Proč jsme začali dělat konference

Tomáš Herceg       04.04.2018       Offtopic, .NET       8819 zobrazení

Vždycky jsem se rád podílel na organizaci různých přednášek a komunitních akcí. Strávil jsem skoro 10 let v organizačním týmu MS Festu, asi největší komunitní konference zaměřené na Microsoft technologie v České republice, která bohužel nedávno skončila. Největší problém bylo najít čas na organizaci, ale byly tam i další důvody – vzhledem k tomu, že se jednalo o bezplatnou konferenci, bylo stále složitější sehnat rozumný rozpočet a prostory za rozumnou cenu.

Už tou dobou jsem si říkal, že by to chtělo nějakou změnu – že na všech akcích v Česku vystupují stále ty samé tváře a že by to chtělo nějaké oživení. Když se občas na WUGu mihnul nějaký zahraniční speaker, bylo vždycky úplně narváno – naznal jsem, že by bylo hezké dostat do Česka zajímavé osobnosti a udělat nějakou konferenci, která by byla netradiční.

Tak vznikla Update Conference Prague 2018. Dva dny plné přednášek od zahraničních speakerů, z nichž většina tu ještě nikdy nebyla.

Konference se koná 22. a 23. listopadu v hotelu Clarion v pražských Vysočanech. Zaregistrovat se můžete hned a do 15. dubna využít zvýhodněné Early Bird vstupné.


Proč jsou akce placené

Ze začátku jsem měl trochu morální problém s pořádáním placených akcí, a občas za to i dnes schytávám kritiku, že to děláme strašně komerčně. Bál jsem se pochopitelně i úbytku účastníků, k čemuž naštěstí nedošlo.

Vždycky jsem byl zvyklý organizovat komunitní setkání, kde se vstupné neplatilo - prostory byly zdarma a jídlo nám zaplatil Microsoft nebo někdo ze sponzorů, které se nám občas podařilo sehnat. Mě to stálo pár desítek hodin času, což se mi vždycky nějak podařilo někde urvat. 

Poslední dobou to ale byl stále větší problém – ať už s prostorami, tak i s mým časem – firma mě zaměstnává natolik, že si nemůžu dovolit lítat několik týdnů kvůli zařízení konference. Stáli jsme tedy před nelehkým rozhodnutím udělat akce placené. Využili jsme na to DotNetCollege, jejíž registrační systém stačilo jen trochu upravit.

Nakonec jsme zjistili, že to, že jsou akce placené, nám umožnilo udělat je o mnoho lepší. Dá se zajistit pořádný oběd, dostatek jídla během přestávek nebo káva. Nemusíme se bát pozvat speakery z Británie, jako jsme to udělali na Corestartu, kdy k nám přijeli Matt Warren a Ben Adams, nebo na Update Days: Xamarin, kde přijel Daniel Krzyczkowski z Polska a Mykhail Galushko z Ukrajiny - nemusíme řešit, jestli jim budeme mít z čeho zaplatit letenku a hotel. A hlavně, na organizování konference můžeme sestavit tým skvělých lidí (Lukáš Adamec, Pavel Herceg, Lukáš Chylík, Maroš Janota, Miroslav Kaděra, Václav Kaděra a Ondřej Pospíšil – díky kluci!) a nejsme díky tomu limitováni mým časem, který je značně omezen – můžeme udělat 3 až 4 kvalitní akce ročně.


Update Days = Malé konference

Jako přípravu na velký Update jsme zorganizovali několik konferencí a postupně jsme je konference přesunuli pod značku Update, aby bylo jasné, že patří k sobě.


Na konec května pro připravujeme konferenci Update Days: Legacy aplikace, kde se vám pokusíme v rámci 12 přednášek a celodenního Altairova workshopu ukázat, jak si můžete zpříjemnit život i pokud pracujete na 10 let starém projektu. Na většině konferencí totiž vídáte pouze nové a sluníčkové technologie, nebo slýcháte o tom, jak by se měla navrhovat architektura, jak by se mělo všechno testovat a kontinuálně integrovat, ale většinu z toho lze na starší projekt použít jen velmi těžko.

Proto se chceme tentokrát zaměřit na témata jako třeba refactoring a práce s velkou codebase, optimalizace výkonu a paměti, provozování vlastního Nuget feedu, což se hodí pro zamezení kopírování různých helper tříd a funkcí mezi projekty, anebo třeba monitoring a diagnostika existujících aplikací. V rámci úvodní přednášky si trochu zarýpu do microservices architektury, což je dnes oblíbený buzzword.

V organizaci těchto menších akcí zaměřených na jedno konkrétní téma budeme určitě pokračovat i v budoucnu – jako optimum se jeví 2 – 3 malé konference plus 1 velká za rok.


Update Conference = největší .NET akce v ČR se známými osobnostmi

Díky tomu, že jsem dlouholetý MVP a poslední 3 roky i Microsoft Regional Director, mám možnost se každý rok na MVP Summitu potkat se zajímavými osobnostmi, které znáte z Twitteru, z videí na Channel9 nebo z velkých zahraničních konferencí. Je to úžasná příležitost, jak tyto známé lidi dostat i do Česka – Praha je atraktivní sama o sobě a mnoho přednášejících sem chce, protože tu ještě nebyli.

Na Update Conference Prague 2018 tak uvidíte mimo jiné:

  • Julie Lerman – známou autorku knih, článků a kurzů o Entity Frameworku,
  • Richarda Campbella a Carla Franklina – autory známého podcastu .NET Rocks!,
  • Laurenta Bugniona – autora frameworku MVVM Light,
  • Brandona Minnicka – Xamarin + Azure Developer Advocate z Microsoftu,
  • Adama Sitnika a Matta Warrena – odborníky na performance a optimalizace jádra .NETu,

a mnohé další, se kterými aktuálně jednám. Finální program a kompletní seznam speakerů budeme sestavovat hned po Buildu, kde se určitě objeví celá řada novinek, ale registrovat se můžete už nyní.

Konference bude zaměřena na .NET, cloud a bezpečnost, uvidíte tedy přednášky na různá témata pokrývající všechny aktuální .NET technologie, Azure a mnoho dalšího. Zároveň budete mít bohaté možnosti networkingu se speakery.

Všechny přednášky budou pochopitelně v angličtině a během konference bude běžet i několik workshopů a různých doplňkových atrakcí. Určitě si tuto akci nenechte ujít – konference podobného rozměru zaměřená na .NET s tolika známými jmény v Česku ještě snad nikdy nebyla.


Sledujte náš Facebook nebo Twitter, ať vám žádná novinka neunikne.

 

hodnocení článku

0       Hodnotit mohou jen registrované uživatelé.

 

Nový příspěvek

 

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.

Nyní zakládáte pod článkem nové diskusní vlákno.
Pokud chcete reagovat na jiný příspěvek, klikněte na tlačítko "Odpovědět" u některého diskusního příspěvku.

Nyní odpovídáte na příspěvek pod článkem. Nebo chcete raději založit nové vlákno?

 

  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

Příspěvky zaslané pod tento článek se neobjeví hned, ale až po schválení administrátorem.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:  
Heslo:  

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback