Koncert Neal Morse v Praze

Tomáš Holan       11.06.2011       Offtopic       10183 zobrazení

(Upozornění: Dnes žádné technologie)

Ve čtvrtek 9.6.2011 večer proběhla velmi významná událost: Do Prahy přijel Neal Morse se svojí skupinou v rámci turné ohledně jeho nejnovější sólové desky Testimony 2 (deska vyšla 23.5.2011). Pro ty co se s tímto jménem zatím nesetkali vězte, že Neal Morse je jedna z v současnosti nejvýznamnější osobností v oblasti progressive rocku.

Nejsem žádný recenzent hudebních událostí a toto je můj první pokus, tato událost byla ale tak výjimečná, že jsem se k tomuto kroku odhodlal.

Neala Morse jsme (ve složení všech stejných nadšenců pro tuto hudbu z práce, což jest v počtu 3 osob) naživo viděli již podruhé, poprvé to bylo před rokem a měsícem na koncertu Transatlantic, na který jsme si zaskočili do Berlína. Letos se ale jednalo o turné okolo sólo desky a navíc bez nutnosti výjezdu za hranice naší republiky (to by ale v rozhodování o zúčastnění nebo nezúčastnění nehrálo moc velkou roli). Také se letos nejednalo o naší první akci tohoto typu, ale po Yogi Lang (Reichenbach), Pendragon (Reichenbach), Blackfield (Berlín)Riverside (Praha) již o 5-tou.

Akce se konala v Retro Music Hall, příchod jsme zvládli asi 15 min. před plánovaných 20:00 a v pohodě jsme zabrali docela kvalitní místo. Morse nastoupil pár minut po půl deváté, u něho samozřejmě bez nutnosti nějaké předkapely nebo něčeho podobného (podle dosavadních zkušeností jsou předkapely kvalitní opravdu jen výjimečně, letos ale velmi překvapila skupina Tides From Nebula jako předkapela pro Riverside). Přestože se jedná o sál podobné velikosti, nebo dokonce ještě o něco málo menší než Futurum (kde měl být koncert původně), trochu nás překvapilo, že nebyl zaplněn úplně.

Na přivítání odehrál Morse dvě kratší (rozuměj kratší než 10 min) skladby (Beware of Darkness  a Leviathan) a oznámil, že to byly jediné krátké skladby co ten večer uslyšíme a že ostatní budou již pouze “epic” věci. Tou první byla skladba The Separated Man (One). Pak Morse vykládal o tom, že za ním před pár lety přišel kamarád s nějakými naprosto šílenými nápady na příběh pro další koncept album, které Morse vůbec tou dobou neměl chuť dělat. Po asi dvou měsících si ale prý uvědomil, že možná ten kamarád měl v něčem pravdu a tak ho poslechl a pojmenoval to “Sola Scriptura”. Na koncertě z tohoto alba zaznělo skoro celé The Door rozšířené o část z The Conclusion. Po této naprosté dokonalosti následoval třetí, ne méně super, “epic” Seeds of Gold (Testimony 2 CD 2) po kterém byla oznámena krátká přestávka. Všichni tou dobou již maximálně nadšení a to jsme ani netušili, že to hlavní nás teprve čeká.

Chvilku před desátou (přestávka trvala asi 20min) nastoupil Morse rovnou na úvodní Mercy Street z nového Testimony 2. Po dalších navazujících skladbách (Overture No. 4, Time Changer) se tempo trochu zklidnilo až u velmi emocionální (doufám, že jsem použil správné slovo) skladby Jayda po které byl ohromným potleskem Morse chtě-nechtě donucen poprvé po přestávce přerušit. Uvedl tedy alespoň slovně další blok příběhu a jelo se dále od Nighttime Collectors. Někde asi jak začínalo Time Has Come Today jsem si řek, že to ten blázen fakt odehraje celý. Po dokonalých Jesus' Blood a The Truth Will Set You Free, u které se Morse vydal na okružní běh do obecenstva po celém sálu, se ještě jednou opakovala situace jako po Jayda. Následoval poslední blok (Chance of a Lifetime, Jesus Bring Me Home, Road Dog Blues), který pak přešel do pomalejší It's for You. Nevím jestli je to jen můj pocit, ale u této skladby a následné závěrečné Crossing Over/Mercy Street Reprise jakoby se Morsovo všemožné rozhazování rukama ještě dále stupňovalo. Mercy Street Reprise byla také před rozloučením dobrá příležitost přestavit kapelu a nechat obecenstvo zazpívat.

Přídavek byl sice pouze jeden (tuším že skladba King Jesus (One), tady si nejsem 100% jist), ale protože to již bylo pár minut před půlnocí, většina to jistě prominula.

Rozhodně netvrdím, že kterákoliv v úvodu zmiňovaná letošní akce nebyla naprosto super, přesto tato byla asi nejlepší a dá se nejlépe charakterizovat pouze slovy “Těžká bomba”.

    

Složení Neal Morse & Band bylo pro toto evropské Testimony 2 Tour následující:

Neal Morse: Vocals, keyboards, guitars
Paul Bielatowicz (Carl Palmer): Guitar, vocals (*)
Kristoffer Gildenlöw (Pain Of Salvation, Dial, Lana Lane): Bass, vocals (**)
Ola Hedén (Flower Kings): Keyboards, vocals
Collin Leijenaar: Drums, vocals (***)
Jessica Koomen: Vocals, keyboards, percussion
Nathan Brenton: Cello
Ben Mathot (Ayreon/Arjen Lucassen): Violin

Setlist:

Set 1
1.  Beware of Darkness (Spock's Beard song)
2.  Leviathan
3.  The Separated Man
4.  The Door / The Conclusion (From "All I Ask for" to "Come Out of Her")
5.  Seeds of Gold

Testimony 2
6.  Mercy Street
7.  Overture No. 4
8.  Time Changer
9.  Jayda
10. Nighttime Collectors
11. Time Has Come Today
12. Jesus' Blood
13. The Truth Will Set You Free
14. Chance of a Lifetime
15. Jesus Bring Me Home
16. Road Dog Blues
17. It's For You
18. Crossing Over / Mercy Street Reprise

Encore:
19. King Jesus

(Nějaké pokusy o fotky z této akce naleznete případně zde.)


(*) Doporučuji např. dokonalé sólo v závěru The Door od 7:20 zde.

(**) Bratr Daniela Gildenlöwa, frontmana švédské skupiny Pain Of Salvation, kde Kristoffer Gildenlöw dříve také hrál. V současnosti se podílel např. na projektu For All We Know.

(***) V americkém Testimony 2 Tour hrál na bicí Mike Portnoy (Dream Theater, Transatlantic, Avenged Sevenfold).

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

Mohlo by vás také zajímat

 

Nový příspěvek

 

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:  
Heslo:  

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback