Jak se věci v .NET správně nazývají

Ondřej Janáček       27.09.2014       .NET       10782 zobrazení

Velmi často se setkávám s tím, že .NET vývojáři mluví o jedné věci, ale mají na mysli jinou, což bývá matoucí. Není to jen výsadou překladu z angličtiny do češtiny, setkávám se s tím i v anglicky komunikující komunitě. Rozdíly mezi výrazy nejsou propastné a v rámci konverzace, článku nebo jiné komunikace se většinou doberete k tomu, co má autor opravdu na mysli. Nicméně, můj názor je, že alespoň ten, kdo vzdělává ostatní, neměl by takové rozdíly opomínat a šířit tak neznalost na další. V tomto článku se na některé rozdíly zaměřím a budu přidávat nové, jakmile se s nimi setkám. Abych také podpořil moje vysvětlení, přidám vždy odkaz na specifikaci (C# 5.0).

Parametr vs argument

Pravděpodobně nejčastější nepochopení, se kterým se setkávám. Vysvětlím na příkladu.

void Print(string text)
{
    if (string.IsNullOrEmpty(text))
        throw new ArgumentNullException(text);

    Console.WriteLine(text);
}

Print("sample argument");

Toto je definice metody Print, která má jediný parametr typu string. Uvnitř metody nejdříve provádím kontrolu správnosti argumentu text a poté jej vytisknu. Doufám, že rozdíl je patrný. Když mám na mysli signaturu metody, je pro mě text její součástí (ačkoliv je to pouze typ této proměnné, ne název) a mluvím o něm jako o parametru. Když mám na mysli hodnotu tohoto parametru, ať už v rámci volání metody nebo v rámci kontroly správnosti uvnitř metody, mluvím o něm jako o argumentu. (Viz spec §1.6.6.1).

Implicitní vs explicitní

Často se této kategorizaci můžete úplně vyhnout, ale v případech, kdy to nejde, je dobré vědět rozdíl. Opět vysvětlím na příkladu.

int a = 1;
long b = a;

Druhý řádek kódu se dá správně popsat jako implicitní numerická konverze. Pokud prohodíte typy proměnných, pak dostanete kompilační chybu: Cannot implicitly convert type 'long' to 'int'. An explicit conversion exists (are you missing a cast?). V překladu: Nelze implicitně zkonvertovat long na int. Existuje explicitní konverze (nechybí vám přetypování?). To znamená, že kompilátor neví, jak přesně by měl z long udělat int, protože může dojít ke ztrátě informace. Proto je potřeba explicitně uvést, že o tom víte, jako v následujícím kousku kódu.

long a = 1;
int b = (int) a;

Tato kategorizace se v .NET rozlišuje nejvíce v případech konverze, kde její opomenutí může změnit chování kódu (C# kompilátor to naštěstí hlídá). Kromě toho se s ní také můžete setkat u klíčového slova var, které se používá pro implicitní typování lokálních proměnných. (Viz spec §6.1 a §6.2).

Třída vs typ

.NET rozlišuje několik typů proměnných, kde třída (class) je jeden z nich. Kompletní tabulku rozdělení najdete v specifikaci §1.3, jako příklad ale uvedu ještě strukturu (struct) nebo delegát. Je tedy vhodné mít toto na mysli, a pokud tvrdím, že někam mohu vložit instanci jakékoliv třídy, zamyslet se nad tím, jestli tam náhodou nemohu vložit také instanci jiného typu. S tímto se nejčastěji setkávám u autorů článků a blogů a není to žádné závažné provinění, ale proč se omezovat jen na třídy, když je typový systém .NET tak bohatý?

Funkce vs metoda

Princip funkce je známý například z jazyka C nebo dynamických jazyků jako je Ruby, kde funkce je samostatná entita identifikovaná jménem, která může (ale nemusí) přijímat parametry a vracet výsledek. V .NET funkce jako takové nejsou, namísto toho se rozlišuje několik druhů tzv. function members, což jsou členy typu (všimněte si záměrného použití výrazu typ namísto třída) nebo objektu, které obsahují spustitelný kód (viz spec §1.6.7). Mezi ně patří metoda, konstruktor, property, indexer, event, operátor a destruktor (viz spec nebo MSDN). Všechny druhy jsou také identifikovány jménem, ale kromě toho je nutno znát i jméno objektu, na kterém jsou definovány. Je tedy v pořádku nazvat metodu funkcí, ale pokud máte na mysli metodu, je lepší o ní mluvit jako o metodě, než jako o funkci, protože pod funkcí si lze představit něco jiného.

Víte o nějakém dalším případu, který by zde neměl chybět?

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

Díky za komentář. S tím, že by si někdo spetl field a propertu jsem se ještě nesetkal. Pokud to někdo plete, pak dostatečně nepochopil princip property, což je celkem zásadní problém.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback