek (přímo ze souboru) nebo pro vlastní vykreslovaný výstup (například grafy atp.).
common_controls_pics_11 MonthCalendar - kalendář po měsících calendar Kalendář je pokročilá komponenta sloužící k výběru libovolného dne. Vždy se zobrazuje celý měsíc a my máme možnost zvolit jiný nebo vybrat přímo určitý den.
common_controls_pics_04 ComboBox - rozbalovací seznam dropdown Rozbalovací seznam má několik režimů. Jedním z nich je možnost zadat libovolný text + rozbalit seznam a popřípadě si vybrat některý z připravených možností. Druhý je striktní výběr z rozbalovacího menu (podobné jako ListBox, až na to, že zabírá méně místa, protože se zobrazuje jen vybraná položka a ostatní jsou schované).
common_controls_pics_05 DateTimePicker - vybírač datumu calendar2 Chová se obdobně jako MonthCalendar, jen nezabírá tolik místa. Celý kalendář se ukáže až po kliknutí na rozbalovátko. Vybrané datum je pak zobrazeno v kompatní podobě jako na obrázku.
common_controls_pics_17 RichTextBox - textové pole s formátováním rtbRichTextBox je prakticky to samé co TextBox jen umožňuje jednoduché formátování textu jako je změna písma, barvy, podkladu atp.
common_controls_pics_12 NotifyIcon - ikona v liště notify Díky této komponentě máte možnost si přidat aplikační ikonku vpravo dolů vedle hodin na lištu, zobrazit informační bublinu a přiřadit kontextové menu. Nedoporučuji tuto funkci používat příliš často, uživatelovi se nelíbí, když má každý druhý program ikonku v této oblasti.
common_controls_pics_13 NumericUpDown - vybírač číselné hodnoty numeric NumericUpDown využijeme pokud potřebujeme dát uživateli možnost zadat číslo. Můžeme určit limity a skok při inkrementaci a dekrementaci.
common_controls_pics_09 ListView - seznam listviewListView je pokročilý ListBox podporující různé způsoby zobrazení (na obrázku je vidět přiřazení ikonek k položkám), seskupování do kategorií, řazení, více sloupců atp. Jedná se již o pokročilejší komponentu s rozsáhlejším nastavováním kvůli větší komfortnosti používání.
common_controls_pics_20 TreeView - zobrazení stromové struktury treeviewVelmi propracovaný a kvalitní prvek s řadou vlastností a událostí sloužící k zobrazení libovolné stromové struktury. Možností použítí je celá řada. Namátkou mě napadá znázornění adresářové struktury. V systému Windows je například použit ve Správci zařízení.
common_controls_pics_10 MaskedTextBox - textové pole s určeným formátem vstupu masked MaskedTextBox je velmi kvalitní komponentou, která nám pomůže určit formát vstupu do textového pole. Například na obrázku je vidět omezení jen na zadání času (dvě dvojciferná čísla oddělená dvojtečkou).
common_controls_pics_03 CheckedListBox - seznam zaškrtávacích polí checkboxlist Funguje totožně jako ListBox je s tím vylepšením, že je možné jednotlivé položky zaškrtnout. Využívá se často při výběru možností u který není předem dán počet.
common_controls_pics_15 ProgressBar - indikátor postupu progress V případě déle trvajících operací je dobré dát uživateli vědět, že se něco děje a popřípadě zobrazit i průběh. K tomu slouží snad všem z Windowsů dobře známa komponenta ProgressBar.
common_controls_pics_19 ToolTip - nápověda pod myší tooltipS ToolTipem můžeme zobrazit nápovědu pod myší k jednotlivým prvkům na formuláři. Funguje tak, že vlastnostmi nastavíme vzhled a pak v každém prvku, který je vidět, se přidá nová vlastnost, která určí jaký text se při najetí na ukáže.
common_controls_pics_07 LinkLabel - odkaz link LinkLabel je prvek, který dokáže zobrazovat i několik odkazů v odstavci textu. Jejich zpracování řešíme událostmi komponenty.
common_controls_pics_21 WebBrowser - webový prohlížeč webbrowserVyužívá jádro Internet Exploreru. Můžeme pomocí něj zobrazit webovou stránku nebo html soubor. Pokud máte aplikaci, která spolupracuje s webem, je často výhodné takto vytvořit základní vazbu (například zobrazování novinek, či registrace).

Vím, že je seznam poněkud stručný, ale není v mých časových možnostech popsat vše do detailů. Proto všechny otázky v diskuzi rád zodpovím.

 

hodnocení článku

4 bodů / 6 hlasů       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

 

 

Nový příspěvek

 

Diskuze: Přehled základních komponent pro formuláře

LinkLabel funguje tak, že po klepnutí na link je provedena akce. Podobně jako třeba po klepnutí na button.

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Máte pravdu, děkuji opravím.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback